Κατάλογος Υπουργών Εσωτερικών της Ιταλίας

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Ο Υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας (ιταλικά: Ministro dell'Interno) είναι μία από τις πιο σημαντικές θέσεις της ιταλικής κυβέρνησης. Ο σημερινός Υπουργός είναι ο Αντζελίνο Αλφάνο, ο οποίος διορίστηκε στο αξίωμα αυτό στις 28 Απριλίου 2013.


Στα καθήκοντα του Υπουργού Εσωτερικών περιλαμβάνονται η εσωτερική ασφάλεια, η προστασία της συνταγματικής τάξης, η πολιτική προστασία έναντι καταστροφών και τρομοκρατικών επιθέσεων, μεταναστευτικά θέματα, καθώς και άλλα πιθανά προβλήματα. Στο υπουργείο του συντάσσονται τα διαβατήρια, οι ταυτότητες και η νομοθεσία σχετικά με την οπλοκατοχή.


Κατάλογος Υπουργών Εσωτερικών της ΙταλίαςΕπεξεργασία

Βασίλειο της ΙταλίαςΕπεξεργασία

Κόμματα
  • 1861–1912:

      Ιστορική Δεξιά

      Ιστορική Αριστερά

  • 1912–1922:

      Φιλελεύθεροι

      Ριζοσπαστικό Κόμμα

      Σοσιαλιστικό Μεταρρυθμιστικό Κόμμα

      Στρατιωτικό καθεστώς

  • 1922–1943:

      Εθνικό Φασιστικό Κόμμα (μονοκομματικό καθεστώς)

  • 1943–1946:

      Φιλελεύθερο Κόμμα

      Χριστιανική Δημοκρατία       Εργατικό Δημοκρατικό Κόμμα

      Κόμμα Δράσης

      Σοσιαλιστικό Κόμμα

      Ανεξάρτητο


Εικόνα Όνομα
(Γέννηση-Θάνατος)
Περίοδος θητείας Πολιτικό κόμμα
  Μάρκο Μινγκέτι
(1818–1886)
17 Μαρτίου 1861 1 Σεπτεμβρίου 1861 Ιστορική Δεξιά
  Μπετίνο Ρικάζολι
(1809–1880)
1 Σεπτεμβρίου 1861 3 Μαρτίου 1862 Ιστορική Δεξιά
  Ουρμπάνο Ρατάτσι
(1808–1873)
3 Μαρτίου 1862 8 Δεκεμβρίου 1862 Ιστορική Αριστερά
  Ουμπαλντίνο Περούτσι
(1822–1891)
8 Δεκεμβρίου 1862 27 Σεπτεμβρίου 1864 Ιστορική Αριστερά
  Τζιοβάνι Λάντσα
(1810–1882)
27 Σεπτεμβρίου 1864 1 Σεπτεμβρίου 1865 Ιστορική Δεξιά
  Τζουζέπε Νάτολι
(1815–1867)
1 Σεπτεμβρίου 1865 4 Δεκεμβρίου 1865 Ιστορική Δεξιά
  Ντεζιντεράτο Κιάβες
(1825–1895)
15 Δεκεμβρίου 1865 20 Ιουνίου 1866 Ιστορική Δεξιά
  Μπετίνο Ρικάζολι
(1809–1880)
29 Ιουνίου 1866 10 Απριλίου 1867 Ιστορική Δεξιά
  Ουρμπάνο Ρατάτσι
(1808–1873)
10 Απριλίου 1967 27 Οκτωβρίου 1867 Ιστορική Αριστερά
  Φιλίπο Αντόνιο Γκουαλτιέρο
(1819–1874)
27 Οκτωβρίου 1867 17 Ιανουαρίου 1868 Ιστορική Δεξιά
  Κάρλο Καντόρνα
(1809–1881)
17 Ιανουαρίου 1868 10 Σεπτεμβρίου 1868 Ιστορική Δεξιά
  Τζερόλαμο Καντέλι
(1815–1884)
10 Σεπτεμβρίου 1868 13 Μαΐου 1869 Ιστορική Δεξιά
  Λουίτζι Φεράρις
(1813–1900)
13 Μαΐου 1869 22 Οκτωβρίου 1869 Ιστορική Δεξιά
  Αντόνιο Σταράμπα
(1839–1908)
22 Οκτωβρίου 1869 14 Δεκεμβρίου 1869 Ιστορική Δεξιά
  Τζιοβάνι Λάντσα
(1810–1882)
14 Δεκεμβρίου 1869 9 Ιουλίου 1873 Ιστορική Δεξιά
  Τζερόλαμο Καντέλι
(1815–1884)
10 Ιουλίου 1873 25 Μαρτίου 1876 Ιστορική Δεξιά
  Τζιοβάνι Νικοτέρα
(1826–1894)
26 Μαρτίου 1876 26 Δεκεμβρίου 1877 Ιστορική Αριστερά
  Φραντσέσκο Κρίσπι
(1819–1901)
26 Δεκεμβρίου 1877 7 Μαρτίου 1878 Ιστορική Αριστερά
  Αγκοστίνο Ντεπρέτις
(1813–1887)
7 Μαρτίου 1878 28 Μαρτίου 1878 Ιστορική Αριστερά
  Τζουζέπε Τζαναρντέλι
(1826–1903)
28 Μαρτίου 1878 19 Δεκεμβρίου 1878 Ιστορική Αριστερά
  Αγκοστίνο Ντεπρέτις
(1813–1887)
19 Δεκεμβρίου 1878 14 Ιουλίου 1879 Ιστορική Αριστερά
  Τομάζο Βίλα
(1832–1915)
14 Ιουλίου 1879 25 Νοεμβρίου 1879 Ιστορική Αριστερά
  Αγκοστίνο Ντεπρέτις
(1813–1887)
25 Νοεμβρίου 1879 4 Απριλίου 1887 Ιστορική Αριστερά
  Φραντσέσκο Κρίσπι
(1819–1901)
4 Απριλίου 1887 6 Φεβρουαρίου 1891 Ιστορική Αριστερά
  Τζιοβάνι Νικοτέρα
(1826–1894)
9 Φεβρουαρίου 1891 5 Μαΐου 1892 Ιστορική Αριστερά
  Τζοβάνι Τζολίτι
(1842–1928)
15 Μαΐου 1892 28 Νοεμβρίου 1893 Ιστορική Αριστερά
  Φραντσέσκο Κρίσπι
(1819–1901)
15 Μαΐου 1892 28 Νοεμβρίου 1893 Ιστορική Αριστερά
  Αντόνιο Σταράμπα
(1839–1908)
9 Μαρτίου 1896 29 Ιουνίου 1898 Ιστορική Δεξιά
  Λουίτζι Πελούξ
(1839–1924)
29 Ιουνίου 1898 23 Ιουνίου 1900 Στρατιωτικό καθεστώς
  Τζουζέπε Σαράκο
(1821–1907)
24 Ιουνίου 1900 14 Φεβρουαρίου 1901 Ιστορική Αριστερά
  Τζοβάνι Τζολίτι
(1842–1928)
15 Φεβρουαρίου 1901 20 Ιουνίου 1903 Ιστορική Αριστερά
  Τζουζέπε Τζαναρντέλι
(1826–1903)
21 Ιουνίου 1903 2 Νοεμβρίου 1903 Ιστορική Αριστερά
  Τζοβάνι Τζολίτι
(1842–1928)
3 Νοεμβρίου 1903 15 Μαρτίου 1905 Ιστορική Αριστερά
  Τομάζο Τιτόνι
(1855–1931)
15 Μαρτίου 1905 27 Μαρτίου 1905 Ιστορική Δεξιά
  Αλεσάντρο Φόρτις
(1842–1909)
28 Μαρτίου 1905 7 Φεβρουαρίου 1906 Ιστορική Αριστερά
  Σίντνι Σονίνο
(1847–1922)
8 Φεβρουαρίου 1906 29 Μαΐου 1906 Ιστορική Δεξιά
  Τζοβάνι Τζολίτι
(1842–1928)
30 Μαΐου 1906 10 Δεκεμβρίου 1909 Ιστορική Αριστερά
  Σίντνι Σονίνο
(1847–1922)
11 Δεκεμβρίου 1909 31 Μαρτίου 1910 Ιστορική Δεξιά
  Λουίτζι Λουτσάτι
(1841–1927)
1 Απριλίου 1910 29 Μαρτίου 1911 Ιστορική Δεξιά
  Τζοβάνι Τζολίτι
(1842–1928)
30 Μαρτίου 1911 20 Μαρτίου 1914 Φιλελεύθεροι
  Αντόνιο Σαλάντρα
(1853–1931)
21 Μαρτίου 1914 18 Ιουνίου 1916 Φιλελεύθεροι
  Βιτόριο Εμανουέλε Ορλάντο
(1860–1952)
19 Ιουνίου 1916 23 Ιουνίου 1919 Φιλελεύθεροι
  Φραντσέσκο Σαβέριο Νίτι
(1868–1953)
24 Ιουνίου 1919 15 Ιουνίου 1920 Ριζοσπαστικό Κόμμα
  Τζοβάνι Τζολίτι
(1842–1928)
15 Ιουνίου 1920 4 Ιουλίου 1921 Φιλελεύθεροι
  Ιβανόε Μπονόμι
(1873–1951)
4 Ιουλίου 1921 26 Φεβρουαρίου 1922 Σοσιαλιστικό Μεταρρυθμιστικό Κόμμα
  Λουίτζι Φάκτα
(1861–1930)
26 Φεβρουαρίου 1922 1 Αυγούστου 1922 Φιλελεύθεροι
  Παολίνο Ταντέι
(1860–1925)
1 Αυγούστου 1922 31 Οκτωβρίου 1922 Φιλελεύθεροι
  Μπενίτο Μουσολίνι
(1883–1945)
31 Οκτωβρίου 1922 17 Ιουνίου 1924 Εθνικό Φασιστικό Κόμμα
  Λουίτζι Φεντερτσόνι
(1878–1967)
17 Ιουνίου 1924 6 Νοεμβρίου 1926 Εθνικό Φασιστικό Κόμμα
  Μπενίτο Μουσολίνι
(1883–1945)
6 Νοεμβρίου 1926 25 Ιουλίου 1943 Εθνικό Φασιστικό Κόμμα
  Μπρούνο Φορνατσάρι
(1881–1959)
26 Ιουλίου 1943 25 Ιουλίου 1943 Ανεξάρτητος
  Ουμπέρτο Ρίτσι
(1878–1957)
9 Αυγούστου 1943 11 Φεβρουαρίου 1944 Ανεξάρτητος
  Βίτο Ρεάλε
(1883–1953)
11 Φεβρουαρίου 1944 17 Απριλίου 1944 Φιλελεύθερο Κόμμα
  Σαλβατόρε Αλντίζιο
(1890–1964)
22 Απριλίου 1944 8 Ιουνίου 1944 Χριστιανική Δημοκρατία
  Ιβανόε Μπονόμι
(1873–1951)
18 Ιουνίου 1944 19 Ιουνίου 1945 Εργατικό Δημοκρατικό Κόμμα
  Φερούτσιο Πάρι
(1890–1981)
21 Ιουνίου 1945 8 Δεκεμβρίου 1945 Κόμμα Δράσης
  Τζουζέπε Ρομίτα
(1887–1958)
10 Δεκεμβρίου 1945 14 Ιουλίου 1946 Σοσιαλιστικό Κόμμα


Ιταλική ΔημοκρατίαΕπεξεργασία

Κόμματα
  • 1946-1993:

      Χριστιανική Δημοκρατία

  • Από το 1994:

      Λέγκα του Βορρά

      Η Ελιά

      Φόρτσα Ιτάλια

      Νέα Κεντροδεξιά

      Ανεξάρτητο


Εικόνα Όνομα
(Γέννηση-Θάνατος)
Περίοδος θητείας Πολιτικό κόμμα
  Αλτσίντε Ντε Γκάσπερι
(1881–1954)
13 Ιουλίου 1946 2 Φεβρουαρίου 1947 Χριστιανική Δημοκρατία
  Μάριο Σέλμπα
(1901–1991)
2 Φεβρουαρίου 1947 16 Ιουλίου 1953 Χριστιανική Δημοκρατία
  Αμιντόρε Φανφάνι
(1908–1999)
16 Ιουλίου 1953 18 Ιανουαρίου 1954 Χριστιανική Δημοκρατία
  Τζούλιο Αντρεότι
(1919-2013)
18 Ιανουαρίου 1954 10 Φεβρουαρίου 1954 Χριστιανική Δημοκρατία
  Μάριο Σέλμπα
(1901–1991)
10 Φεβρουαρίου 1954 6 Ιουλίου 1955 Χριστιανική Δημοκρατία
  Φερνάντο Ταμπρόνι
(1901–1963)
6 Ιουλίου 1955 15 Φεβρουαρίου 1959 Χριστιανική Δημοκρατία
  Αντόνιο Σένι
(1891–1972)
15 Φεβρουαρίου 1959 23 Μαρτίου 1960 Χριστιανική Δημοκρατία
  Τζουζέπε Σπατάρο
(1897–1978)
23 Μαρτίου 1960 26 Ιουλίου 1960 Χριστιανική Δημοκρατία
  Μάριο Σέλμπα
(1901–1991)
26 Ιουλίου 1960 21 Φεβρουαρίου 1962 Χριστιανική Δημοκρατία
  Πάολο Εμίλιο Ταβιάνι
(1912–2001)
21 Φεβρουαρίου 1962 21 Ιουνίου 1963 Χριστιανική Δημοκρατία
  Μαριάνο Ρούμορ
(1915–1990)
21 Ιουνίου 1963 4 Δεκεμβρίου 1963 Χριστιανική Δημοκρατία
  Πάολο Εμίλιο Ταβιάνι
(1912–2001)
4 Δεκεμβρίου 1963 24 Ιουνίου 1968 Χριστιανική Δημοκρατία
  Φράνκο Ρεστίβο
(1911–1976)
24 Ιουνίου 1968 17 Φεβρουαρίου 1972 Χριστιανική Δημοκρατία
  Μαριάνο Ρούμορ
(1915–1990)
17 Φεβρουαρίου 1972 7 Ιουλίου 1973 Χριστιανική Δημοκρατία
  Πάολο Εμίλιο Ταβιάνι
(1912–2001)
7 Ιουλίου 1973 23 Νοεμβρίου 1974 Χριστιανική Δημοκρατία
  Λουίτζι Τζίουι
(1914–2010)
23 Νοεμβρίου 1974 12 Φεβρουαρίου 1976 Χριστιανική Δημοκρατία
  Λουίτζι Τζίουι
(1916–1978)
12 Φεβρουαρίου 1976 29 Ιουλίου 1976 Χριστιανική Δημοκρατία
  Φραντσέσκο Κοσίγκα
(1928–2010)
29 Ιουλίου 1976 11 Μαΐου 1978 Χριστιανική Δημοκρατία
  Τζούλιο Αντρεότι
(1919-2013)
11 Μαΐου 1978 13 Ιουνίου 1978 Χριστιανική Δημοκρατία
  Βιρτζίνιο Ρονιόνι
(1924- )
13 Ιουνίου 1978 4 Αυγούστου 1983 Χριστιανική Δημοκρατία
  Όσκαρ Λουίτζι Σκάλφαρο
(1918-2012)
4 Αυγούστου 1983 28 Ιουλίου 1987 Χριστιανική Δημοκρατία
  Αμιντόρε Φανφάνι
(1908–1999)
28 Ιουλίου 1987 13 Απριλίου 1988 Χριστιανική Δημοκρατία
  Αντόνιο Γκάβα
(1930–2008)
13 Απριλίου 1988 16 Οκτωβρίου 1990 Χριστιανική Δημοκρατία
  Βιντσέντσο Σκότι
(1933- )
16 Οκτωβρίου 1990 28 Ιουνίου 1992 Χριστιανική Δημοκρατία
  Νικόλα Μαντσίνο
(1931- )
28 Ιουνίου 1992 10 Μαΐου 1994 Χριστιανική Δημοκρατία
  Ρομπέρτο Μαρόνι
(1955- )
10 Μαΐου 1994 17 Ιανουαρίου 1995 Λέγκα του Βορρά
  Αντόνιο Μπρανκάτσο
(1933-1995)
17 Ιανουαρίου 1995 8 Ιουνίου 1995 Ανεξάρτητος
  Τζοβάνι Ρινάλντο Κορόνας
(1919–2008)
8 Ιουνίου 1995 17 Μαΐου 1996 Ανεξάρτητος
  Τζόρτζιο Ναπολιτάνο
(1925- )
17 Μαΐου 1996 21 Οκτωβρίου 1998 Η Ελιά
  Ρόζα Ρούσο Γερβολίνο
(1936- )
21 Οκτωβρίου 1998 22 Δεκεμβρίου 1999 Η Ελιά
  Έντσο Μπιάνκο
(1951- )
22 Δεκεμβρίου 1999 11 Ιουνίου 2001 Η Ελιά
  Κλαούντιο Σκαγιόλα
(1948- )
11 Ιουνίου 2001 3 Ιουλίου 2002 Φόρτσα Ιτάλια
  Τζουζέπε Πιζάνου
(1937- )
3 Ιουλίου 2002 17 Μαΐου 2006 Φόρτσα Ιτάλια
  Τζουλιάνο Αμάτο
(1938- )
17 Μαΐου 2006 8 Μαΐου 2008 Η Ελιά
  Ρομπέρτο Μαρόνι
(1955- )
8 Μαΐου 2008 16 Νοεμβρίου 2011 Λέγκα του Βορρά
  Άννα Μαρία Καντσελιέρι
(1943- )
16 Νοεμβρίου 2011 28 Απριλίου 2013 Ανεξάρτητη
  Αντζελίνο Αλφάνο
(1970- )
28 Απριλίου 2013 σημερινός κάτοχος Νέα Κεντροδεξιά