Άνοιγμα κυρίου μενού

Κατάλογος αστέρων του Ύδρου

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Ο παρών κατάλογος αστέρων του Ύδρου παραθέτει τους σημαντικότερους αστέρες στον αστερισμό του Ύδρου κατά φθίνουσα φωτεινότητα (φαινόμενο μέγεθος), μαζί με τους προσδιορισμούς και κωδικοποιήσεις των αστρονομικών καταλόγων που διαθέτουν και τα βασικά χαρακτηριστικά τους.

Ονομασία Μπάγιερ

Β


Μεταβλητός αστέρας

Var

Ντρέιπερ

HD

HIPPARCOS

HIP

Ορθή αναφορά

AR

Απόκλιση

DEC

Φαινόμενο μέγεθος

m

Απόλυτο μέγεθος

M

Απόσταση

σε έτη φωτός

Τύπος αστέρα
Βήτα Ύδρου β 2151 2021 00h 25m 39,20s −77° 15′ 18,1″ 2,79 3,45 24 G2IV
Άλφα Ύδρου α 12311 9236 01h 58m 45,87s −61° 34′ 11,7″ 2,86 1,16 71 F0V
Γάμμα Ύδρου γ 24512 17678 03h 47m 14,23s −74° 14′ 21,3″ 3,26 −0,83 214 M2III
Δέλτα Ύδρου δ 15008 11001 02h 21m 45,02s −68° 39′ 33,9″ 4,08 0,99 135 A3V
Έψιλον Ύδρου ε 16978 12394 02h 39m 35,22s −68° 16′ 01,0″ 4,12 0,76 153 B9III
Ήτα 2 Ύδρου η2 11977 8928 01h 54m 56,01s −67° 38′ 50,9″ 4,68 0,57 217 G5III
Νι Ύδρου ν 18293 13244 02h 50m 28,54s −75° 04′ 00,8″ 4,76 −0,26 329 K3III
Ζήτα Ύδρου ζ 17566 12876 02h 45m 32,53s −67° 37′ 00,2″ 4,83 0,05 295 A2IV/V
Λάμδα Ύδρου λ 4815 3781 00h 48m 35,12s −74° 55′ 24,1″ 5,09 1,10 205 K5III
Μι Ύδρου μ 16522 11757 02h 31m 40,12s −79° 06′ 33,3″ 5,27 0,51 292 G4III
Θήτα Ύδρου θ 19400 14131 03h 02m 15,40s −71° 54′ 09,0″ 5,51 −0,52 525 B8III/IV
Γιώτα Ύδρου ι 21024 15201 03h 15m 57,36s −77° 23′ 19,0″ 5,51 3,17 96 F4III
Πι 1 Ύδρου π1 14141 10418 02h 14m 14,50s −67° 50′ 29,6″ 5,57 −1,21 739 M1III
Πι 2 Ύδρου π2 14287 10513 02h 15m 28,56s −67° 44′ 46,8″ 5,67 −0,11 468 K2III
BN Ύδρου BN 20313 14521 03h 07m 31,90s −78° 59′ 21,9″ 5,70 1,26 248 F2II-III
HD 10615 10615 7921 01h 41m 47,95s −60° 47′ 21,3″ 5,70 0,42 371 K2/K3III
HD 8810 8810 6631 01h 25m 05,28s −64° 22′ 10,0″ 5,92 −1,53 1009 M0III
HD 1801 1801 1706 00h 21m 28,74s −77° 25′ 36,7″ 5,96 −0,69 697 K3III
HD 21722 21722 15968 03h 25m 36,25s −69° 20′ 11,7″ 5,96 2,99 128 F3V
Κάππα Ύδρου κ 15248 11095 02h 22m 52,47s −73° 38′ 45,0″ 5,99 1,05 318 K0III
HD 9896 9896 7387 01h 35m 14,71s −58° 08′ 21,8″ 6,03 3,00 132 F2V
Ταυ 2 Ύδρου τ2 11604 8366 01h 47m 46,69s −80° 10′ 34,2″ 6,05 2,09 202 F0III
HD 11995 11995 8983 01h 55m 46,47s −60° 51′ 40,1″ 6,07 2,73 152 F0IV/V
HD 12477 12477 9318 01h 59m 41,08s −66° 03′ 59,7″ 6,09 0,50 428 K2III
HD 10042 10042 7271 01h 33m 39,26s −78° 30′ 16,1″ 6,11 0,46 441 G3IV
HD 19940 19940 14547 03h 07m 49,00s −69° 15′ 53,8″ 6,12 1,30 300 K1III
HD 21563 21563 15840 03h 24m 02,28s −69° 37′ 28,7″ 6,14 −0,17 595 A4:V+...
Σίγμα Ύδρου σ 12363 8991 01h 55m 50,25s −78° 20′ 55,2″ 6,15 3,07 135 F5/F6IV/V
HD 10052 10052 7506 01h 36m 44,77s −58° 16′ 15,5″ 6,18 −0,78 805 M3III
CT Ύδρου CT 24188 17543 03h 45m 23,70s −71° 39′ 29,7″ 6,26 0,50 463 B8V
Ταυ 1 Ύδρου τ1 10859 7879 01h 41m 21,29s −79° 08′ 53,7″ 6,33 0,91 395 G6/G8III
HD 12270 12270 9149 01h 57m 53,37s −65° 25′ 28,9″ 6,36 0,28 535 G8II/III
HD 11944 11944 8957 01h 55m 19,69s −60° 18′ 44,6″ 6,43 2,73 179 F2V
HD 1221 1221 1268 00h 15m 54,94s −75° 54′ 41,8″ 6,49 −0,18 704 G8/K0III
GJ 3021 1237 1292 00h 16m 12,68s −79° 51′ 04,3″ 6,59 5,36 57 G8,5Vk
CN Ύδρου CN 17653 12884 02h 45m 36,97s −71° 14′ 09,4″ 6,66 195,8 F6V
Ήτα 1 Ύδρου η1 11733 8751 01h 52m 34,74s −67° 56′ 40,2″ 6,77 −0,03 748 B9V
HD 10180 10180 7599 01h 37m 53,58s −60° 30′ 41,5″ 7,33 4,36 128 G1V
HD 20003 20003 14530 03h 07m 38s -72° 19′ 19″ 8,37 143 G8V
HD 19918 BT 19918 14026 03h 00m 37,09s −81° 54′ 07,3″ 9,35 801 Ap...
WASP-126 04h 13m 30,0s -69° 13′ 37″ 10,8 763 G2
VW Ύδρου VW 04h 09m 11,39s −71° 17′ 41,3″ 14,4
SMSS J031300,36-670839,3 03h 13m 00,36s −67° 08′ 39,3″ 14,7 K
WX Ύδρου WX 02h 09m 50,84s −63° 18′ 39,9″ 14,85
BL Ύδρου BL 01h 41m 00,38s −67° 53′ 27,4″ 14,9 Am
Ονομασία Μπάγιερ Μεταβλητός αστέρας Ντρέιπερ HIPPARCOS Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος Απόλυτο μέγεθος Απόσταση

έτη φωτός

Φασματικός τύπος

ΠηγέςΕπεξεργασία

Λαμπρότεροι αστέρες ανά αστερισμό
Αετός (150) Αλτάιρ Διαβήτης (49) Άλφα Διαβήτη Ιχθύες (175) Ήτα Ιχθύων Λυγξ (135) Άλφα Λυγκός Οκρίβας (62) Άλφα Οκρίβαντος Τηλεσκόπιον (72) Άλφα Τηλεσκοπίου
Αιγόκερως (104) Ντενέμπ Αλτζέντι Δίδυμοι (182) Πολυδεύκης Καμηλοπάρδαλις (163) Βήτα Καμ. Λύκος (147) Άλφα Λύκου Οκτάς (77) Νι Οκτάντος Τοξότης (226) Έψιλον Τοξότη
Αλώπηξ (123) Άλφα Αλώπεκος Δίκτυον (34) Άλφα Δικτύου Κάμινος (74) Άλφα Καμίνου Λύρα (163) Βέγας Οφιούχος (201) Ρας Αλχάγκ Τουκάνα (67) Άλφα Τουκάνας
Ανδρομέδα (179) Αλφεράτζ Δοράς (82) Άλφα Δοράδος Καρκίνος (183) Βήτα Καρκίνου Μεγάλη Άρκτος (247) Άλιοθ Όφις (134) Ουνουκαλχάι Τράπεζα (39) Άλφα Τραπέζης
Αντλία (53) Άλφα Αντλίας Δράκων (242) Ελτανίν Κασσιόπη (315) Γάμμα Κασσιόπης Μέγας Κύων (171) Σείριος Παρθένος (209) Στάχυς Τρίγωνον (42) Βήτα Τριγώνου
Ασπίς (71) Άλφα Ασπίδος Εξάς (63) Άλφα Εξάντος Κένταυρος (315) Άλφα Κενταύρου Μικρά Άρκτος (59) Β. πολικός αστέρας Περιστερά (76) Άλφα Περιστεράς Τρόπις (313) Κάνωπος
Βέλος (50) Γάμμα Βέλους Ζυγός (117) Ζουμπενεσαμάλι Κήτος (229) Βήτα Κήτους Μικρός Κύων (57) Προκύων Περσεύς (173) Άλφα Περσέως Ύδρα (269) Άλφα Ύδρας
Βόρειος Στέφανος (55) Αλφέκκα Ηνίοχος (181) Αίγα Κηφεύς (224) Άλφα Κηφέως Μικρός Λέων (54) 46 Μικρού Λέοντος Πήγασος (198) Έψιλον Πηγάσου Ύδρος (45) Βήτα Ύδρου
Βοώτης (164) Αρκτούρος Ηρακλής (285) Βήτα Ηρακλέους Κόμη Βερενίκης (106) Β.Κ. Βερενίκης Μικροσκόπιον (59) Γάμμα Μικροσκοπίου Πρύμνα (255) Ναός Υδροχόος (201) Βήτα Υδροχόου
Βωμός (101) Βήτα Βωμού Ηριδανός (222) Αχερνάρ Κόραξ (39) Γάμμα Κόρακος Μονόκερως (223) Άλφα Μονόκερω Πτηνόν (47) Άλφα Πτηνού Φοίνιξ (92) Άλφα Φοίνικος
Γερανός (73) Αλ Ναΐρ Θηρευτικοί Κύνες (86) Καρδία Καρόλου Κρατήρ (51) Δέλτα Κρατήρος Μυία (84) Άλφα Μυίας Πυξίς (53) Άλφα Πυξίδος Χαμαιλέων (45) Άλφα Χαμαιλέοντος
Γλύπτης (77) Άλφα Γλύπτου Ινδός (55) Άλφα Ινδού Κριός (114) Άλφα Κριού Νότιον Τρίγωνον (47) Άλφα Νοτίου Τρ. Σαύρα (105) Άλφα Σαύρας Ωρίων (303) Ρίγκελ
Γλυφείον (21) Άλφα Γλυφείου Ιππάριον (25) Άλφα Ιππαρίου Κύκνος (373) Ντενέμπ Νότιος Ιχθύς (55) Φομαλώ Σκορπιός (274) Αντάρης Ωρολόγιον (37) Άλφα Ωρολογίου
Γνώμων (69) Γ2 Γνώμονος Ιπτάμενος Ιχθύς (37) Γ2 Ιπτ. Ιχθύος Λαγώος (89) Αρνέμπ Νότιος Σταυρός (67) Β. Στ. του Νότου Ταύρος (245) Αλντεμπαράν
Δελφίν (64) Βήτα Δελφίνου Ιστία (260) Γ2 Ιστίων Λέων (151) Βασιλίσκος Νότιος Στέφανος (59) Βήτα Ν. Στεφάνου Ταώς (103) Άλφα Ταώ
Γκρι κελί = Αστερισμός με σύνδεσμο προς τον κατάλογο των αστέρων του, και το σύνολο των αστέρων του καταλόγου σε παρένθεση
Λευκό κελί = Λαμπρότερος αστέρας του αστερισμού