Κατάλογος αστέρων του Ιππαρίου

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Ο παρών κατάλογος αστέρων του Ιππαρίου παραθέτει τους σημαντικότερους αστέρες στον αστερισμό Ιππάριον κατά φθίνουσα φωτεινότητα (φαινόμενο μέγεθος), μαζί με τους προσδιορισμούς και κωδικοποιήσεις των αστρονομικών καταλόγων που διαθέτουν και τα βασικά χαρακτηριστικά τους.

Ονομασία Μπάγιερ

Β

Φλάμστηντ

F

Μεταβλητός αστέρας

Var

Ντρέιπερ

HD

HIPPARCOS

HIP

Ορθή αναφορά

AR

Απόκλιση

DEC

Φαινόμενο μέγεθος

m

Απόλυτο μέγεθος

M

Απόσταση

σε έτη φωτός

Τύπος αστέρα
Άλφα Ιππαρίου α 8 202447 104987 21h 15m 49,40s +05° 14′ 53,1″ 3,92 0,14 186 G0III+...
Δέλτα Ιππαρίου δ 7 202275 104858 21h 14m 28,79s +10° 00′ 27,8″ 4,47 3,14 60 F5V+...
Γάμμα Ιππαρίου γ 5 201601 104521 21h 10m 20,47s +10° 07′ 55,0″ 4,70 1,97 115 F0p
Βήτα Ιππαρίου β 10 203562 105570 21h 22m 53,58s +06° 48′ 40,0″ 5,16 −0,05 360 A3V
Έψιλον Ιππαρίου ε 1 199766 103569 20h 59m 04,54s +04° 17′ 37,8″ 5,30 1,40 197 F5III...
Ζήτα Ιππαρίου ζ 3 200644 104031 21h 04m 34,64s +05° 30′ 10,3″ 5,63 −0,99 688 K5III
9 Ιππαρίου 9 203291 105413 21h 21m 04,80s +07° 21′ 16,4″ 5,81 −1,75 1058 M2III
4 Ιππαρίου 4 200790 104101 21h 05m 26,79s +05° 57′ 30,6″ 5,94 3,10 120 F8V
HD 202951 202951 105224 21h 18m 52,01s +11° 12′ 12,0″ 5,97 −1,96 1254 K5III
HD 199942 199942 103652 21h 00m 03,95s +07° 30′ 58,2″ 5,98 1,69 235 A7V
6 Ιππαρίου 6 201616 104538 21h 10m 31,31s +10° 02′ 56,0″ 6,07 0,24 479 A2Vs
HD 201298 201298 104357 21h 08m 28,15s +06° 59′ 21,7″ 6,14 −0,89 832 K5III
HD 203842 203842 105695 21h 24m 24,52s +10° 10′ 27,1″ 6,33 1,21 344 F5III
HD 200661 200661 104041 21h 04m 41,63s +02° 56′ 32,1″ 6,41 0,97 400 K0
HD 201507 201507 104481 21h 09m 58,26s +02° 56′ 37,0″ 6,44 1,63 299 F5IV
HD 200964 200964 104202 21h 06m 39,79s +03° 48′ 10,8″ 6,64 2,35 223 K0IV
Λάμδα Ιππαρίου λ 2 200256 103813 21h 02m 12,51s +07° 10′ 47,3″ 6,72 1,68 332 F8
HD 202908 202908 105200 21h 18m 34,87s +11° 34′ 7,8″ 7,01 3,63 155 G0V + G6V
Γκλιέζ 818 200779 104092 21h 05m 20s +07° 04′ 09″ 8,27 7,41 48 K6V
S Ιππαρίου S 199454 103419 20h 57m 12,84s +05° 04′ 49,4″ 8,37 -0,57 2000 B9V + F9III-IV
SY Ιππαρίου SY 203664 105614 21h 23m 28,81s +09° 55′ 54,9″ 8,53 -2,02 4200 B0,5IIIn
R Ιππαρίου R 202051 21h 13m 11,77s +12° 48′ 08,77″ 8,70 4 M3e
WASP-90 21h 02m 08,0s +07° 03′ 24″ 11,7 1109 F6
HAT-P-65 21h 03m 37,0s +11° 59′ 22″ 13,15 3,53 2743
U Ιππαρίου U 20h 57m 16,2s +02° 58′ 45″ 14,5 3,57 5000 M
Ονομασία Μπάγιερ Φλάμστηντ Μεταβλητός αστέρας Ντρέιπερ HIPPARCOS Ορθή αναφορά Απόκλιση Φαινόμενο μέγεθος Απόλυτο μέγεθος Απόσταση

έτη φωτός

Φασματικός τύπος

ΠηγέςΕπεξεργασία