Κατάλογος δήμων της Κυπριακής Δημοκρατίας

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Ο Κατάλογος δήμων της Κυπριακής Δημοκρατίας περιλαμβάνει όλους τους δήμους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία έχει 39 δήμους οι οποίοι λειτουργούν με βάση τον περί Δήμο νόμο του 1985. Ωστόσο, υπήρχαν δήμοι και πριν το 1985, οι οποίοι εξακολουθούν να υφίστανται.[1]

Μετά την τουρκική εισβολή του 1974, η διοικητική έκταση εννέα δήμων της Κύπρου καταλήφθηκε από τον τουρκικό στρατό. Λόγω αυτού, οι δήμοι αυτοί δεν ασκούν πλέον τις συνηθισμένες δημοτικές εξουσίες και αρμοδιότητες. Ωστόσο, διατηρούν τη νομική τους υπόσταση και έχουν την έδρα τους στις περιοχές που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία.[2]

Στον πιο κάτω πίνακα παρουσιάζονται οι δήμοι της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παρουσιάζονται πληροφορίες για την επαρχία στην οποία ανήκουν, την ημερομηνία ίδρυσης τους, τον πληθυσμό τους σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, την επιφάνεια που καλύπτουν και τον δήμαρχο. Για τους κατεχόμενους δήμους, οι οποίοι δεν ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία και ως εκ τούτου δεν μπορεί να πραγματοποιήσει απογραφή πληθυσμού στη διοικητική τους έκταση, δεν παρουσιάζεται πληθυσμός.

Α/Α Ονομασία Επαρχία Ημερομηνία ίδρυσης Πληθυσμός (2011) Επιφάνεια (km2) Δήμαρχος
1 Αγία Νάπα Επαρχία Αμμοχώστου[3] 1991 3212 30,6395 Χρίστος Ζαννέττου[4][5]
2 Άγιος Αθανάσιος Επαρχία Λεμεσού[6][7] 1986-06-01 14578 14,1711 Μαρίνος Κυριάκου[8]
3 Άγιος Δομέτιος Επαρχία Λευκωσίας[9] 1986-06-01 12456 11,8382 Κώστας Πέτρου[10]
4 Αγλαντζιά Επαρχία Λευκωσίας[11] 1986-06-01 20783 31,1816 Χαράλαμπος Πετρίδης[12]
5 Αθηένου Επαρχία Λάρνακας[7][6] 1926 4996 64,404 Κυριάκος Καρεκλάς[13]
6 Ακανθού Επαρχία Αμμοχώστου[14] 1908-07-10 80,1776 Ελένη Μυλωνά Χατζημιχαήλ[15]
7 Αραδίππου Επαρχία Λάρνακας[7][6] 1986-06-01 19199 55,3317 Ευάγγελος Ευαγγελίδης[16][17]
8 Γέρι Επαρχία Λευκωσίας[18] 2012-01-01 8235 33,3662 Νεόφυτος Παπαλαζάρου[19]
9 Γερμασόγεια Επαρχία Λεμεσού[6][7] 1994 13421 15,9916 Κυριάκος Ξυδιάς[20]
10 Γεροσκήπου Επαρχία Πάφου[7][6] 1994 7878 10,8596 Μιχάλης Παυλίδης[21]
11 Δάλι Επαρχία Λευκωσίας[22] 1996 10466 31,3197 Λεόντιος Καλλένος[23]
12 Δερύνεια Επαρχία Αμμοχώστου[3] 1994-01-06 5844 31,97 Άντρος Καραγιάννης[24]
13 Δήμος Αμμοχώστου Επαρχία Αμμοχώστου[3] 1878 38,2446 Σίμος Ιωάννου[25]
14 Δήμος Δρομολαξιάς-Μενεού Επαρχία Λάρνακας[7][6] 2012-01-01 6689 23,50536 Κύπρος Ανδρονίκου[26][27]
15 Δήμος Κερύνειας Επαρχία Κερύνειας[7][6] 1878 10,5925 Ρίτα Ελισσαίου Κωμοδίκη[28]
16 Δήμος Λάρνακας Επαρχία Λάρνακας[7][6] 1878 51214 29,3477 Ανδρέας Βύρας[29][30]
17 Δήμος Λεμεσού Επαρχία Λεμεσού[6][7] 1878 101000 34,1873 Νίκος Νικολαΐδης[31]
18 Δήμος Λευκωσίας Επαρχία Λευκωσίας[9] 1878 55014 50,6291 Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης[32]
19 Δήμος Πάφου Επαρχία Πάφου[7][6] 1878 32892 18,0882 Φαίδωνας Φαίδωνος[33][34]
20 Έγκωμη Λευκωσίας Επαρχία Λευκωσίας[35] 1986-06-01 18010 9,90484 Ζαχαρίας Κυριάκου[36]
21 Καραβάς Επαρχία Κερύνειας[7][6] 1884-06-07 14,0423 Νίκος Χατζηστεφάνου[37]
22 Κάτω Πολεμίδια Επαρχία Λεμεσού[6][7] 1986-06-01 22369 18,0984 Νίκος Αναστασίου[38]
23 Κυθρέα Επαρχία Λευκωσίας[39] 1915 32,783 Πέτρος Καρεκλάς[40]
24 Λακατάμια Επαρχία Λευκωσίας[41] 1986-06-01 38345 27,444 Φωτούλα Χατζήπαπα[42]
25 Λάπηθος Επαρχία Κερύνειας[7][6] 1878 18,7113 Νεοπτόλεμος Κότσαπας[43]
26 Λατσιά Επαρχία Λευκωσίας[44] 1986-06-01 16774 16,272 Χρίστος Πιτταράς[45]
27 Λευκόνοικο Επαρχία Αμμοχώστου[46] 1939 52,9628 Ζήνα Λυσάνδρου Παναγίδη[47]
28 Λιβάδια Επαρχία Λάρνακας[7][6] 2012-01-01 7177 7,78036 Μάριος Αρμένης[48][49]
29 Λύση Επαρχία Αμμοχώστου[50] 1962 45,361 Ανδρέας Καουρής[51]
30 Μέσα Γειτονιά Επαρχία Λεμεσού[6][7] 1986-06-01 14477 3,60819 Δώρος Αντωνίου[52]
31 Μόρφου Επαρχία Λευκωσίας[53] 1883-12-05 58,2031 Βίκτωρ Χατζηαβραάμ[54]
32 Πάνω Λεύκαρα Επαρχία Λάρνακας[7][6] 1883 737 62,1744 Σοφοκλής Σοφοκλέους[55][56]
33 Παραλίμνι Επαρχία Αμμοχώστου[3] 1986-06-01 14963 50,7958 Θεόδωρος Πυρίλλης[57]
34 Πέγεια Επαρχία Πάφου[7][6] 1994 3953 50,641 Μαρίνος Λάμπρου[58][59]
35 Πόλη Χρυσοχούς Επαρχία Πάφου[7][6] 1882 2018 13,3698 Γιώτης Παπαχριστοφή[60][61]
36 Στρόβολος Επαρχία Λευκωσίας[62] 1986-06-01 67904 24,893 Ανδρέας Παπαχαραλάμπους[63]
37 Σωτήρα Επαρχία Αμμοχώστου[64] 2012-01-01 5474 25,6569 Γεώργιος Τάκκας[65]
38 Τσέρι Επαρχία Λευκωσίας[66] 2012-01-01 7035 27,0504 Σταύρος Μιχαήλ[67]
39 Ύψωνας Επαρχία Λεμεσού[6][7] 2012-01-01 11117 32,6644 Παντελής Ευτυχίου Γεωργίου[68]

Δείτε επίσηςΕπεξεργασία

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. «Ο περί Δήμων Νόμoς τoυ 1985 - 111/1985». www.cylaw.org. Ανακτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2018. 
  2. «Επαρχιακές Διοικήσεις - Ιστορικό». www.moi.gov.cy. Υπουργείο Εσωτερικών. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Φεβρουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου 2017. 
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 «Επαρχία Αμμοχώστου». Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2018. 
  4. http://www.ayianapa.org.cy/mayor.php
  5. «Νέος Δήμαρχος Αγίας Νάπας ο Χρίστος Ζαννέττου». Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2020. 
  6. 6,00 6,01 6,02 6,03 6,04 6,05 6,06 6,07 6,08 6,09 6,10 6,11 6,12 6,13 6,14 6,15 6,16 6,17 6,18 «ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟΙ ΚΩΔΙΚΟΙ ΔΗΜΩΝ/ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΚΑΙ ΕΝΟΡΙΩΝ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ, 2015». Γεωγραφικοί κωδικοί Κυπριακής Δημοκρατίας. Ανακτήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2018. 
  7. 7,00 7,01 7,02 7,03 7,04 7,05 7,06 7,07 7,08 7,09 7,10 7,11 7,12 7,13 7,14 7,15 7,16 7,17 7,18 http://www.mof.gov.cy/mof/cystat/statistics.nsf/All/A2A7A50A241BC682C2257DBF002697D0/$file/GEO_CODES-2015.xls?OpenElement
  8. «Μέλη Δημοτικού Συμβουλίου». Ανακτήθηκε στις 8 Ιουνίου 2018. 
  9. 9,0 9,1 «Επαρχία Λευκωσίας». Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2018. 
  10. http://www.dad.org.cy/wp-content/uploads/2017/01/12.01.2017-D.S..pdf
  11. «Επαρχία Λευκωσίας». Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2018. 
  12. https://aglantzia.org.cy/archiki-selida/o-dimos-mas/dimotiko-simvoulio/
  13. «Μήνυμα Δημάρχου». Ανακτήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2019. 
  14. «Επαρχία Αμμοχώστου». Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2018. 
  15. «Δημοτικό Συμβούλιο». Ανακτήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου 2018. 
  16. «Ιστορικό των δημοτικών συμβουλίων». Ανακτήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2019. 
  17. http://www.aradippou.org.cy/index.php/en/municipality/municipal-council/municipal-council-history
  18. «Επαρχία Λευκωσίας». Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2018. 
  19. «Δημοτικό Συμβούλιο». Ανακτήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2018. 
  20. http://yermasoyiamunicipality.org.cy/municipality/council
  21. «Δήμος Γεροσκήπου». Ανακτήθηκε στις 25 Δεκεμβρίου 2019. 
  22. «Επαρχία Λευκωσίας». Ανακτήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2018. 
  23. «Δημοτικό Συμβούλιο». Ανακτήθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2018. 
  24. http://deryneia.org.cy/o-dimos/dimotika-symboylia/2017-2021
  25. «Βιογραφικό δημάρχου». Ανακτήθηκε στις 1 Σεπτεμβρίου 2018. 
  26. «Μέλη Δήμου». Ανακτήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2019. 
  27. http://dromolaxia-meneou.com.cy/page.php?&id=187&lang=en
  28. «Βιογραφικό δημάρχου». Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2018. 
  29. «Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Λάρνακας». Ανακτήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2019. 
  30. http://www.larnaka.org.cy/index.php/en/page/dimotiko-simvoulio#.Xgfif_xS_IU
  31. «Βιογραφικό δημάρχου». Ανακτήθηκε στις 9 Ιουνίου 2018. 
  32. «Καλωσόρισμα Δημάρχου». Ανακτήθηκε στις 4 Σεπτεμβρίου 2018. 
  33. «Βιογραφικό δημάρχου». Ανακτήθηκε στις 13 Αυγούστου 2018. 
  34. http://www.pafos.org.cy/index.php/en/page/mayors-curriculum?
  35. «Επαρχία Λευκωσίας». Ανακτήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2018. 
  36. http://engomi.org/dimotiko-symvoulio-kai-epitropes/meli-d-s-kai-epitropes/
  37. «Δημοτικό Συμβούλιο». Ανακτήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2018. 
  38. http://www.polemidiamunicipal.com.cy/el/page/organosi-dimou
  39. «Επαρχία Λευκωσίας». Ανακτήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2018. 
  40. «Δήμαρχος». Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2018. 
  41. «Επαρχία Λευκωσίας». Ανακτήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2018. 
  42. «Δημοτικό Συμβούλιο & Επιτροπές». Ανακτήθηκε στις 17 Νοεμβρίου 2018. 
  43. «Εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης». Ανακτήθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου 2018. 
  44. «Επαρχία Λευκωσίας». Ανακτήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2018. 
  45. «Δημοτικό Συμβούλιο». Ανακτήθηκε στις 24 Νοεμβρίου 2018. 
  46. «Επαρχία Αμμοχώστου». Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2018. 
  47. «Δημοτικό Συμβούλιο». Ανακτήθηκε στις 1 Οκτωβρίου 2018. 
  48. «Δημοτικό Συμβούλιο». Ανακτήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2012. 
  49. https://www.livadia.org.cy/en/municipality/council
  50. «Επαρχία Αμμοχώστου». Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2018. 
  51. «Το δημοτικό συμβούλιο». Ανακτήθηκε στις 1 Οκτωβρίου 2018. 
  52. «Δημοτικό Συμβούλιο». Ανακτήθηκε στις 8 Ιουνίου 2018. 
  53. «Επαρχία Λευκωσίας». Ανακτήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2018. 
  54. «Δημοτικό Συμβούλιο». Ανακτήθηκε στις 1 Δεκεμβρίου 2018. 
  55. «Δημοτικό Συμβούλιο». Ανακτήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2019. 
  56. https://www.lefkara.org.cy/en/the-municipality/city-council
  57. «Δημοτικό Συμβούλιο». Ανακτήθηκε στις 1 Οκτωβρίου 2018. 
  58. «Δημοτικό Συμβούλιο Πέγειας». Ανακτήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 2018. 
  59. https://pegeiamunicipality.com/en/municipal-council/
  60. http://www.polis-municipality-cyprus.com/el/page/dimotiko-symvoulio
  61. https://www.polis-municipality-cyprus.com/en/page/dimotiko-symvoulio?
  62. «Επαρχία Λευκωσίας». Ανακτήθηκε στις 28 Οκτωβρίου 2018. 
  63. «Δημοτικό Συμβούλιο». Ανακτήθηκε στις 27 Νοεμβρίου 2018. 
  64. «Επαρχία Αμμοχώστου». Ανακτήθηκε στις 30 Αυγούστου 2018. 
  65. https://www.sotira.org.cy/el/o-dimos-mas/dimotiko-symvoulio
  66. «Επαρχία Λευκωσίας». Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2018. 
  67. http://www.tseri.org.cy/councillors.php
  68. «Δημοτικό Συμβούλιο». Ανακτήθηκε στις 4 Ιουνίου 2018.