Κατάλογος δημάρχων Έδεσσας

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Ο Δήμαρχος Έδεσσας είναι ο επικεφαλής του Δήμου Έδεσσας (παλαιότερα: Εδέσσης). Στο αξίωμα υπηρέτησε για πρώτη φορά ο Αλή Ριζά, το 1912.[1] Ο πρώτος αιρετός δήμαρχος μεταπολιτευτικά ήταν ο Πέτρος Σούγγαρης. Σημερινός δήμαρχος είναι ο Δημήτρης Γιάννου.

Δήμαρχος Έδεσσας
Κάτοχος
Δημήτρης Γιάννου

από 1 Ιανουαρίου 2011
ΚατοικίαΈδεσσα
Διάρκεια θητείας4 έτη
Αρχικός κάτοχοςΑλή Ριζά
Δημιουργία1912
Ιστοσελίδαhttp://www.dimosedessas.gov.gr/

Δήμαρχοι ΈδεσσαςΕπεξεργασία

Κατάλογος δημάρχων της Έδεσσας
Εκλεγμένος ή διορισμένος δήμαρχος (γεννήθηκε-πέθανε) Διάρκεια θητείας Σημειώσεις
Αλή Ριζά (Τέγος Σαπουντζής) (18??-19??) 1912-1913 Διορισμένος. Τελευταίος Μουσουλμάνος δήμαρχος.
Γεώργιος Πέτσος (18??-19??) 1914 έως 1921 Πρώτος Έλληνας δήμαρχος.
Αθανάσιος Φράγκος (18??-19??) 1921-1927
Κλέων Παναγιώτου (18??-19??) 1927-1937
Κωνσταντίνος Σιβένας (18??-19??) 1937-1942 Διορισμένος
Δημήτριος Πετρίτσης (18??-19??) 1942-1943 Διορισμένος
Πέτρος Σεφτερτζής (18??-19??) 1943-1947 Διορισμένος
Γεώργιος Κιόρτσης (18??-19??) 1947-1955 Διορισμένος
Γεώργιος Βασιλειάδης (18??-19??) 1955
Γρηγόριος Ιατρόπουλος (1???-19??) 1955-1959 Νικητής των εκλογών του 1954. Επανεξελέγη το 1959 και το 1964, με Αντιδήμαρχο τον Πολυχρόνη Αγαπίδη και πρώτο πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου τον Χρήστο Βασδάρη. Απολύθηκε από τη χούντα.
Νικόλαος Γεωργίου Μπουραζάνης 1967-197? Διορισμένος από το καθεστώς της επταετίας. Το 1967 διορίστηκε αναπληρωτής ο Αβραάμ Κοκινίδης.[2]
Κωνσταντίνος Πανούσης (Πρωτοδίκης) 1974-1975 Διορίστηκε από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Πέτρος Σούγγαρης (1933-2019) 1975-1989 Εξελέγη για πρώτη φορά το 1975 από τον 1ο γύρο, ο πρώτος εκλεγμένος δήμαρχος μεταπολιτευτικά.[3] Επανεξελέγη με ποσοστό 100% το 1978, 60,8% το 1982 (στον 1ο γύρο) και με 56,9% στον 2ο γύρο το 1986.[4] Παραιτήθηκε το 1989 προκειμένου να συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές εκείνης της χρονιάς, στις οποίες και εξελέγη βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, υπηρετώντας στη Βουλή έως το 1996.[5]
Χρήστος Βοσνάκης (1959-) 1989-2000 Δικηγόρος και Αντιδήμαρχος Έδεσσας[6] όταν ανέλαβε τη δημαρχία το 1989. Εξελέγη το 1990 με ποσοστό 62,7% και επανεξελέγη το 1994 με ποσοστό 63,9% και το 1998 με 54,2%, σε όλες τις εκλογές από τον 1ο γύρο.[4] Παραιτήθηκε για να συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές του 2000, στις οποίες εξελέγη βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ.[7]
Γιάννης Σόντρας (19??-) 2000-2010 Εξελέγη το 2002 συγκεντρώνοντας ποσοστό 53,1% και επανεξελέγη το 2006 με 57% από τον 1ο γύρο.
Δημήτρης Γιάννου (19??-) 1 Ιανουαρίου 2011 έως σήμερα Εργαζόμενος στο Γενικό Νοσοκομείο Έδεσσας.[8] Εκλεγείς στον 2ο γύρο το 2010 με ποσοστό 53,1%. Επανεξελέγη δήμαρχος στις εκλογές του 2014 με ποσοστό 60% και το 2019 με 51,3% στον 2ο γύρο.

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. Περικλής Γρ. Αγγελόπουλος, Πολιτική Διοίκησις και Αυτοδιοίκησις εις την Βόρειον Ελλάδα 1912-1965, Θεσσαλονίκη 1965, σελ. 211.
  2. Επιθεώρησις Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, τεύχος ΙΒ΄, Δεκέμβριος 1967, σελ. 1130.
  3. εφ. Μακεδονία, φύλλο 31ης Μαρτίου 1975, σελ. 4.
  4. 4,0 4,1 Αποτελέσματα δημοτικών εκλογών, ΕΕΤΑΑ, ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2022.
  5. Κοινοβουλευτική θητεία Πέτρου Σούγγαρη, δικτυακός τόπος Βουλής των Ελλήνων, ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2022.
  6. Βιογραφικό Χρήστου Βοσνάκη στο vouliwatch.gr/
  7. Κοινοβουλευτική θητεία Χρήστου Βοσνάκη, δικτυακός τόπος Βουλής των Ελλήνων, ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2022.
  8. Βιογραφικό Δημήτρη Γιάννου, ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2022.