Κατάλογος δημάρχων Έδεσσας

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Ο Δήμαρχος Έδεσσας είναι ο επικεφαλής του Δήμου Έδεσσας (παλαιότερα: Εδέσσης). Στο αξίωμα υπηρέτησε για πρώτη φορά ο Αλή Ριζά, το 1912.[1] Ο πρώτος αιρετός δήμαρχος μεταπολιτευτικά ήταν ο Πέτρος Σούγγαρης. Σημερινός δήμαρχος είναι ο Ιωάννης Μουράτογλου.

Δήμαρχος Έδεσσας
Κάτοχος
Ιωάννης Μουράτογλου

από 3 Μαΐου 2023
ΚατοικίαΈδεσσα
Διάρκεια θητείας4 έτη
Αρχικός κάτοχοςΑλή Ριζά
Δημιουργία1912
Ιστοσελίδαhttp://www.dimosedessas.gov.gr/

Δήμαρχοι Έδεσσας Επεξεργασία

Κατάλογος δημάρχων της Έδεσσας
Εκλεγμένος ή διορισμένος δήμαρχος (γεννήθηκε-πέθανε) Διάρκεια θητείας Σημειώσεις
Αλή Ριζά (18??-19??) 1912-1913 Διορισμένος. Τελευταίος Μουσουλμάνος δήμαρχος.
Γεώργιος Πέτσος (18??-Απρίλιος 1943) Μάρτιος 1916-Νοέμβριος 1920. Νοέμβριος 1922-?. Αύγουστος 1929-1937 Πρώτος Έλληνας δήμαρχος. Διορίστηκε το 1916 και παλι το 1922. Εκλέχτηκε το 1929 και το 1934. Παύθηκε τον Νοέμβριο 1937.
Αθανάσιος Φράγκος (18??-19??) Νοέμβριος 1920-Νοέμβριος1922 Διορίστηκε.
Κλέων Παναγιώτου (1880-1962) 1925-Αύγουστος 1929 Πρώτος εκλεγμένος δήμαρχος στις εκλογές του Οκτωβρίου 1925.
Κωνσταντίνος Σιβένας (1893-1977) Δεκέμβριος1937-1942. Μάιος 1946-Σεπτέμβριος 1948. Διορισμένος το 1937. Και πάλι Μάιος 1946-Σεπτέμβριος 1948, διορισμένος.
Ζουριλίδης 1950? Ήταν Δήμαρχος τον Αύγουστο 1950 όταν επισκέφτηκε την Έδεσσα ο πρωθυπουργός Πλαστήρας για την έναρξη των έργων του υδροηλεκτρικού σταθμού Άγρα.
Δημήτριος Πετρίτσης (1901-Δεκέμβριος 1954) 1942-1943. 1949. Απρίλιος 1951-Δεκέμβριος 1954 Διορισμένος το 1942. Εκλέχτηκε το 1951 και τον Νοέμβριο 1954.
Πέτρος Σεφερτζής (18??-19??) 1943-1947 Διορισμένος
Γεώργιος Κιόρτσης (18??-19??) 1947-?? Διορισμένος
Γεώργιος Βασιλειάδης (18??-19??) 6 Φεβρουαρίου 1955 - 1959 Εκλέχτηκε σε επαναληπτική εκλογή, μετά τον θάνατο του Δ. Πετρίτση.
Γρηγόριος Ιατρόπουλος (1???-Φεβρουάριος 1976) 1959-1967 Εξελέγη το 1959 και το 1964, με Αντιδήμαρχο τον Πολυχρόνη Αγαπίδη και πρώτο πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου τον Χρήστο Βασδάρη. Απολύθηκε από τη χούντα.
Νικόλαος Γεωργίου Μπουραζάνης Νοέμβριος 1967- 1 Ιουνίου 1972 Διορισμένος από το καθεστώς της επταετίας. Πριν από αυτόν, το 1967 διορίστηκε αναπληρωτής ο Αβραάμ Κοκινίδης.[2]
Ευάγγελος Ευαγγελίδης 1 Ιουνίου 1972 - 1974. Διορισμένος από το καθεστώς της επταετίας.
Κωνσταντίνος Πανούσης (Πρωτοδίκης) 1974-1975 Διορίστηκε από την κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
Πέτρος Σούγγαρης (1933-2019) 1975-1989 Εξελέγη για πρώτη φορά το 1975 από τον 1ο γύρο, ο πρώτος εκλεγμένος δήμαρχος μεταπολιτευτικά.[3] Επανεξελέγη με ποσοστό 100% το 1978, 60,8% το 1982 (στον 1ο γύρο) και με 56,9% στον 2ο γύρο το 1986.[4] Παραιτήθηκε το 1989 προκειμένου να συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές εκείνης της χρονιάς, στις οποίες και εξελέγη βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, υπηρετώντας στη Βουλή έως το 1996.[5]
Χρήστος Βοσνάκης (1959-) 1989-2000 Δικηγόρος και Αντιδήμαρχος Έδεσσας[6] όταν ανέλαβε τη δημαρχία το 1989. Εξελέγη το 1990 με ποσοστό 62,7% και επανεξελέγη το 1994 με ποσοστό 63,9% και το 1998 με 54,2%, σε όλες τις εκλογές από τον 1ο γύρο.[4] Παραιτήθηκε για να συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές του 2000, στις οποίες εξελέγη βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ.[7]
Γιάννης Σόντρας (19??-) 2000-2010 Εξελέγη το 2002 συγκεντρώνοντας ποσοστό 53,1% και επανεξελέγη το 2006 με 57% από τον 1ο γύρο.
Δημήτρης Γιάννου (19??-) 1 Ιανουαρίου 2011 - 2 Μαΐου 2023 Εργαζόμενος στο Γενικό Νοσοκομείο Έδεσσας.[8] Εκλεγείς στον 2ο γύρο το 2010 με ποσοστό 53,1%. Επανεξελέγη δήμαρχος στις εκλογές του 2014 με ποσοστό 60% και το 2019 με 51,3% στον 2ο γύρο. Στις 2-5-2023 παραιτήθηκε με σκοπό να συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές.[9]
Ιωάννης Μουράτογλου 3 Μαΐου 2023 - σήμερα Υπηρέτησε ως αντιδήμαρχος Οικονομικών με θητεία από 1-9-2014 έως τις 3-5-2023, όπου και εκλέχτηκε υπηρεσιακός δήμαρχος με σκοπό να αντικαταστήσει τον Δημήτρη Γιάννου ο οποίος παραιτήθηκε για να συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές.[10]

Παραπομπές Επεξεργασία

  1. Περικλής Γρ. Αγγελόπουλος, Πολιτική Διοίκησις και Αυτοδιοίκησις εις την Βόρειον Ελλάδα 1912-1965, Θεσσαλονίκη 1965, σελ. 211.
  2. Επιθεώρησις Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, τεύχος ΙΒ΄, Δεκέμβριος 1967, σελ. 1130.
  3. εφ. Μακεδονία, φύλλο 31ης Μαρτίου 1975, σελ. 4.
  4. 4,0 4,1 Αποτελέσματα δημοτικών εκλογών, ΕΕΤΑΑ, ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2022.
  5. Κοινοβουλευτική θητεία Πέτρου Σούγγαρη, δικτυακός τόπος Βουλής των Ελλήνων, ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2022.
  6. Βιογραφικό Χρήστου Βοσνάκη στο vouliwatch.gr/
  7. Κοινοβουλευτική θητεία Χρήστου Βοσνάκη, δικτυακός τόπος Βουλής των Ελλήνων, ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2022.
  8. Βιογραφικό Δημήτρη Γιάννου Αρχειοθετήθηκε 2022-11-12 στο Wayback Machine., ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2022.
  9. «Με την στήριξη των συνεργατών του ο Δημήτρης Γιάννου». www.pellanews.gr. Ανακτήθηκε στις 3 Μαΐου 2023. 
  10. «Νέος Δήμαρχος Έδεσσας ο Γιάννης Μουράτογλου». www.pellanews.gr. Ανακτήθηκε στις 3 Μαΐου 2023.