Κατάλογος μοναρχών του Μαυροβουνίου

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Το Μαυροβούνιο ήταν ανεξάρτητο πριγκιπάτο στη διάρκεια του μεγαλύτερου μέρους του Μεσαίωνα, ενώ στη συνέχεια κατελήφθη από τους Οθωμανούς. Το Μαυροβούνιο κατάφερε να πετύχει την ανεξαρτησία του το 1878, την ίδια χρονιά που η Σερβία, επίσης, πέτυχε τη δική της, όμως παρέμειναν χωριστά βασίλεια έως το 1918, όταν και ενώθηκαν μεταξύ τους για να αποτελέσουν τη Γιουγκοσλαβία.

Μοναρχία του Μαυροβουνίου
ΠΡΩΗΝ ΜΟΝΑΡΧΙΑ
Βασιλικός Θυρεός
Νικόλαος Α΄
Πρώτος μονάρχης Γιοβάν Βλαντίμιρ (ως Πρίγκιπας της Διόκλειας)
Τελευταίος μονάρχης Νικόλαος Α΄ (ως Βασιλιάς του Μαυροβουνίου)
Προσφώνηση Η Αυτού Εξοχότης
Επίσημη Κατοικία Παλάτι του Βασιλέως Νικολάου, Τσετίνγιε, Μαυροβούνιο
Διαδοχή Κληρονομική
Έναρξη Μοναρχίας 1000
Τέλος Μοναρχίας 25 Νοεμβρίου 1918
Έμβλημα των βασιλέων του Μαυροβουνίου

Διόκλεια (Ντούκλια) Επεξεργασία

Πριγκιπάτο της Ζέτας Επεξεργασία

Πριγκιπάτο-Επισκοπή του Μαυροβουνίου Επεξεργασία

Μη-κληρονομικοί Μητροπολίτες (Πρίγκιπες-Επίσκοποι) Επεξεργασία

Κληρονομικοί Μητροπολίτες (Πρίγκιπες-Επίσκοποι από τον Οίκο των Πέτροβιτς-Νιέγκος) Επεξεργασία

Εικόνα ΤίλοςΌνομα
Γέννηση - Θάνατος
Βασιλεία Περιοχή Σημειώσεις
  Πρίγκιπας-Επίσκοπος
Ντανίλο Α΄
1670 – 11 Ιανουαρίου 1735
Ιούλιος 1696 – 22 Ιανουαρίου 1735 Πριγκιπάτο-Επισκοπή του Μαυροβουνίου Πρώτος μητροπολίτης από τον Οίκο των Πέτροβιτς-Νιέγκος.
  Πρίγκιπας-Επίσκοπος
Σάββας (Β΄)
18 Ιανουαρίου 1702 – 9 Μαρτίου 1782
22 Ιανουαρίου 1735 – 9 Μαρτίου 1782 Πριγκιπάτο-Επισκοπή του Μαυροβουνίου Το διάστημα 1750 - 10 Μαρτίου 1766 από κοινού με τον Βασίλειο (Γ΄).
  Πρίγκιπας-Επίσκοπος
Βασίλειος (Γ΄)
1709 – 10 Μαρτίου 1766
1750 – 10 Μαρτίου 1766 Πριγκιπάτο-Επισκοπή του Μαυροβουνίου Από κοινού με τον Σάββα (Β΄).
  Πρίγκιπας-Επίσκοπος
Πέτρος Α΄
1747 – 30 Οκτωβρίου 1830
Μάρτιος 1782 – 30 Οκτωβρίου 1830 Πριγκιπάτο-Επισκοπή του Μαυροβουνίου Οσιοποιήθηκε ως Άγιος Πέτρος του Τσετίνγιε από τη Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία.
  Πρίγκιπας-Επίσκοπος
Πέτρος Β΄
13 Νοεμβρίου 1813 – 31 Οκτωβρίου 1851
30 Οκτωβρίου 1830 – 31 Οκτωβρίου 1851 Πριγκιπάτο-Επισκοπή του Μαυροβουνίου Περισσότερο γνωστός ως ποιητής. Στα σημαντικότερα έργα του περιλαμβάνονται τα Το στεφάνι του βουνού, Το φως του Μικρόκοσμου, Ο καθρέπτης της Σερβίας και ο ψευδο-τσάρος Στέφανος ο μικρός.
  Πρίγκιπας-Επίσκοπος
Ντανίλο Β΄
25 Μαΐου 1826 – 13 Αυγούστου 1860
1851 – 13 Μαρτίου 1852 Πριγκιπάτο-Επισκοπή του Μαυροβουνίου Ανακηρύχτηκε ως Ντανίλο Α΄ Πρίγκιπας του Μαυροβουνίου.

Πριγκιπάτο του Μαυροβουνίου Επεξεργασία

Οίκος των Πέτροβιτς-Νιέγκος Επεξεργασία

Εικόνα ΤίλοςΌνομα
Γέννηση - Θάνατος
Βασιλεία Περιοχή Σημειώσεις
  Πρίγκιπας
Ντανίλο Β΄
25 Μαΐου 1826 – 13 Αυγούστου 1860
13 Μαρτίου 1852 – 13 Αυγούστου 1860 Πριγκιπάτο του Μαυροβουνίου Πρώτος λαϊκός ηγέτης του Μαυροβουνίου έπειτα από αιώνες θεοκρατικής διακυβέρνησης. Δολοφονήθηκε στο Κότορ.
  Πρίγκιπας
Νικόλαος Α΄
7 Οκτωβρίου 1841 – 1 Μαρτίου 1921
13 Αυγούστου 1860 – 28 Αυγούστου 1910 Πριγκιπάτο του Μαυροβουνίου Ανακηρύχτηκε Βασιλιάς του Μαυροβουνίου.

Βασίλειο του Μαυροβουνίου Επεξεργασία

Οίκος των Πέτροβιτς-Νιέγκος Επεξεργασία

Εικόνα ΤίλοςΌνομα
Γέννηση - Θάνατος
Βασιλεία Περιοχή Σημειώσεις
  Βασιλιάς
Νικόλαος Α΄
7 Οκτωβρίου 1841 – 1 Μαρτίου 1921
28 Αυγούστου 1910 – 26 Νοεμβρίου 1918 Βασίλειο του Μαυροβουνίου Στην εξορία από τις 15 Ιανουαρίου 1916. Αποπέμφθηκε των καθηκόντων του από τη Συνέλευση της Ποντγκόριτσα στις 26 Νοεμβρίου 1918.

Δείτε επίσης Επεξεργασία