Άνοιγμα κυρίου μενού

Τα νομίσματα του ελληνικού κράτους κατά την περίοδο 1964 - 1973 αντιστοιχούν στην περίοδο της βασιλείας Κωνσταντίνου Β´ στην Ελλάδα (ο οποίος έφυγε στο εξωτερικό το 1967), καθώς και την δικτατορία του Παπαδόπουλου κατά την περίοδο 1967 - 1973.

Πίνακας περιεχομένων

ΠεριγραφήΕπεξεργασία

Οι παραστάσεις των νομισμάτων της περιόδου αυτής διακρίνονται σε 2 κύριες κατηγορίες, αυτή της περιόδου πριν την χούντα των συνταγματαρχών, όπου οι παραστάσεις είναι τυποποιημένες με τον βασιλικό θυρεό και τους Ηρακλείδες δίπλα του, και αυτή μετά το 1971 όταν τέθηκαν σε εφαρμογή οι παραστάσεις όπου εμφανίζεται ο φοίνικας με τον στρατιώτη και αντικαταστήθηκε ο βασιλικός θυρεός. Αξιόλογα νομίσματα της περιόδου είναι αυτό των 20 δραχμών με την παράσταση της Σελήνης (1973, ίδια παράσταση με τις 20 δραχμές του Παύλου αλλά σε μεγαλύτερο μέγεθος) η οποία αναδύεται έφιππη από τη θάλασσα, καθώς και το αργυρό 30δραχμο του 1964 στο οποίο μνημονεύεται ο γάμος του Κωνσταντίνου Β´ με την Άννα Μαρία. Τα νομίσματα κόπηκαν στην Αθήνα αλλά και σε διάφορα νομισματοκοπεία του εξωτερικού, με το πλέον ασύνηθες να είναι αυτό της Βομβάης για την κοπή των 5 δραχμών του 1970.[1][2]

ΝομίσματαΕπεξεργασία

Αξία Εικόνα Έτος κοπής [1][2] Νομισματοκοπείο [1][2] Ποσότητα [1][2] Διάμετρος [1]

(χιλιοστά)

Βάρος [1]

(γραμμάρια)

Μέταλλο [1][2] Στεφάνη [1]
5 λεπτά   1971 Αθήνα 1.002.173 20 0,85 95% Αλουμίνιο

5% Μαγνήσιο

Λεία
10 λεπτά   1964 Βιέννη 12.000.000 22 1 95% Αλουμίνιο

5% Μαγνήσιο

Λεία
1966 Βιέννη 20.000.000 22 1 95% Αλουμίνιο

5% Μαγνήσιο

Λεία
1969 Κρέμνιτσα 20.000.000 22 1 95% Αλουμίνιο

5% Μαγνήσιο

Λεία
1971 Αθήνα 5.922.472 22 1 95% Αλουμίνιο

5% Μαγνήσιο

Λεία
10 λεπτά   1973 Αθήνα 2.742.000 20 1,1 95% Αλουμίνιο

5% Μαγνήσιο

Λεία
20 λεπτά   1964 Βιέννη 8.000.000 24 1,2 95% Αλουμίνιο

5% Μαγνήσιο

Λεία
1966 Βιέννη 15.000.000 24 1,2 95% Αλουμίνιο

5% Μαγνήσιο

Λεία
1969 Κρέμνιτσα 20.000.000 24 1,2 95% Αλουμίνιο

5% Μαγνήσιο

Λεία
1971 Αθήνα 4.117.697 24 1,2 95% Αλουμίνιο

5% Μαγνήσιο

Λεία
20 λεπτά   1973 Αθήνα 2.718.000 22 1,3 95% Αλουμίνιο

5% Μαγνήσιο

Λεία
50 λεπτά   1966 Κρέμνιτσα 30.000.000 18 2,3 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Οδοντωτή
1970 Βομβάη 10.000.000 18 2,3 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Οδοντωτή
50 λεπτά   1971 Αθήνα 10.998.712 18 2,3 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Οδοντωτή
1973 Αθήνα 9.342.306 18 2,3 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Οδοντωτή
1 δραχμή   1966 Κρέμνιτσα 20.000.000 21 4 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Οδοντωτή
1967 Κρέμνιτσα 20.000.000 21 4 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Οδοντωτή
1970 Βομβάη 7.000.000 21 4 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Οδοντωτή
1 δραχμή   1971 Αθήνα 11.984.846 21 4 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Οδοντωτή
1973 Αθήνα 8.195.532 21 4 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Οδοντωτή
2 δραχμές   1966 Κρέμνιτσα 10.000.000 24 6 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Οδοντωτή
1967 Κρέμνιτσα 10.000.000 24 6 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Οδοντωτή
1970 Κρέμνιτσα 7.000.000 24 6 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Οδοντωτή
2 δραχμές   1971 Αθήνα 9.997.531 24 6 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Οδοντωτή
1973 Αθήνα 7.971.944 24 6 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Οδοντωτή
5 δραχμές   1966 Κρέμνιτσα 12.000.000 28 9 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Οδοντωτή
1970 Βομβάη 5.000.000 28 9 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Οδοντωτή
5 δραχμές   1971 Αθήνα 4.014.180 28 9 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Οδοντωτή
1973 Αθήνα 3.165.973 28 9 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Οδοντωτή
10 δραχμές   1968 Κρέμνιτσα 40.000.000 30 10 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Οδοντωτή
10 δραχμές   1971 Αθήνα 502.018 30 10 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Οδοντωτή
1973 Αθήνα 540.848 30 10 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Οδοντωτή
20 δραχμές   1973 Αθήνα 3.092.087 32 12 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Λεία
30 δραχμές   1964 Βέρνη 2.000.000 31 12 83,5% Άργυρος

16,5% Χαλκός

Επιγραφή

(ΙΣΧΥC ΜΟΥ Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ)

1964 Κόνγκσμπεργκ 2.000.000 31 12 83,5% Άργυρος

16,5% Χαλκός

Επιγραφή

(ΙΣΧΥC ΜΟΥ Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΛΑΟΥ)

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

ΠηγέςΕπεξεργασία

  • Καραμήτσος, Αργύρης. Θεοδωρίδης, Θεόδωρος (2007). Καρατζάς, Τάκης, επιμ. Hellas Coins / Νομίσματα της Νεότερης Ελλάδας. Θεσσαλονίκη: A.Karamitsos. ISBN 978-960-88965-6-8. 
  • Πυλαρινός, Παύλος Γ. (1998). Τα νομίσματα της νεωτέρας Ελλάδος / Greek Coins 1828 - 1998 (11η έκδοση). Αθήνα: Pylarinos. 
  • S. Cuhaj, George. Michael, Thomas (2016). Standard Catalog of World Coins 1901-2000 (8η έκδοση). Krauze Publications. ISBN 978-1440244094.