Άνοιγμα κυρίου μενού

Κατάλογος νομισμάτων της Ελλάδας (1973-1974)

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Τα νομίσματα του ελληνικού κράτους κατά την περίοδο 1973 - 1974 αντιστοιχούν στην περίοδο της δικτατορίας του Ιωαννίδη, η οποία ανέτρεψε την προηγούμενη δικτατορία του Παπαδόπουλου και κατά την διάρκεια της οποίας συνέβησαν τα γεγονότα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο καθώς και της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

Πίνακας περιεχομένων

ΠεριγραφήΕπεξεργασία

Το πολίτευμα είχε ήδη ονομαστεί δημοκρατία από την δικτατορία του Παπαδόπουλου το 1973 -αναφέρεται μερικές φορές και ως Β´ Δημοκρατία αντί αυτής του Μεσοπολέμου-[1][2], από βασίλειο που ήταν προηγουμένως και με τον Κωνσταντίνο Β´ να έχει φύγει στο εξωτερικό ήδη από το 1967. Η αλλαγή του πολιτεύματος αποτυπώνεται σε όλα τα νομίσματα της περιόδου αυτής τα οποία φέρουν την ένδειξη Ελληνική Δημοκρατία, ενώ στην πλευρά της ονομαστικής αξίας απεικονίζεται πλέον μόνον η παράσταση του φοίνικα χωρίς τον στρατιώτη. Θεματολογικά, οι διακοσμητικές παραστάσεις στηρίζονται σε μορφές της αρχαίας Ελλάδας όπως ο Πήγασος και η Αθηνά. Τα νομίσματα της περιόδου αυτής κυκλοφορούσαν έως και το 1976 όταν και αποσύρθηκαν οριστικά.[1][2]

ΝομίσματαΕπεξεργασία

Αξία Εικόνα Περιγραφή Έτος κοπής[1][2] Νομισματοκοπείο[1][2] Ποσότητα[1][2] Διάμετρος [1]

(χιλιοστά)

Βάρος [1]

(γραμμάρια)

Μέταλλο[1][2] Στεφάνη[1]
10 λεπτά   Τρίαινα και δελφίνια, αρχαία παράσταση νομίσματος Μεσσήνης   1973 Αθήνα 10.670.000 20 1,1 95% Αλουμίνιο

5% Μαγνήσιο

Λεία
20 λεπτά   Κλαδί ελιάς 1973 Αθήνα 12.626.000 22 1,3 95% Αλουμίνιο

5% Μαγνήσιο

Λεία
50 λεπτά   Παράσταση ανθέμιου 1973 Αθήνα 44.654.000 18 2,5 79% Χαλκός

20% Ψευδάργυρος

1% Νικέλιο

Οδοντωτή
1 δραχμή   Αθηναϊκή γλαύκα, παράσταση από αθηναϊκό τετράδραχμο   1973 Αθήνα 36.652.714 21 4 79% Χαλκός

20% Ψευδάργυρος

1% Νικέλιο

Οδοντωτή
2 δραχμές   Αθηναϊκή γλαύκα 1973 Αθήνα 40.421.213 24 6 79% Χαλκός

20% Ψευδάργυρος

1% Νικέλιο

Οδοντωτή
5 δραχμές   Πήγασος, παράσταση από Κορινθιακό στατήρα   1973 Αθήνα 30.102.500 25 6 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Λεία
10 δραχμές   Πήγασος 1973 Αθήνα 20.039.500 27 7,5 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Οδοντωτή
20 δραχμές   Αθηνά, παράσταση βάσει του αγάλματος της Αθηνάς του Πειραιά   1973 Αθήνα 19.958.408 29 11 75% Χαλκός

25% Νικέλιο

Επιγραφή

(ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ)

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

ΠηγέςΕπεξεργασία

  • Καραμήτσος, Αργύρης. Θεοδωρίδης, Θεόδωρος (2007). Καρατζάς, Τάκης, επιμ. Hellas Coins / Νομίσματα της Νεότερης Ελλάδας. Θεσσαλονίκη: A.Karamitsos. ISBN 978-960-88965-6-8. 
  • Πυλαρινός, Παύλος Γ. (1998). Τα νομίσματα της νεωτέρας Ελλάδος / Greek Coins 1828 - 1998 (11η έκδοση). Αθήνα: Pylarinos. 
  • S. Cuhaj, George. Michael, Thomas (2016). Standard Catalog of World Coins 1901-2000 (8η έκδοση). Krauze Publications. ISBN 978-1440244094.