Κατάλογος προέδρων της Κούβας

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Αυτό το άρθρο παραθέτει τους Προέδρους της Κούβας από το 1902 μέχρι σήμερα.

Σημερινός Πρόεδρος της Κούβας (επίσημα ονομάζεται Πρόεδρος του Κρατικού Συμβουλίου, σύμφωνα με το Σύνταγμα του 1976 ) είναι ο Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, από τις 19 Απριλίου του 2018.

Πρόεδροι της ΚούβαςΕπεξεργασία

Δημοκρατία της ΚούβαςΕπεξεργασία

Σειρά Πορτρέτο Όνομα

(Γέννηση–Θάνατος)

Θητεία Πολιτικό Κόμμα
Από Έως Διάρκεια θητείας
Πρόεδρος της Δημοκρατίας
1   Τομάς Εστράδα Πάλμα

(1835–1908)

20 Μαΐου 1902 28 Σεπτεμβρίου 1906 4 έτη, 131 ημέρες Ρεπουμπλικανικό Κόμμα της Αβάνας

Δεύτερη Κατοχή της ΚούβαςΕπεξεργασία

Σειρά Πορτρέτο Όνομα

(Γεννήθηκε–Πέθανε)

Θητεία Διορισμένος από
Από Έως Διάρκεια θητείας
Προσωρινοί Διοικητές
  Ουίλιαμ Χάουαρντ Ταφτ


(1857–1930)

29 Σεπτεμβρίου 1906 13 Οκτωβρίου 1906 14 ημέρες Πρόεδρος

Θεόδωρος Ρούσβελτ
 
(1901–1909)

  Τσαρλς Έντουαρντ Μαγκούν

(1861–1920)

13 Οκτωβρίου 1906 28 Ιανουαρίου 1909 2 έτη, 107 ημέρες

Δημοκρατία της ΚούβαςΕπεξεργασία

Σειρά Εικόνα Όνομα
(Γέννηση–Θάνατος)
Θητεία Πολιτικό κόμμα
Από Έως Διάρκεια θητείας
Πρόεδροι της Δημοκρατίας
2   Χοσέ Μιγκέλ Γκόμες


(1858–1921)

28 Ιανουαρίου 1909 20 Μαΐου 1913 Φιλελεύθερο Κόμμα
3   Μάριο Γκαρσία Μενοκάλ

(1866–1941)

20 Μαΐου 1913 20 Μαΐου 1921 8 έτη Συντηρητικό Κόμμα
4   Αλφρέδο Ζάιας ι Αλφόνσο

(1861–1934)

20 Μαΐου 1921 20 Μαΐου 1925 4 έτη Φιλελεύθερο Κόμμα
5   Γεράρδο Ματσάδο

(1871–1939)

20 Μαΐου 1925 12 Αυγούστου 1933 8 έτη, 84 ημέρες Φιλελεύθερο Κόμμα
  Αλμπέρτο Ερέρα ι Φράντσι

(1874–1954)

12 Αυγούστου 1933 13 Αυγούστου 1933 Μία ημέρα Στρατός
  Κάρλος Μανουέλ δε Κέσπεδες ι Κεσάδα

(1871–1939)

13 Αυγούστου 1933 5 Σεπτεμβρίου 1933 23 ημέρες Επαναστατική Κοινωνία A.B.C.
Εκτελεστική Επιτροπή της Προσωρινής Κυβέρνησης
  Ραμόν Γκράου

(1881–1969)

5 Σεπτεμβρίου 1933 10 Σεπτεμβρίου 1933 5 ημέρες Αυθεντικό Κουβανέζικο Επαναστατικό Κόμμα
  Γκιγέρμο Πορτέλα (Guillermo Portela y Möller)

(1886–1958)

Φιλελεύθερο Κόμμα
  Χοσέ Μιγκέλ Ιρισάρι ι Γάμιο

(1895–1968)

Συντηρητικό Κόμμα
  Σέρχιο Καρμπό ι Μορέρα

(1891–1971)

Κουβανέζικο Λαϊκό Κόμμα-Εθνικός Σύνδεσμος
  Προφίριο Φράνκα ι Άλβαρες δε λα Κάμπα

(1878–1950)

Φιλελεύθερο Κόμμα
Πρόεδροι της Δημοκρατίας
6   Ραμόν Γκράου

(1881–1969)

10 Σεπτεμβρίου 1933 15 Ιανουαρίου 1934 127 ημέρες Αυθεντικό Κουβανέζικο Επαναστατικό Κόμμα
  Κάρλος Έβια

(1900–1964)

15 Ιανουαρίου 1934 18 Ιανουαρίου 1934 3 ημέρες Αυθεντικό Κουβανέζικο Επαναστατικό Κόμμα
  Μανουέλ Μάρκες Στέρλινγκ

(1872–1934)

18 Ιανουαρίου 1934 18 Ιανουαρίου 1934 0 ημέρες Ανεξάρτητος
  Κάρλος Μεντιέτα

(1873–1960)

18 Ιανουαρίου 1934 11 Δεκεμβρίου 1935 1 έτος, 327 ημέρες Εθνική Ένωση
  Χοσε Αγριπίνο Μπαρνέτ

(1864–1945)

11 Δεκεμβρίου 1935 20 Μαΐου 1936 161 ημέρες Εθνική Ένωση
7   Μιγκέλ Μαριάνο Γκόμες

(1889–1950)

20 Μαΐου 1936 24 Δεκεμβρίου 1936 218 ημέρες Εθνική Ένωση
8   Φεδερίκο Λαρέδο Μπρου

(1875–1946)

24 Δεκεμβρίου 1936 10 Οκτωβρίου 1940 3 έτη, 291 ημέρες Εθνική Ένωση
9   Φουλχένσιο Μπατίστα

(1901–1973)

10 Οκτωβρίου 1940 10 Οκτωβρίου 1944 4 έτη Δημοκρατικός Σοσιαλιστικός Συνασπισμός
10   Ραμόν Γκράου

(1881–1969)

10 Οκτωβρίου 1944 10 Οκτωβρίου 1948 4 έτη Αυθεντικό Κουβανέζικο Επαναστατικό Κόμμα
11   Κάρλος Πρίο Σοκαρράς

(1903–1977)

10 Οκτωβρίου 1948 10 Μαρτίου 1952 3 έτη, 152 ημέρες Αυθεντικό Κουβανέζικο Επαναστατικό Κόμμα
  Φουλχένσιο Μπατίστα

(1901–1973)

10 Μαρτίου 1952 24 Φεβρουαρίου 1955 6 έτη, 297 ημέρες Προοδευτικό Κόμμα Δράσης
12 24 Φεβρουαρίου 1955 1 Ιανουαρίου 1959
  Ανσέλμο Αλιέγκρο ι Μιλά

(1899–1961)

1 Ιανουαρίου 1959 2 Ιανουαρίου 1959 1 ημέρα Προοδευτικό Κόμμα Δράσης
  Κάρλος Μανουέλ Πιέδρα

(1895–1988)

2 Ιανουαρίου 1959 3 Ιανουαρίου 1959 1 ημέρα Ανεξάρτητος

Δημοκρατία της Κούβας (από την Επανάσταση)Επεξεργασία

Σειρά Εικόνα Όνομα

(Γεννήθηκε–Πέθανε)

Θητεία Πολιτικό κόμμα
Από Έως Διάρκεια θητείας
Πρόεδροι της Δημοκρατίας
13   Μανουέλ Ουρούτια (Manuel Urrutia Lleó)

(1901–1981)

3 Ιανουαρίου 1959 18 Ιουλίου 1959 196 ημέρες Ανεξάρτητος
14 Οσβάλδο Ντορτικός Τοράδο

(1919–1983)

18 Ιουλίου 1959 2 Δεκεμβρίου 1976 Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα

(ως τις 26 Μαρτίου 1962.)

(14) Ενωμένο Κόμμα της Κουβανέζικης Σοσιαλιστικής Επανάστασης

Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας

Πρόεδροι του Κρατικού Συμβουλίου
15   Φιντέλ Κάστρο

(1926–2016)

2 Δεκεμβρίου 1976 24 Φεβρουαρίου 2008 31 έτη, 84 ημέρες Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας
  Ραούλ Κάστρο

(1931–)

31 Ιουλίου 2006 24 Φεβρουαρίου 2008 1 έτος, 208 ημέρες Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας
16 24 Φεβρουαρίου 2008 19 Απριλίου 2018 10 έτη, 54 ημέρες
17   Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ

(1960–)

19 Απριλίου 2018 Σημερινός 19 Απριλίου 2018 (2018-04-19) (3 ετών) Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας

ΑναφορέςΕπεξεργασία