Κατάλογος προέδρων της Σερβίας

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Ο κατάλογος που ακολουθεί συμπεριλαμβάνει τους αρχηγούς κράτους της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Σερβίας , μία χώρα που ήταν τμήμα της Σοσιαλιστικής Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας κα τους αρχηγούς κράτους της Δημοκρατίας της Σερβίας (1992–2006), που ήταν τμήμα της Κρατικής Ένωσης της Σερβίας και του Μαυροβουνίου. Πριν το 1974, αρχηγός κράτους της Σερβίας ήταν ο πρόεδρος του σερβικού κοινοβουλίου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (Predsednik Republike, Председник Републике) εκλέγεται άμεσα από τον λαό για θητεία πέντε ετών, η οποία περιορίζεται από το σύνταγμα σε μία μόνο επιτρεπόμενη ανανέωση. Εκτός από αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων της Σερβίας, ο Πρόεδρος διορίζει τον Πρωθυπουργό με τη συναίνεση της Εθνοσυνέλευσης, και ασκεί περιορισμένη επιρροή στην εξωτερική πολιτική. Το γραφείο του Προέδρου βρίσκεται στην Νόβι Ντβορ.

Κατάλογος Προέδρων της ΣερβίαςΕπεξεργασία

Σερβία εντός Γιουγκοσλαβίας / Σερβία και Μαυροβούνιο (1944–2006)Επεξεργασία

Λαϊκή Δημοκρατία της Σερβίας / Σοσιαλιστική Δημοκρατία της Σερβίας / Δημοκρατία της Σερβίας

      Κομουνιστικό Κόμμα/Λίγκα Κομουνιστών της Γιουγκοσλαβίας (15)       Σοσιαλιστικό Κόμμα (3)       Πολιτική Συμμαχία (1)       Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας (1)       Σερβικό Ανανεωτικό Κίνημα (1)       G17 Plus (1)       Δημοκρατικό Κόμμα (1)

Σειρά Αρχηγός κράτους Διάρκεια ζωής Από Έως Κόμμα Σημείωση
Πρόεδρος της Αντιφασιστικής Λαϊκής Συνέλευσης για την Απελευθέρωση της Σερβίας (ASNOS)
1944–1945
Μη διαθέσιμο     Σίνισα Στάνκοβιτς
Синиша Станковић
1892–1974 12 Νοεμβρίου 1944 7 Απριλίου 1945 Κομουνιστικό Κόμμα της Γιουγκοσλαβίας Αρχηγός της συνέλευσης της Σερβίας κατά την πολεμική περίοδο.
Επικεφαλής του Προεδρείου της Λαϊκής Συνέλευσης
1945–1953
1     Σίνισα Στάνκοβιτς
Синиша Станковић
1892–1974 7 Απριλίου 1945 Μάρτιος 1953 Κομουνιστικό Κόμμα της Γιουγκοσλαβίας
(μετονομάστηκε το 1952)
Κομουνιστικό Κόμμα της Γιουγκοσλαβίας , μετασχηματίστηκε και μετονομάστηκε σε Λίγκα Κομουνιστών της Γιουγκοσλαβίας.
Λίγκα Κομουνιστών της Γιουγκοσλαβίας
(μετονομάστηκε το 1952)
Πρόεδροι της Λαϊκής Συνέλευσης
1953–1974
2     Πέταρ Στάμπολιτς
Петар Стамболић

 
1912–2007 Δεκέμβριος 1953 Απρίλιος 1957 Λίγκα των Κομουνιστών της Γιουγκοσλαβίας Επίσης διετέλεσε επικεφαλής του Προεδρείου της Γιουγκοσλαβίας, πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Εκτελεστικού Συμβουλίου της Γιουγκοσλαβίας και Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Σερβίας.
3     Γιόβαν Βεσέλινοφ
Јован Веселинов
1906–1982 Απρίλιος 1957 26 Ιουνίου 1963 Λίγκα των Κομουνιστών της Γιουγκοσλαβίας Διετέλεσε και Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Σερβίας.
4     Ντούσαν Πέτροβιτς
Душан Петровић
1914–1977 26 Ιουνίου 1963 6 Μαΐου 1967 Λίγκα των Κομουνιστών της Γιουγκοσλαβίας
5     Μίλος Μίνιτς
Милош Минић

 
1914–2003 6 Μαΐου 1967 6 Μαΐου 1969 Λίγκα των Κομουνιστών της Γιουγκοσλαβίας Διετέλεσε και δήμαρχος Βελιγραδίου, Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Σερβίας και υπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας.
6     Ντράγκοσλαβ Μάρκοβιτς
Драгослав Марковић
1920–2005 6 Μαΐου 1969 19 Απριλίου 1974 Λίγκα των Κομουνιστών της Γιουγκοσλαβίας
7     Ζιβάν Βασίλιεβιτς
Живан Васиљевић
1920–2007 19 Απριλίου 1974 6 Μαΐου 1974 Λίγκα των Κομουνιστών της Γιουγκοσλαβίας
Επικεφαλής του Προεδρείου
1974–1991
8     Ντράγκοσλαβ Μάρκοβιτς
Драгослав Марковић
1920–2005 6 Μαΐου 1974 5 Μαΐου 1978 Λίγκα των Κομουνιστών της Γιουγκοσλαβίας
9     Ντομπριβόγιε Βίντιτς
Добривоје Видић
1918–1991 5 Μαΐου 1978 5 Μαΐου 1982 Λίγκα των Κομουνιστών της Γιουγκοσλαβίας
10     Νίκολα Λιούμπιτσιτς
Никола Љубичић
1916–2005 5 Μαΐου 1982 5 Μαΐου 1984 Λίγκα των Κομουνιστών της Γιουγκοσλαβίας Ήταν επίσης Ομοσπονδιακός Γραμματέας της Λαϊκής Άμυνας της Γιουγκοσλαβίας.
11     Ντούσαν Τσκρέμπιτς
Душан Чкребић

 
1927– 5 Μαΐου 1984 5 Μαΐου 1985 Λίγκα των Κομουνιστών της Γιουγκοσλαβίας Υπηρέτησε και ως Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Σερβίας.
12     Ιβάν Στάμπολιτς
Иван Стамболић
1936–2000 5 Μαΐου 1985 14 Δεκεμβρίου 1987 Λίγκα των Κομουνιστών της Γιουγκοσλαβίας Υπηρέτησε και ως Πρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Σερβίας. Δολοφονήθηκε το 2000.
13     Πέταρ Γκρατσάνιν
Петар Грачанин
1923–2004 14 Δεκεμβρίου 1987 20 Μαρτίου 1989 Λίγκα των Κομουνιστών της Γιουγκοσλαβίας Επίσης, υπηρέτησε ως αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Γιουγκοσλαβικού Λαϊκού Στρατού.
N/A     Λιούμπισα Ίγκιτς
Љубиша Игић
20 Μαρτίου 1989 8 Μαΐου 1989 Λίγκα των Κομουνιστών της Γιουγκοσλαβίας Υπηρεσιακός.
14     Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς
Слободан Милошевић

 
1941–2006 8 Μαΐου 1989 11 Ιανουαρίου 1991 Λίγκα Κομουνιστών της Γιουγκοσλαβίας
(ως τον Ιανουάριο του 1990)
Η παν-γιουγκοσλαβική Λίγκα Κομουνιστών της Γιουγκοσλαβίας διαλύθηκε τον Ιανουάριο του 1990 σε έξι πολιτικά κόμματα (ένα για κάθε δημοκρατία), στη Σερβία ήταν το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Σερβίας.
  Σοσιαλιστικό Κόμμα της Σερβίας
(από τον Ιανουάριο του 1990)
Πρόεδροι πριν την ανεξαρτησία
1991–2006
14
(1)
    Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς
Слободан Милошевић

 
1941–2006 11 Ιανουαρίου 1991 23 Ιουλίου 1997 Σοσιαλιστικό Κόμμα της Σερβίας Τελευταίος επικεφαλής του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Σερβίας. Πρώτος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας.
N/A     Ντράγκαν Τόμιτς
Драган Томић
1936– 23 Ιουλίου 1997 29 Δεκεμβρίου 1997 Σοσιαλιστικό Κόμμα της Σερβίας Υπηρεσιακός.
15
(2)
    Μίλαν Μιλουτίνοβιτς
Милан Милутиновић
1942– 29 Δεκεμβρίου 1997 29 Δεκεμβρίου 2002 Σοσιαλιστικό Κόμμα της Σερβίας Δεύτερος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας.
Μη διαθέσιμο     Νατάσα Μίτσιτς
Наташа Мићић

 
1965– 29 Δεκεμβρίου 2002 27 Ιανουαρίου 2004 Πολιτική Συμμαχία της Σερβίας
(Δημοκρατική Αντιπολίτευση της Σερβίας)
Υπηρεσιακή. Ανήκε στον συνασπισμό Δημοκρατική Αντιπολίτευση της Σερβίας.
Μη διαθέσιμο     Ντράγκαν Μαρσιτσάνιν
Драган Маршићанин
1950– 4 Φεβρουαρίου 2004 3 Μαρτίου 2004 Δημοκρατικό Κόμμα της Σερβίας Υπηρεσιακός.
Μη διαθέσιμο     Βόισλαβ Μιχαήλοβιτς
Војислав Михаиловић
1951– 3 Μαρτίου 2004 4 Μαρτίου 2004 Σερβικό Ανανεωτικό Κίνημα Υπηρεσιακός, χρημάτισε δήμαρχος Βελιγραδίου.
Μη διαθέσιμο     Πρέντραγκ Μάρκοβιτς
Предраг Марковић
1955– 4 Μαρτίου 2004 11 Ιουλίου 2004 G17 Plus Υπηρεσιακός.
16
(3)
    Μπόρις Τάντιτς
Борис Тадић

 
1958– 11 Ιουλίου 2004 5 Ιουνίου 2006 Δημοκρατικό Κόμμα Τρίτος πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας.

Δημοκρατία της Σερβίας (2006–σήμερα)Επεξεργασία

Η Σερβία έγινε ανεξάρτητη στις 5 Ιουνίου 2006.

      Δημοκρατικό Κόμμα (1)       Σοσιαλιστικό Κόμμα (1)       Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα (2)

Σειρά Αρχηγός κράτους Διάρκεια ζωής Από Έως Κόμμα Σημείωση
Πρόεδροι μετά την ανεξαρτησία
2006 ως σήμερα
1
(16)
    Μπόρις Τάντιτς
Борис Тадић

 
1958– 5 Ιουνίου 2006 5 Απριλίου 2012 Δημοκρατικό Κόμμα Πρώτος πρόεδρος της ανεξάρτητης Σερβίας.
Τρίτος πρόεδρος της Σερβίας μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.
Μη διαθέσιμο     Σλάβιτσα Τζούκιτς Ντεγιάνοβιτς
Славица Ђукић Дејановић
1951– 5 Απριλίου 2012 31 Μαΐου 2012 Σοσιαλιστικό Κόμμα της Σερβίας Υπηρεσιακή αρχηγός κράτους ως Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης.
Πρώτη γυναίκα αρχηγός κράτους μετά την ανεξαρτησία.
2
(17)
    Τόμισλαβ Νίκολιτς
Томислав Николић

 
1952– 31 Μαΐου 2012 31 Μαΐου 2017 Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα Δεύτερος πρόεδρος της ανεξάρτητης Σερβίας.
Τέταρτος πρόεδρος της Σερβίας από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.
3
(18)
    Αλεξάνταρ Βούτσιτς
Александар Вучић

 
1970– 31 Μαΐου 2017
(ανέλαβε καθήκοντα στις 23 Ιουνίου 2017)
Σημερινός Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα Τρίτος πρόεδρος της ανεξάρτητης Σερβίας.
Πέμπτος πρόεδρος της Σερβίας από τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Δείτε επίσηςΕπεξεργασία

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα List of Presidents of Serbia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).