Κατάλογος τρεχόντων Δημάρχων των 50 μεγαλύτερων πόλεων των ΗΠΑ

Πρότυπο εγχειρήματος Wikimedia

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Δήμαρχος είναι ο αρχηγός του Δήμου που διοικεί και ο επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης. Στις περισσότερες περιπτώσεις είναι η ανώτατη πολιτειακή αρχή σε δημοτικό επίπεδο.[1][2]

Υπάρχουν διάφοροι τύποι Δημάρχων στις Ηνωμένες Πολιτείες, με τις δύο πιο γνωστές να είναι:

1) Δήμαρχος ("Mayor")

Σε αυτή την περίπτωση, ο Δήμαρχος και το Δημοτικό Σύμβούλιο είναι δύο ξεχωριστά γραφεία. Θεωρείται ισχυρό σύστημα διακυβέρνησης για τον Δήμαρχο, ο οποίος μπορεί να ασκεί ελεύθερα την εκτελεστική και την νομοθετική εξουσία που του παραχωρείται, ενώ μπορεί να διορίζει τους υπαλλήλους που άπτονται του Δήμου (εν αντιθέσει με τον Διευθυντή του Συμβουλίου). Επίσης, ο Δήμαρχος σε αυτή την περίπτωση μπορεί να ασκεί βέτο σε αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτό το σύστημα εφαρμόζεται κυρίως σε μεγαλύτερες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, διότι έτσι μπορούν να ελέγξουν καλύτερα τις πολλαπλές υπηρεσίες και τα τμήματα που υπάρχουν σε αυτές.

2) Διευθυντής του Δημοτικού Συμβουλίου ("Council Manager")

Σε αυτή την περίπτωση, ο Δήμαρχος, είναι αντικειμενικά πιο ανίσχυρος και θεωρείται πρώτος μεταξύ ίσων στο δημοτικό συμβούλιο της κάθε πόλης. Επίσης, προεδρεύει του Δημοτικού Συμβουλίου, ενώ έχει και αδύναμη εκτελεστική και νομοθετική εξουσία. Αυτό το σύστημα συνήθως εφαρμόζεται σε μικρότερου πληθυσμού πόλεις, όμως υπάρχουν και μερικές μεγαλύτερες πόλεις που το εφαρμόζουν αυτό το σύστημα τοπικής διακυβέρνησης. [3]

Τρέχοντες πολιτικοί συσχετισμοίΕπεξεργασία

Για τις 50 μεγαλύτερες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, 36 δήμαρχοι ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα, 11 δήμαρχοι ανήκουν στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, καθώς και 3 δήμαρχοι είναι ανεξάρτητοι (οι δύο εκ των τριών υποστηρίζονται από το Δημοκρατικό Κόμμα).

Κατάλογος των εν ενεργεία Δημάρχων στις 50 μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ [4]Επεξεργασία

Όνομα Πορτραίτο Κόμμα Πόλη Πολιτεία Πληθυσμός Κατάταξη Έναρξη θητείας Τύπος Δημάρχου
Μπιλ Ντε Μπλάζιο   Δημοκρατικό Νέα Υόρκη Νέα Υόρκη 8,622,698 1 Ιανουαρίου 1, 2014 Δήμαρχος
Έρικ Γκαρσέτι   Δημοκρατικό Λος Άντζελες Καλιφόρνια 3,999,759 2 Ιουλίου 1, 2013 Δήμαρχος
Λόρι Λάιτφουτ   Δημοκρατικό Σικάγο Ιλινόι 2,716,450 3 Μαΐου 20, 2019 Δήμαρχος
Σιλβέστερ Τέρνερ   Δημοκρατικό Χιούστον Τέξας 2,312,717 4 Ιανουαρίου 2, 2016 Δήμαρχος
Κέιτ Γκαλέγκο   Δημοκρατικό Φοίνιξ Αριζόνα 1,626,078 5 Μαρτίου 21, 2019 Διευθύντρια του Συμβουλίου
Τζιμ Κέννεϊ   Δημοκρατικό Φιλαδέλφεια Πενσυλβάνια 1,580,863 6 Ιανουαρίου 4, 2016 Δήμαρχος
Ρον Νίρενμπεργκ   Ανεξάρτητος

(με Δημοκρατική υποστήριξη)

Σαν Αντόνιο Τέξας 1,511,946 7 Ιουνίου 21, 2017 Διευθυντής του Συμβουλίου
Τοντ Γκλόρια   Δημοκρατικό Σαν Ντιέγκο Καλιφόρνια 1,419,516 8 Δεκεμβρίου 10, 2020 Δήμαρχος
Έρικ Τζόνσον   Δημοκρατικό Ντάλας Τέξας 1,341,075 9 Ιουνίου 17, 2019 Διευθυντής του Συμβουλίου
Σαμ Λικάρντο   Δημοκρατικό Σαν Χοσέ Καλιφόρνια 1,035,317 10 Ιανουαρίου 1, 2015 Διευθυντής του Συμβουλίου
Στιβ Άντλερ   Δημοκρατικό Ώστιν Τέξας 950,715 11 Ιανουαρίου 6, 2015 Διευθυντής του Συμβουλίου
Λένι Κάρι   Ρεπουμπλικανικό Τζάκσονβιλ Φλόριντα 892,062 12 Ιουλίου 1, 2015 Δήμαρχος
Λόντον Μπριντ   Δημοκρατικό Σαν Φρανσίσκο Καλιφόρνια 884,363 13 Ιουλίου 11, 2018 Δήμαρχος
Άντριου Γκίντερ   Δημοκρατικό Κολόμπους Οχάιο 879,170 14 Ιανουαρίου 1, 2016 Δήμαρχος
Μπέτσυ Πράις   Ρεπουμπλικανικό Φορτ Γουόρθ Τέξας 874,168 15 Ιουλίου 12, 2011 Διευθύντρια του Συμβουλίου
Τζο Χόγκσετ   Δημοκρατικό Ιντιανάπολις Ιντιάνα 863,002 16 Ιανουαρίου 1, 2016 Δήμαρχος
Βάι Λάις   Δημοκρατικό Σάρλοτ Βόρεια Καρολίνα 859,035 17 Δεκεμβρίου 4, 2017 Διευθύντρια του Συμβουλίου
Τζένι Ντούρκαν   Δημοκρατικό Σιάτλ Ουάσινγκτον 724,745 18 Νοεμβρίου 28, 2017 Δήμαρχος
Μάικλ Χάνκοκ   Δημοκρατικό Ντένβερ Κολοράντο 704,621 19 Ιουλίου 18, 2011 Δήμαρχος
Μιούριελ Μπάουζερ   Δημοκρατικό Ουάσινγκτον Π.Κ. Περιφέρεια της Κολούμπια 693,972 20 Ιανουαρίου 2, 2015 Δήμαρχος
Κιμ Τζάνεϊ

(μεταβατική)

Δημοκρατικό Βοστώνη Μασαχουσέτη 685,094 21 Μαρτίου 22, 2021 Δήμαρχος
Όσκαρ Λέιζερ   Δημοκρατικό Ελ Πάσο Τέξας 683,587 22 Ιανουαρίου 5, 2021 Διευθυντής του Συμβουλίου
Μάικ Ντάγκαν   Δημοκρατικό Ντιτρόιτ Μίσιγκαν 673,104 23 Ιανουαρίου 1, 2014 Δήμαρχος
Τζον Κούπερ Δημοκρατικό Νάσβιλ Τενεσί 667,560 24 Σεπτεμβρίου 28, 2019 Δήμαρχος
Τζιμ Στρίκλαντ   Δημοκρατικό Μέμφις Τενεσί 652,236 25 Ιανουαρίου 1, 2016 Δήμαρχος
Τεντ Ουίλλερ   Δημοκρατικό Πόρτλαντ Όρεγκον 647,805 26 Ιανουαρίου 1, 2017 Επίτροπος
Ντέιβιντ Χολτ   Ρεπουμπλικανικό Οκλαχόμα Σίτι Οκλαχόμα 643,648 27 Απριλίου 10, 2018 Διευθυντής του Συμβουλίου
Κάρολιν Γκούντμαν   Ανεξάρτητη

(με Δημοκρατική υποστήριξη)

Λας Βέγκας Νεβάδα 641,676 28 Ιουλίου 6, 2011 Διευθύντρια του Συμβουλίου
Γκρέγκ Φίσερ   Δημοκρατικό Λούισβιλ Κεντάκι 621,349 29 Ιανουαρίου 3, 2011 Δήμαρχος
Μπράντον Σκοτ   Δημοκρατικό Βαλτιμόρη Μέριλαντ 611,648 30 Δεκεμβρίου 8, 2020 Δήμαρχος
Τομ Μπάρρετ   Δημοκρατικό Μιλγουόκι Ουισκόνσιν 595,351 31 Ιουλίου 15, 2004 Δήμαρχος
Τιμ Κέλερ   Δημοκρατικό Αλμπουρκέρκι Νιού Μέξικο 558,545 32 Δεκεμβρίου 1, 2017 Διευθυντής του Συμβουλίου
Ρεγκίνα Ρομέρο   Δημοκρατικό Τουσόν Αριζόνα 535,611 33 Δεκεμβρίου 2, 2019 Διευθύντρια του Συμβουλίου
Τζέρι Ντάιερ   Ρεπουμπλικανικό Φρέσνο Καλιφόρνια 527,438 34 Ιανουαρίου 4, 2021 Δήμαρχος
Ντάρελ Στέινμπεργκ   Δημοκρατικό Σακραμέντο Καλιφόρνια 501,901 35 Δεκεμβρίου 13, 2016 Διευθυντής του Συμβουλίου
Τζον Ζιλ   Ρεπουμπλικανικό Μέσα Αριζόνα 496,401 36 Σεπτεμβρίου 18, 2014 Διευθυντής του Συμβουλίου
Κουίντον Λούκας Δημοκρατικό Κάνσας Σίτι Μιζούρι 488,943 37 Αυγούστου 1, 2019 Διευθυντής του Συμβουλίου
Κέισα Λέινς Μπότομς   Δημοκρατικό Ατλάντα Τζόρτζια 486,290 38 Ιανουαρίου 2, 2018 Δήμαρχος
Ρόμπερτ Γκαρσία   Δημοκρατικό Λονγκ Μπιτς Καλιφόρνια 469,450 39 Ιουλίου 15, 2014 Διευθυντής του Συμβουλίου
Τζιν Στότχερτ   Ρεπουμπλικανικό Ομάχα Νεμπράσκα 466,893 40 Ιουνίου 10, 2013 Δήμαρχος
Μέρυ-Αν Μπόλντουϊν   Δημοκρατικό Ράλεϊ Βόρεια Καρολίνα 464,758 41 Δεκεμβρίου 2, 2019 Διευθύντρια του Συμβουλίου
Τζον Σάδερς   Ρεπουμπλικανικό Κολοράντο Σπρινγκς Κολοράντο 464,474 42 Ιουνίου 2, 2015 Δήμαρχος
Φράνσις Σουάρεζ   Ρεπουμπλικανικό Μαϊάμι Φλόριντα 463,347 43 Νοεμβρίου 15, 2017 Δήμαρχος
Μπόμπι Ντάιερ   Ρεπουμπλικανικό Βιρτζίνια Μπιτς Βιρτζίνια 450,435 44 Νοεμβρίου 20, 2018 Διευθυντής του Συμβουλίου
Λίμπι Σάαφ   Δημοκρατικό Όουκλαντ Καλιφόρνια 425,195 45 Ιανουαρίου 5, 2015 Δήμαρχος
Τζέικομπ Φρέι   Δημοκρατικό Μινεάπολις Μινεσότα 422,331 46 Ιανουαρίου 2, 2018 Δήμαρχος
Τζορτζ Θέρον Μπάιναμ   Ρεπουμπλικανικό Τάλσα Οκλαχόμα 401,800 47 Δεκεμβρίου 5, 2016 Δήμαρχος
Τζεφ Ουίλλιαμς   Ρεπουμπλικανικό Άρλινγκτον Τέξας 396,394 48 Μαΐου 26, 2015 Διευθυντής του Συμβουλίου
ΛαΤόγια Κάντρελ Δημοκρατικό Νέα Ορλεάνη Λουιζιάνα 393,292 49 Μαΐου 7, 2018 Δήμαρχος
Μπράντον Γουάιπλ   Δημοκρατικό Ουιτσίτα Κάνσας 390,591 50 Ιανουαρίου 13, 2020 Διευθυντής του Συμβουλίου

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. Burns, David W. «Home Page». United States Conference of Mayors (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2021. 
  2. «List of current mayors of the top 100 cities in the United States». Ballotpedia (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 1 Φεβρουαρίου 2021. 
  3. «Mayoralty in the United States» (στα αγγλικά). Wikipedia. 2019-09-16. https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Mayoralty_in_the_United_States&oldid=916072875. 
  4. «List of mayors of the 50 largest cities in the United States» (στα αγγλικά). Wikipedia. 2021-01-30. https://en.wikipedia.org/w/index.php?title=List_of_mayors_of_the_50_largest_cities_in_the_United_States&oldid=1003787799.