Άνοιγμα κυρίου μενού

O Κόλιν Φερθ (Colin Andrew Firth, 10 Σεπτεμβρίου 1960) είναι Άγγλος ηθοποιός του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και του θεάτρου. Έγινε γνωστός όταν υποδύθηκε τον Κύριο Ντάρσι στην τηλεοπτική σειρά Pride and Prejudice. Το 2011, ο Φερθ βραβεύτηκε με το Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου[1] για το ρόλο του ως Βασιλιάς Γεώργιος ο 6ος στην ταινία Ο Λόγος του Βασιλιά (The King's Speech). Για την ερμηνεία του βραβεύτηκε επίσης με Χρυσή Σφαίρα[2], BAFTA[3] και Screen Actors Guild Award[4].

Κόλιν Φερθ
Colin Firth (Berlin Film Festival 2011).jpg
Γέννηση 10 Σεπτεμβρίου 1960 (1960-09-10) (58 ετών)
Grayshott
Χώρα πολιτογράφησης Ηνωμένο Βασίλειο
Ιταλία
Σπουδές Royal Conservatoire of Scotland
Ιδιότητα ηθοποιός, ηθοποιός ταινιών, σεναριογράφος, παραγωγός ταινιών και ηθοποιός θεάτρου
Σύζυγος Λίβια Τζουτζιόλι
Σύντροφος Μεγκ Τίλλυ (1989–1994)
Τέκνα Will Firth
Αδέλφια Jonathan Firth
Kate Firth
Βραβεύσεις Ταξιάρχης του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου και Alliance of Women Film Journalists Award for Best Actor
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τον καλλιτέχνη
O Κόλιν Φερθ στο Φεστιβάλ Βενετίας

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

  • 1984 Σχέσεις προδοσίας
  • 1984 Camille
  • 1985 Dutch Girls
  • 1987 A Month in the Country
  • 1987 The Secret Garden
  • 1988 Διαμέρισμα μηδέν
  • 1989 Βαλμόν
  • 1990 Τα φτερά της δημοσιότητας
  • 1991 Femme Fatale
  • 1995 Ο κύκλος των φίλων
  • 1996 Ο Άγγλος ασθενής
  • 1997 Fever Pitch
  • 1997 Τα χίλια εκτάρια
  • 1998 Ερωτευμένος Σαίξπηρ
  • 1999 Αυτή είναι η ζωή μου
  • 1999 The Secret Laughter of Women
  • 1999 Blackadder: Back & Forth (μικρού μήκους)
  • 2000 Relative Values
  • 2001 Το ημερολόγιο της Μπρίτζετ Τζόουνς
  • 2001 Συνομωσία
  • 2002 Η σημασία του να είναι κανείς σοβαρός
  • 2003 Στην πηγή του έρωτα
  • 2003 Αυτό που θέλει το κορίτσι
  • 2003 Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι
  • 2003 Αγάπη είναι...
  • 2004 Bridget Jones: Η επόμενη σελίδα
  • 2005 Εκεί που βρίσκεται η αλήθεια
  • 2005 Νάνι ΜακΦι: Η μαγική νταντά

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. «The 83rd Academy Awards (2011) Nominees and Winners». oscars.org. 27 Φεβρουαρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2012. 
  2. «Golden Globes, USA». Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2012. 
  3. «BAFTA Awards». Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2012. 
  4. «Screen Actors Guild Awards». Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2012. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία