Κόλιν Φερθ

Άγγλος ηθοποιός

Ο Κόλιν Φερθ (αγγλικά: Colin Andrew Firth, 10 Σεπτεμβρίου 1960 - ) είναι Άγγλος ηθοποιός του κινηματογράφου, της τηλεόρασης και του θεάτρου. Έγινε γνωστός όταν υποδύθηκε τον κύριο Ντάρσι στην τηλεοπτική σειρά Περηφάνια και προκατάληψη. Το 2011, ο Φερθ βραβεύτηκε με το Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου[10] για το ρόλο του ως Γεώργιος ΣΤ΄ του Ηνωμένου Βασιλείου στην ταινία Ο Λόγος του Βασιλιά (The King's Speech). Για την ερμηνεία του βραβεύτηκε επίσης με Χρυσή Σφαίρα,[11] BAFTA[12] και Screen Actors Guild Award.[13]

Κόλιν Φερθ
Γέννηση10 Σεπτεμβρίου 1960 (1960-09-10) (63 ετών)
Grayshott
ΚατοικίαΤσίζικ
Τσιττά ντελλα Πιέβε
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένο Βασίλειο
Ιταλία
ΣπουδέςΒασιλικό Ωδείο της Σκωτίας, Kings' School, Barton Peveril Sixth Form College και Drama Centre London
Ιδιότηταηθοποιός[1][2][3], ηθοποιός ταινιών, σεναριογράφος, παραγωγός ταινιών, ηθοποιός θεάτρου, ηθοποιός τηλεόρασης και συγγραφέας[4]
ΣύζυγοςΛίβια Τζουτζιόλι (1997–2019)[5]
ΤέκναΓουίλ Φερθ
ΑδέλφιαJonathan Firth (νεότερος αδερφός)
Kate Firth (νεότερη αδελφή)
ΒραβεύσειςΔιοικητής του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, Όσκαρ Α΄ Ανδρικού Ρόλου (2009), Alliance of Women Film Journalists Award for Best Actor (2010), Jameson People's Choice Award for Best Actor (2001)[6], βραβείο Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου καλύτερου ηθοποιού (2011)[7], βραβείο BAFTA καλύτερου Α΄ ανδρικού ρόλου, αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ[8] και Time 100 (2011)[9]
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Ο Κόλιν Φερθ στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας

Φιλμογραφία Επεξεργασία

Έτος Πρωτότυπος τίτλος Τίτλος στα ελληνικά Ρόλος
Δεκαετία 1980
1984 Another Country Σχέσεις προδοσίας[14] Τόμι Τζαντ
Camille Καμίλ Αρμάν Ντιβάλ
1985 Nineteen Nineteen 1919 Αλεξάντερ
Dutch Girls Τρούλαβ
1987 A Month in the Country Μπέρκιν
The Secret Garden O μυστικός κήπος Κόλιν Κρέιβεν
1988 Apartment Zero Διαμέρισμα μηδέν Έιντριαν Λεντάκ
1989 Valmont Βαλμόν[14] Βαλμόν
Δεκαετία 1990
1990 Wings of Fame Τα φτερά της δημοσιότητας[14] Μπράιαν Σμιθ
1991 Femme Fatale Τζόζεφ Πρινς
1992 Mad at the Moon κουρέας
1993 The Hour of the Pig Ρισάρ Κουρτουά
1994 Playmaker Ρος Τάλμπερτ / Μάικλ Κόντρεν
1995 Circle of Friends Ο κύκλος των φίλων[14] Σάιμον Γουέστγουορντ
1996 The English Patient Ο Άγγλος ασθενής Τζέφρι Κλίφτον
1997 Fever Pitch Πολ Άσγουορθ
A Thousand Acres Τα χίλια εκτάρια[14] Τζες Κλαρκ
1998 Shakespeare in Love Ερωτευμένος Σαίξπηρ[14] λόρδος Γουέσεξ
1999 My Life So Far Αυτή είναι η ζωή μου[14] Έντουαρντ
The Secret Laughter of Women Μάθιου Φιλντ
Blackadder Back & Forth Ουίλλιαμ Σαίξπηρ
Δεκαετία 2000
2000 Relative Values Πίτερ Ίγκλετον
2001 Bridget Jones's Diary Το ημερολόγιο της Μπρίτζετ Τζόουνς[14] Μαρκ Ντάρσι
Londinium Παιχνίδι για τέσσερις Άλεν Πόρτλαντ
2002 The Importance of Being Earnest Η σημασία τού να είναι κανείς σοβαρός[14] Τζακ
2003 Hope Springs Στην πηγή του έρωτα Κόλιν Γουέρ
What a Girl Wants Αυτό που θέλει το κορίτσι Χένρι Ντάσγουντ
Girl with a Pearl Earring Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι Γιοχάνες Βερμέερ[15]
Love Actually Αγάπη είναι...[16] Τζέιμι
2004 Trauma Τραύμα Μπεν
Bridget Jones: The Edge of Reason Μπρίτζετ Τζόουνς: Η επόμενη σελίδα[14] Μαρκ Ντάρσι
2005 Where the Truth Lies Εκεί που βρίσκεται η αλήθεια[14] Βινς
Nanny McPhee Νάνι Μακφί: Η μαγική νταντά[14] κύριος Μπράουν
2006 Born Equal Γεννημένοι ίσοι Μαρκ
2007 The Last Legion Η τελευταία λεγεώνα[14] Αμβρόσιος Αυρηλιανός
And When Did You Last See Your Father? Μπλέικ
Then She Found Me Όταν με βρήκε[14] Φρανκ
St. Trinian's Μαθήτριες εν δράσει Τζέφρι Τουέιτς
2008 The Accidental Husband Σύζυγος κατά λάθος[14] Ρίτσαρντ
Mamma Mia! Mamma Mia! - Η ταινία[14] Χάρι
Genova[14] Τζο
Easy Virtue Ένας ονειρεμένος γάμος[14] κύριος Γουίτακερ
2009 Dorian Gray Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι[14] Χένρι Γότον
A Single Man Ένας άνδρας μόνος[14] Τζορτζ
A Christmas Carol Χριστουγεννιάτικη ιστορία[14] Φρεντ
St Trinian's 2: The Legend of Fritton's Gold Μαθήτριες εν δράσει 2 Τζέφρι Τουέιτς
Δεκαετία 2010
2010 The King's Speech Ο λόγος του βασιλιά[14] βασιλιάς Γεώργιος ΣΤ΄
Main Street Ο ξένος Γκας Λίροϊ
Steve Στιβ Στιβ
The People Speak UK Κόλιν Φερθ
2011 Tinker Tailor Soldier Spy Κι ο κλήρος έπεσε στον Σμάιλι[14] Μπιλ Χέιντον
2012 Arthur Newman Η διπλή ταυτότητα του Άρθουρ Νιούμαν Άρθουρ Νιούμαν
Gambit Εντιμότατοι απατεώνες[14] Χάρι Ντιν
Earth's Most Threatened Tribe Κόλιν Φερθ
2013 The Railway Man Ο κύκλος των αναμνήσεων[14] Έρικ
Devil's Knot Τα δεσμά του διαβόλου[14] Ρον Λαξ
2014 Magic in the Moonlight Μαγεία στο σεληνόφως[14] Στάνλεϊ
Before I Go to Sleep Αμνησία[14] Μπεν
Kingsman: The Secret Service Kingsman: Η μυστική υπηρεσία Χάρι Χαρτ / Γκάλαχαντ
2016 Genius Ένας χαρισματικός άνθρωπος[14] Μαξ Πέρκινς
Bridget Jones's Baby Το μωρό της Μπρίτζετ Τζόουνς[14] Μαρκ Ντάρσι
Under the Radar: The Mike Edmonds Story Κόλιν Φερθ
2017 Red Nose Day Actually Τζέιμι
Kingsman: The Golden Circle Kingsman: Ο χρυσός κύκλος[14] Χάρι Χαρτ
2018 The Happy Prince Ευτυχισμένος Όσκαρ[14] Ρέτζι Τέρνερ
The Mercy[17] Η μέρα της επιστροφής μου[14] Ντόναλντ Κράουχερστ
Mamma Mia! Here We Go Again[14] Χάρι
Kursk Κουρσκ[18] Ντέιβιντ Ράσελ
Mary Poppins Returns Η Μαίρη Πόπινς επιστρέφει[14] Γουίλκινς
2019 1917 στρατηγός Έρινμορ
Δεκαετία 2020
2020 The Secret Garden Ο μυστικός κήπος Άρτσιμπαλντ Κρέιβεν
Supernova Σουπερνόβα Σαμ
Being Bridget Jones Κόλιν Φερθ
2021 Mothering Sunday Κυριακή της μητέρας κύριος Γκόντφρεϊ Νίβεν
Operation Mincemeat[19] Επιχείρηση κιμάς[20] Γιούεν Μόνταγκιου
2022 Empire of Light Η αυτοκρατορία του φωτός Ντόναλντ Έλις

Παραπομπές Επεξεργασία

  1. (Αγγλικά) Internet Movie Database. tt6911608. Ανακτήθηκε στις 10  Σεπτεμβρίου 2020.
  2. (Αγγλικά) Internet Movie Database. tt0804463. Ανακτήθηκε στις 23  Ιανουαρίου 2022.
  3. (Αγγλικά) Internet Movie Database. nm0000147. Ανακτήθηκε στις 13  Δεκεμβρίου 2023.
  4. Τσεχική Εθνική Βάση Δεδομένων Καθιερωμένων Όρων. pna2006327212. Ανακτήθηκε στις 15  Δεκεμβρίου 2022.
  5. www.standard.co.uk/showbiz/celebrity-news/colin-firth-livia-wife-separation-a4313321.html.
  6. www.europeanfilmacademy.org/European-Film-Awards-Winners-2001.72.0.html. Ανακτήθηκε στις 15  Δεκεμβρίου 2019.
  7. www.europeanfilmacademy.org/European-Film-Awards-Winners-2011.62.0.html. Ανακτήθηκε στις 12  Ιανουαρίου 2020.
  8. Ανακτήθηκε στις 6  Ιουνίου 2021.
  9. content.time.com/time/specials/packages/article/0,28804,2066367_2066369_2066448,00.html.
  10. «The 83rd Academy Awards (2011) Nominees and Winners». oscars.org. 27 Φεβρουαρίου 2011. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Οκτωβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2012. 
  11. «Golden Globes, USA». Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2012. 
  12. «BAFTA Awards». Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2012. 
  13. «Screen Actors Guild Awards». Ανακτήθηκε στις 11 Ιανουαρίου 2012. 
  14. 14,00 14,01 14,02 14,03 14,04 14,05 14,06 14,07 14,08 14,09 14,10 14,11 14,12 14,13 14,14 14,15 14,16 14,17 14,18 14,19 14,20 14,21 14,22 14,23 14,24 14,25 14,26 14,27 14,28 14,29 14,30 14,31 14,32 14,33 14,34 «Κόλιν Φερθ ταινίες στις οποίες έχει πάρει μέρος». www.athinorama.gr. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουλίου 2023. 
  15. ««Το Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι»». AthensVoice. 15 Απριλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουλίου 2023. 
  16. ««Αγάπη Είναι…» τα Χριστούγεννα με τους αγαπημένους σου». AthensVoice. 13 Δεκεμβρίου 2021. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουλίου 2023. 
  17. ««I can't go on and I can't go home»: O Κόλιν Φερθ σαλπάρει στο άγνωστο με το «The Mercy»». flix.gr. 16 Νοεμβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουλίου 2023. 
  18. «Η «βύθιση» του Κουρσκ έγινε ταινία - Δείτε το trailer (video)». AthensVoice. 12 Σεπτεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουλίου 2023. 
  19. «Η νέα ταινία του Κόλιν Φερθ, η λογοκρισία της Έιμι Σούμερ στα Όσκαρ και δύο μεγάλες επιστροφές στο «Better Call Saul»». LiFO. 11 Απριλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουλίου 2023. 
  20. «Τρέιλερ: Ο Κόλιν Φερθ ξεγελάει τους ναζί στην ταινία «Επιχείρηση Κιμάς»». www.cinemagazine.gr. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουλίου 2023. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι Επεξεργασία