Άνοιγμα κυρίου μενού

Λιουμπόφ Ορλόβα

Ρωσίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια

Η Λιουμπνα Πέτροβνα Ορλόβα (ρωσικά: Любо́вь Петро́вна Орло́ва, 29 Ιανουαρίου 1902 - 26 Ιανουαρίου 1975) ήταν Ρωσίδα ηθοποιός του κινηματογράφου και θεάτρου και η πρώτη μεγάλη αστέρας του σοβιετικού κινηματογράφου, και τραγουδίστρια. Γεννημένη στο Ζβενιγκόροντ, από γονείς με ευγενική καταγωγή, μεγάλωσε στο Γιαροσλάβλ. Ο Θεόδωρος Σαλιάπιν, προέβλεψε, όταν αυτή ακόμα ήταν 7 ετών, ότι θα γίνει μία σπουδαία ηθοποιός. Η Ορλόβα, ξεκίνησε σπουδές στο Ωδείο της Μόσχας, όμως δεν τις ολοκλήρωσε ποτέ, γιατί αναγκάστηκε να δουλέψει, για να υποστηρίξει οικονομικά την οικογένειά της. Ο πρώτος της σύζυγος ήταν ο Σοβιετικός οικονομολόγος Αντρέι Μπερεζίν, ο οποίος συνελήφθη το 1930,[1] γεγονός που δεν επηρέασε την επιτυχημένη καριέρα της.

Λιουμπόφ Ορλόβα
Russia-2001-stamp-Lyubov Orlova.jpg
Γέννηση29 Ιανουαρίου 1902
Ζβενιγκόροντ, Ρωσική Αυτοκρατορία
Θάνατος26 Ιανουαρίου 1975 (72 ετών)
Μόσχα, Ρωσική Σοβιετική Ομοσπονδιακή Σοσιαλιστική Δημοκρατία, ΕΣΣΔ
Αιτία θανάτουΚαρκίνος στο πάγκρεας
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Τόπος ταφήςΚοιμητήριο Νοβοντέβιτσι (55°43′29″ s. š., 37°33′15″ v. d.)
Τόπος ανάπαυσηςΝεκροταφείο Novodevichy, Μόσχα
ΕθνικότηταΡωσίδα
Χώρα πολιτογράφησηςΡωσική Αυτοκρατορία
Σοβιετική Ρωσία
Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών
ΣπουδέςΡωσική Ακαδημία Θεατρικών Τεχνών
ΙδιότηταΗθοποιός - τραγουδίστρια - πιανίστα - χορεύτρια
Εν ενεργεία1933-1974
ΣύζυγοςΑντρέι Μπερεζίν (1926-1930, διαζύγιο)
Γκριγκόρι Αλεξαντρόφ (1933-1975, θάνατός της)
Όργαναπιάνο και φωνή
Είδος τέχνηςΣοσιαλιστικός ρεαλισμός και romance
ΒραβεύσειςΒραβείο Στάλιν, Τάγμα του Λένιν, Καλλιτέχνης του Λαού της ΕΣΣΔ, Τάξη του Κόκκινου Λαβάρου της Εργασίας, Μετάλλιο για την Άμυνα του Καυκάσου, Medal "For the Development of Virgin Lands", Medal "For Valiant Labour in the Great Patriotic War 1941–1945", Καλλιτέχνης του λαού της Ρωσικής Σοβιετικής Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας, Τιμημένος Καλλιτέχνης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Jubilee Medal "In Commemoration of the 100th Anniversary of the Birth of Vladimir Ilyich Lenin" και μετάλλιο για την 800η επέτειο της Μόσχας
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τον καλλιτέχνη

Το 1933, γνωρίζει τον σπουδαίο Ρώσο σκηνοθέτη Γκριγκόρι Αλεξαντρόφ, ο οποίος έψαχνε ηθοποιούς για την ταινία του Jolly Fellows (1934). Η Όρλβα εκτός του ότι πήρε τον ρόλο, τον παντρεύτηκε το ίδιο έτος της γνωριμίας τους. Η κωμωδία αυτή είχε μεγάλη επιτυχία στη Σοβιετική Ένωση, θαυμαστής της νεαρής ηθοποιού έγινε και ο Στάλιν. Η Ορλόβα, έλαβε τον τίτλο της Τιμητικής Ηθοποιού της РСФСР. Στα χρόνια που ακολούθησαν πρωταγωνίστησε σε τέσσερις σοβιετικές ταινίες οι οποίες έγιναν αμέσως κλασσικές στην ΕΣΣΔ: Circus (1936), Volga-Volga (1938), Tanya (1940) και Springtime (1947). Συνολικά η Ορλόβα συμμετείχε σε 15 ταινίες του σοβιετικού κινηματογράφου.

Το 1941, έλαβε το Βραβείο Στάλιν.Το 1951, έγινε η πρώτη γυναίκα που τιμάται με το Narodný artist SSSR, για την προσφορά της στον κινηματογράφο. Κατόπιν τούτου, ασχολήθηκε περισσότερο με το θέατρο παρά με τον κινηματογράφο, συνεργαζόμενη κυρίως με τον Γιούρι Ζαβάντσκι. Το 1972, ένας μικρός πλανήτης, ο 3108 Λιουμπόφ, πήρε το όνομά του από την Ορλόβα, ο οποίος είχε ανακαλυφθεί από την αστροναύτη, Λιουντμίλα Ζουράβλεβα.[2] Το όνομά της και το επώνυμό της, ωστόσο, είναι λέξεις στη ρωσική γλώσσα, το «любовь» σημαίνει αγάπη και το «Орлова» είναι το θηλυκό του αετού. Το 1976, ένα κρουαζιερόπλοιο, το MV Lyubov Orlova, πήρε το όνομά του από την ηθοποιό, το οποίο κατασκευάστηκε από τη Σοβιετική Ένωση, στη Γιουγκοσλαβία, το πλοίο ταξίδεψε στην Ανταρκτική και στον Αρκτικό Ωκεανό.[3][4] Η Ορλόβα απεβίωσε το 1975, από καρκίνο του πάγκρεας.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

  • Peterburgskaya noch (1934)
  • Lyubov Alyony (1934)
  • Vesyolye rebyata (1934)
  • Tsirk (1936)
  • Volga - Volga (1938)
  • Oshibka inzhenera Kochina (1939)
  • Svetlyy put (1940)
  • Delo Artamonovykh (1941)
  • Odna semya (1943)
  • Vesna (1947)
  • Vstrecha na Elbe (1949)
  • Musorgskiy (1950)
  • Glinka (1952)
  • Russkiy suvenir (1960)
  • Skvorets i Lira (1974)

ΓκαλερίΕπεξεργασία

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. «Любовь Орлова». 24smi.org. Ανακτήθηκε στις 27.4.2017.  Ελέγξτε τις τιμές ημερομηνίας στο: |accessdate= (βοήθεια)
  2. Dictionary of Minor Planet Names - p. 256
  3. Hubbard, Amy, "Ghost ship Lyubov Orlova and starving rats headed for land?", Los Angeles Times, January 23, 2014. Retrieved 2014-02-08.
  4. Layne, Ken, "Abandoned Cruise Ship Full of Starving Rats Headed For Land", Gawker, 1/23/14. Retrieved via facebook 2014-02-08.

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία