Μάντλεν Κάρολ

Αγγλίδα ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και του ραδιοφώνου

Η Μάντλεν Κάρολ (γεννημένη Edith Madeleine Carroll, γνωστή ως «Βασίλισσα του Βρετανικού Κινηματογράφου», Δυτικό Μπρόμγουϊτς, Staffordshire, West Midlands, Ηνωμένο Βασίλειο, 26 Φεβρουαρίου 1906[6] – Marbella, Ισπανία, 2 Οκτωβρίου 1987[7]) ήταν Αγγλίδα ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και του ραδιοφώνου. Γνωστή για τις ερμηνείες της σε Βρετανία και ΗΠΑ, τις δεκαετίες του ’30 και του ‘40. Στο απόγειο της καλλιτεχνικής της διαδρομής, το 1938, όταν είχε πια καθιερωθεί και ως σύμβολο του sex, ήταν η πλέον ακριβοπληρωμένη ερμηνεύτρια ρόλων, παγκοσμίως. Η πλέον αξιοσημείωτη εμφάνισή της στο σινεμά που της χάρισε διεθνή αναγνώριση, ήταν στην ταινία του Άλφρεντ Χίτσκοκ (του οποίου υπήρξε αγαπημένη ηθοποιός, μαζί με τη Γκρέις Κέλι και την Κιμ Νόβακ), «Τα 39 Σκαλοπάτια» (1935), όπου εμφανίστηκε στο πλάι του συναδέλφου της, Ρόμπερτ Ντόνατ. Ωστόσο η καριέρα της τερματίσθηκε πρόωρα, κατόπιν δικής της επιλογής, αφού, λόγω θανάτου της αδελφής της, Μαργαρίτας, κατά τη διάρκεια βομβαρδισμών του Λονδίνου, το 1940 -1941 από τη ναζιστική αεροπορία αποφάσισε, σταδιακά, να αποτραβηχτεί από τη σκηνή και να αφοσιωθεί στην παροχή συνδρομής σε θύματα του πολέμου.

Μάντλεν Κάρολ
Madeleine Carroll 1938.jpg
Η Μάντλεν Κάρολ (1938)
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση26  Φεβρουαρίου 1906[1][2][3]
Γουέστ Μπρόμιτς
Θάνατος2  Οκτωβρίου 1987[1][2][3]
Μαρμπέγια
Αιτία θανάτουκαρκίνος στο πάγκρεας
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένο Βασίλειο
Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΑγγλικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[4]
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Μπέρμιγχαμ
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός
ηθοποιός ταινιών
Περίοδος ακμής1928
Οικογένεια
ΣύζυγοςAndrew Heiskell (1950–1965)
Στέρλινγκ Χέιντεν (1942–1946)
Ανρί Λαβόρε (1946–1949)
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΛεγεώνα της Τιμής
αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ[5]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Τα πρώτα χρόνιαΕπεξεργασία

Κόρη ενός Ιρλανδού καθηγητή ξένων γλωσσών από την επαρχία Limerick και της Ελένης, της Γαλλίδας συζύγου του, η Μάντλεν αποφοίτησε από το τοπικό Πανεπιστήμιο καλλιτεχνικών σπουδών με διάκριση, ενώ κατά τη διάρκεια των εκεί σπουδών της μετείχε στην θεατρική ομάδα του ιδρύματος[8]. Αρχικά εργάσθηκε ως καθηγήτρια Γαλλικών στο Μπράιτον, αλλά σύντομα αναζήτησε δουλειά ως ηθοποιός στον περιοδεύοντα θίασο Seymour Hicks[9]. Το ντεμπούτο της πραγματοποιήθηκε με την παράσταση του 1927 στο Γουέστ Έντ, με τίτλο The Lash. Καθώς αναδείχθηκε νικήτρια σε έναν διαγωνισμό για την ανάδειξη της ομορφότερης ηθοποιού, η Μάντλεν άμεσα προβλήθηκε σαν μία από τις καλλονές ηθοποιούς της εποχής της, με το κοινό να απολαμβάνει, μαζί με την ερμηνεία της και την αριστοκρατική εμφάνιση αλλά και το καλλιεργημένο της στυλ, στην ταινία The Guns of Loos (1928).

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

  • The Guns of Loos (1928)
  • What Money Can Buy (1928)
  • The First Born (1928)
  • Not So Stupid (1928)
  • The Crooked Billet (1929)
  • The American Prisoner (1929)
  • Atlantic (1929)
  • The W Plan (1930)
  • Instinct (1930)
  • Young Woodley (1930)
  • French Leave (1930)
  • Escape (1930
  • The School for Scandal (1930)
  • Kissing Cup's Race (1930)
  • Madame Guillotine (1931)
  • Fascination (1931)
  • The Written Law (1931)
  • Sleeping Car (1933)
  • I Was a Spy (1933)
  • The World Moves On (1934)
  • The Dictator (1935)
  • The 39 Steps (1935)
  • The Story of Papworth, the Village of Hope (1935)
  • Secret Agent (1936)
  • The Case Against Mrs. Ames (1936)
  • The General Died at Dawn (1936)
  • Lloyd's of London (1936)
  • On the Avenue (1937)
  • It's All Yours (1937)
  • The Prisoner of Zenda (1937
  • Blockade (1938)
  • Cafe Society (1939)
  • Honeymoon in Bali (1939)
  • My Son, My Son! (1940)
  • Safari (1940)
  • Northwest Mounted Police (1940)
  • Virginia (1941)
  • One Night in Lisbon (1941)
  • Bahama Passage (1941)
  • My Favorite Blonde (1942)
  • White Cradle Inn (1947)
  • An Innocent Affair (1948)
  • The Fan (1949)

Προσωπική ζωή και το τέλοςΕπεξεργασία

Η Κάρολ είχε μία πολυτάραχη προσωπική ζωή, καθώς παντρεύτηκε τέσσερις φορές, καταλήγοντας σε ισάριθμα διαζύγια. Σύζυγοί της, κατά σειρά, διετέλεσαν οι Philip Reginald Astley (1931 – 1939), Sterling Hayden (1942 – 1946), Henri Lavorel (1946 – 1949) και Andrew Heiskell (1950 – 1965). Τα τελευταία 21 χρόνια της ζωής της τα πέρασε συνταξιοδοτημένη, πρώτα στο Παρίσι και μετά στη Νότια Ισπανία. Διαγνωσμένη με καρκίνο του παγκρέατος, πέθανε σε ηλικία 81 ετών.

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. 1,0 1,1 1,2 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 27  Απριλίου 2014.
  2. 2,0 2,1 2,2 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) καθιερωμένοι όροι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. data.bnf.fr/ark:/12148/cb138922078. Ανακτήθηκε στις 10  Οκτωβρίου 2015.
  3. 3,0 3,1 3,2 (Αγγλικά) SNAC. w65x385c. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. «Identifiants et Référentiels». (Γαλλικά) IdRef. Agence bibliographique de l'enseignement supérieur. Ανακτήθηκε στις 11  Μαΐου 2020.
  5. Ανακτήθηκε στις 6  Ιουνίου 2021.
  6. Η ηθοποιός στο imdb Ανακτήθηκε στις 15/10/2020
  7. "Madeleine Carroll Dies at 81; Film Actress of 30's and 40's". nytimes.com.
  8. "MADELEINE CARROLL". Lithgow Mercury. New South Wales, Australia. 5 Ιουλίου 1944. σελ. 4. Ανακτήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2017
  9. "BIOGRAPHY OF MADELEINE CARROLL". The National Advocate. Bathurst, New South Wales, 2 Μαρτίου 1939, σελ. 4. Ανακτήθηκε στις 3 Οκτωβρίουr 2017