Άνοιγμα κυρίου μενού

Ματίλντα Μέι είναι το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Καρίν Χάιμ (γαλλ.: Karin Xaim), (8 Φεβρουαρίου 1965, Παρίσι) και είναι Γαλλίδα ηθοποιός.[2]

Ματίλντα Μέι
Mathilda May Cannes 2010.jpg
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Mathilda May (Γαλλικά)
Γέννηση8 Φεβρουαρίου 1965 (1965-02-08) (54 ετών)
Παρίσι
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
ΣπουδέςΩδείο των Παρισίων
Ιδιότηταηθοποιός, ηθοποιός ταινιών και τραγουδιστής[1]
ΣύζυγοςΖεράρ Νταρμόν (1994–1999)
ΓονείςVictor Haïm
Βραβεύσειςβραβείο Σεζάρ για την περισσότερο υποσχόμενη ηθοποιό και Βραβείο Ρόμι Σνάιντερ
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τον καλλιτέχνη

Πίνακας περιεχομένων

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Η Ματίλντα Μέι γεννήθηκε στο Παρίσι το 1965. Ο πατέρας της Βίκτωρ Χάιμ είναι θεατρικός συγγραφέας, ο οποίος είναι Ελληνο-τουρκικής και εβραϊκής καταγωγής. Η μητέρα της είναι η σουηδέζα δασκάλα μπαλέτου και χορογράφος Μαργκαρέτα Χάνσον. Σε ηλικία 16 ετών η Μέι κέρδισε το "Premier Prix du Conservatoire de Danse de Paris" (το πρώτο βραβείο του Ωδείου του Παρισιού).

ΚαριέραΕπεξεργασία

Οι ταινίες της Μέι είναι κατά κύριο λόγο και γίνονται για την Ευρωπαϊκή αγορά. Ήταν η παραλήπτρια του Βραβείου Ρόμι Σνάιντερ (Prix Romy Schneider) το 1989. Οι εκτός Γαλλίας ταινίες που έχει εμφανιστεί περιλαμβάνουν την "Life force, Naked Tango" (1991), Η "Colette" (1991) και το "The Tit and the Moon" (1994). Στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι γνωστή για το ρόλο της ως μιας εξωγήινης βαμπίρ στην επιστημονικής φαντασίας ταινίας τρόμου "Life Force", σε σκηνοθεσία Τόμπι Χούπερ, στην οποία η Μέι είναι γυμνή για το μεγαλύτερο μέρος του ρόλου της. Εμφανίστηκε επίσης το 1996 στην διαστημική περιπέτεια "Privateer 2: The Darkening". Έπαιξε την Ισαμπέλα στο "The Jackal", μια ταινία δράσης του 1997 με πρωταγωνιστές τον Ρίτσαρντ Γκιρ και τον Μπρους Γουίλις.[3]

Προσωπική ζωήΕπεξεργασία

Η Μέι έχει παντρευτεί τρεις φορές: Ο πρώτος σύζυγός της ήταν ο Πωλ Πάουελ. Ο δεύτερος σύζυγός της ήταν ο Τζεράρ Ντάρμον, με τον οποίο έχει δύο παιδιά, την κόρη της Σάρα (γεννημένη 17 Αυγούστου 1994) και τον γιος της Ζιλ (γεννημένος 4 Μαρτίου,1997). Ο τρίτος σύζυγός της Μέι ήταν ο Φίλιπ Κέλι.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

  • On se retrouvera

as Lieutenant Janson (2015)

  • The Players

as Ariane (2014)

  • The Nights of Alice

as Angélique (2011)

  • Plus si affinites

as Elle (2010)

  • A Girl Cut in Two

as Capucine Jamet (2007)

  • New Délire

as Fanny (vocie)( 2007)

  • Soraya (2003)
  • Return to Algiers

as Nelly Aze (2000)

  • Only Love

as Silvia Rinaldi (1998)

  • The Jackal

as Isabella Zanconia (1997)

  • The Whipping Boy

as Betsy (1994)

  • The Tit and the Moon

as Estrellita (1994)

  • Dead Tired

as elle-même (1994)

  • Le voleur et la

menteuse (1993)

  • Becoming Colette

as S. G. Colette (1992)

  • Toutes peines

confondues as Jeanne Gardella (1992)

  • Isabelle

Eberhardt as Isabelle Eberhardt (1991)

  • Naked Tango

as Alba / Stefanie (1991)

  • Scream of Stone

as Katharina (1991)

  • Three Seats for

the 26th as Marion (1988)

  • The Catwalk

as Cora Elbaz (1988)

  • The Cry of the Owl

as Juliette (1987)

  • Letters to an

Unknown Lover as Agnès (1986)

  • Lifeforce

as Space Girl (1985)

  • Les Rois du Gag

as Alexandra (1985)

  • Nemo (1984)

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. Ανακτήθηκε στις 14  Ιουνίου 2019.
  2. Ματίλντα Μέι στο Allmovie.com (αγγλικά) ανακτήθηκε 22 Ιουλίου 2018
  3. Βιογραφία του Ματίλντα Μέι στην IMDb
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Mathilda May της Γαλλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).