Άνοιγμα κυρίου μενού

Ο Νίκος Κούρος (20 Μαρτίου 1928 - 24 Οκτωβρίου 2018)[2] ήταν Έλληνας ηθοποιός.

Νίκος Κούρος
ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΡΟΣ.jpg
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση20  Μαρτίου 1928 ή 28  Μαΐου 1928[1]
Χαλκίδα
Θάνατος24  Οκτωβρίου 2018
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός

Πίνακας περιεχομένων

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, πιάνο και τραγούδι στο "Ωδείο Αθηνών" και θέατρο στη δραματική σχολή του "Ελληνικού Ωδείου". Στο θέατρο εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1957 με το θίασο Άννας Λώρη - Άλκη Παπά (θέατρο "Διονύσια", Καλλιθέα).

Ήταν για αρκετά χρόνια μέλος του Θεάτρου Τέχνης - Καρόλου Κουν και αργότερα μεταπήδησε σε άλλους θιάσους. Εκτός από το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, εργάστηκε ως εκφωνητής θεατρικών και λογοτεχνικών εκπομπών και ως πολιτικός σχολιαστής στο Ελληνικό Ίδρυμα Ραδιοφωνίας (1954-1957), ενώ ασχολήθηκε με τη σκηνοθεσία και τη λογοτεχνία.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος
1964 Το χώμα βάφτηκε κόκκινο
1967 Οι σφαίρες δεν γυρίζουν πίσω
1973 Ο επισκέπτης

Στον αστερισμό της παρθένου

1975 Το κελί μηδέν

Ο τρομοκράτης

1976 Η αναπαράσταση
1977 Ποιoς πληρώνει τον βαρκάρη;
1978 Οι κυνηγοί
1980 Ο Κώτσος και οι εξωγήινοι
1982 Η στροφή
1983 Ο φονιάς
1987 Μπανάνες

Ο κουρδιστός εραστής

1988 Ο μεγάλος παραμυθάς
1989 Τρελάδικο πολυτελείας

Ποιος σκότωσε τη θεία Ελβίρα;

Οι σκληροί της Πλάκας

1990 Ο αλεπούς

Κάθε κατεργάρης στον πάγκο του

1993 Ruby Cairo
1995 Το βλέμμα του Οδυσσέα
1998 Τα τσακάλια

Μια αιωνιότητα και μια μέρα

2001 Μπραζιλέιρο

Ο μελισσοκόμος

ΘέατροΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος Θέατρο
1959 Αριστοφάνη, Όρνιθες

Αριστοφάνη, Λυσιστράτη

Σπύρου Μελά, Ο Ιούδας

Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, Το σπίτι της Μπερνάντας Άλμπα

Λουίτζι Πιραντέλλο, Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα

Θέατρο Τέχνης

Θέατρο Τέχνης

Θίασος Νίκου Χατζίσκου

Θέατρο Τέχνης

---

Θέατρο Τέχνης

1958-59 Αντρέ Ρουσσέν, Ο Βαβάς

Μπέρτολτ Μπρεχτ, Ο καλός άνθρωπος του Σε Τσοάν

Θίασος Έλλης Λαμπέτη - Δημήτρη Χόρν

Θέατρο Τέχνης

1959-60 Τενεσή Ουίλλιαμς, Το γλυκό πουλί της νιότης Θέατρο Τέχνης
1961-62 Ευγένιου Ιονέσκο, Η φαλακρή τραγουδίστρια

Μπέρτολτ Μπρεχτ, Η άνοδος του Αρτούρο Ούι

Ζοζέ-Αντρέ Λακούρ, Τα νέα παιδιά

Ευγένιου Ιονέσκο, Ο ρινόκερως

Άρθουρ Μίλλερ, Ο θάνατος του εμποράκου

Έντουαρντ Άλμπυ, Ιστορία του ζωολογικού κήπου

Δημητρίου Βυζάντιου, Βαβυλωνία

Αισχύλου, Πέρσες

Θέατρο Τέχνης
1963-64 Ευγένιου Ο' Νήλ, Ο παγοπώλης έρχεται

Σάμιουελ Μπέκετ, Περιμένοντας τον Γκοντό

Λουίτζι Πιραντέλλο, Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε

Θέατρο Τέχνης
1972-73 Μπέρτολτ Μπρεχτ, Αντιγόνη

Φάιφερ, Ας παίξουμε τους δολοφόνους

Ιάκωβου Καμπανέλλη, Το μεγάλο μας τσίρκο

θίασος "Ελληνική Σκηνή" Άννας Συνοδινού

Θίασος Βασίλη Διαμαντόπουλου, Γιώργου Μιχαλακόπουλου - Θέατρο Σάτιρα

Θίασος Τζ.Καρέζη, Κ.Καζάκου

1973-75 Κώστα Μουρσελά, Ω! τι κόσμος μπαμπά Θίασος Βασίλη Διαμαντόπουλου, Γιώργου Μιχαλακόπουλου - Θέατρο Σάτιρα
1982 Άιρα Λέβιν, Παγίδα θανάτου Θέατρο Σμαρούλα
1984-85 Ρ.Κούνεϋ, Ταξιτζής σε δύο πιάτσες θίασος Γιάννη Μόρτζου
1991 Νίκου Χατζηαποστόλου, Απάχηδες των Αθηνών

Όσκαρ Ουάιλντ, Ένας ιδανικός σύζυγος

Εθνική Λυρική Σκηνή - Θέατρο Ακροπόλ

Εθνικό Θέατρο

1992 Κώστα Ασημακόπουλου, Αστραπή στο δάσος Εθνικό Θέατρο
1995 Ντούσαν Κοβάσεβιτς, Ο Άγιος Γεώργιος σκοτώνει το δράκο Εθνικό Θέατρο
1996-97 Νίκου Μαμαγκάκη - Νάσου Θεοφίλου, Όπερα των σκιών Μέγαρο Μουσικής
1999 Ζαν Ανουίγ, Ιζαμπέλ

Φρέντυ Γερμανού, Τερέζα

Θέατρο «Σταθμός»

ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής

ΤηλεόρασηΕπεξεργασία

1971 Ο άγνωστος πόλεμος
1972 Ο παράξενος ταξιδιώτης Εκείνος κι εκείνος
1974-1981 Το Λούνα Παρκ
1975 Ο Χριστός ξανασταυρώνεται
1976 Γιούγκερμαν
1977 Οι Πανθέοι
1978 Φάκελοι δικογραφίας
1980 Αστροφεγγιά Λωξάντρα Μεθυσμένη Πολιτεία
1982 Ορκιστείτε παρακαλώ
1984 Το πάρκινγκ
1985 Τα λιονταράκια του κυρ Ηλία
1990 Το ρετιρέ
1993 Όταν ήμουν δάσκαλος
1995 Η Λυγερή
2000 Παππούδες εν δράσει
2001 Σιγά μην εκτεθούμε

ΦιλολογίαΕπεξεργασία

Ήταν μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και είχε εκδόσει τέσσερεις ποιητικές συλλογές :

1988 Ο μονομάχος της σιωπής Εκδόσεις Γκοβόστη
1992 Ή, Διαζευκτικόν

Διαδρομή σε κλειστό χώρο

Εκδόσεις Γκοβόστη
2005 Κέρχνος λόγος και λόγος λιγύς Εκδόσεις Γκοβόστη

Εξωτερικοί ΣύνδεσμοιΕπεξεργασία