Πόλυ Πάνου

Ελληνίδα τραγουδίστρια

Η Πόλυ Πάνου (28 Οκτωβρίου 1940, Αθήνα - 27 Σεπτεμβρίου 2013, Αθήνα) ήταν Ελληνίδα λαϊκή τραγουδίστρια (ρεμπέτισσα). Το πραγματικό της όνομα ήταν Πολυτίμη Κολιοπάνου.

Πόλυ Πάνου
Γέννηση28 Οκτωβρίου 1940
Αθήνα
Θάνατος27 Σεπτεμβρίου 2013 (72 ετών)
Αθήνα
ΕθνικότηταΕλληνική
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
ΙδιότηταΤραγουδίστρια
Όργαναφωνή
Είδος τέχνηςλαϊκό τραγούδι
Καλλιτεχνικά ρεύματαΛαϊκό

Η ζωή τηςΕπεξεργασία

Γεννήθηκε στην Αθήνα, όμως μεγάλωσε στην Πάτρα. Μπήκε στη δισκογραφία με το "Πήρα τη στράτα την κακιά" (1952) του Μπιθικώτση. Συνέχισε με το "Να πας να πεις της μάνας μου" των Ζαμπέτα και Τσάντα (1956) και "Πάρε το δαχτυλίδι μου" (1958, του Γιώργου Μητσάκη), "Τ' αδέλφια δε χωρίζουνε" (1959, του Καλδάρα), "Άλλα μου λεν τα μάτια σου" (1959, με στίχους του Κώστα Μάνεση), "Τα λιμάνια" (1960, του Βασίλη Τσιτσάνη, "Ένα σφάλμα έκανα" (1960), "Εσένα δε σου άξιζε αγάπη" (1962, με στίχους και μουσική του Γιάννη Καραμπεσίνη), "Ο κόσμος όλος με κατακρίνει" (1962, του Καλδάρα) και άλλα.

Ίδρυσε, αρχικά μαζί με τον Πάνο Γαβαλά, τη δισκογραφική εταιρεία «Βεντέτα»[1]. Σημειώνεται ότι η Πόλυ Πάνου ήταν η πρώτη που τραγούδησε "Τα παιδιά του Πειραιά" (1960)[2], που έγινε αργότερα διεθνής επιτυχία.

Απεβίωσε στις 27 Σεπτεμβρίου 2013 στην Αθήνα από καρκίνο.

ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Δίσκος
1965 Στον ήλιο στο διάστημα [1]
1968 Πάμε σε κέντρα κοσμικά [2]
1971 Σήμερον σ' αυτόν τον δίσκο [3]
1974 Τελεία και παύλα / Λαϊκές αναμνήσεις
1976 Ο έρωτας δεν είναι αμαρτία
1977 14 χρυσές επιτυχίες / Και τώρα μόνη
1979 Επικίνδυνη αγάπη
1982 Αξέχαστες επιτυχίες
1985 Τι να μας κάνει μια ζωή
1987 Δυο δυο
1990 Παράνομη αγάπη
1992 Επιτυχίες 1957-1967
1994 Δισκογραφία Τσιτσάνη Νο 8 (CD 1)
1996 Μέσα από τις 45
1997 Μεγάλες επιτυχίες
2000 Αυτά που ήθελα να πω
2007 Από τις 78 στροφές (2 CD)
2009 Τα πορτραίτα της MINOS- EMI No 2
2011 Οι αυθεντικές φωνές του λαϊκού τραγουδιού (CD 10) /
32 μεγάλες επιτυχίες (CD 1)

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. «Κάθε λιμάνι και καημός». Ριζοσπάστης. 25 Νοεμβρίου 2006. σελ. 30. Ανακτήθηκε στις 22 Μαρτίου 2009. 
  2. Συνέντευξη της Πόλυς Πάνου στον Σωτήρη Κακίση, περιοδικό Symbol, Σεπτέμβριος 1998.

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία