Άνοιγμα κυρίου μενού

O Ρέι Τσαρλς Ρόμπινσον (Ray Charles Robinson, 23 Σεπτεμβρίου 1930[1] - 10 Ιουνίου 2004)[2][3], γνωστότερος ως Ρέι Τσαρλς[4], ήταν Αμερικανός μουσικός, τραγουδιστής και συνθέτης της σόουλ.[2] [3] Το περιοδικό Rolling Stone τον κατέταξε δεύτερο, στη λίστα του με τους 100 καλύτερους τραγουδιστές όλων των εποχών.[3] Τα σημαντικότερα κομμάτια του είναι τα: "'A Song for You'", "Busted",[2] "I Can't Stop Loving You" και "Hit the Road Jack".[4] [2]

Ρέι Τσαρλς
Ray Charles FIJM 2003.jpg
O Ρέι Τσαρλς το 2003
Πληροφορίες
Όνομα γέννησηςΡέι Τσαρλς Ρόμπινσον
Γέννηση23 Σεπτεμβρίου 1930, Ώλμπανυ, Γεωργία
Θάνατος10 Ιουνίου 2004 (73 ετών), Λος Άντζελες, Καλιφόρνια
ΚαταγωγήΗ.Π.Α.
EίδοςΤζαζ
R&B
Ροκ εν ρολ
Γκόσπελ
Σόουλ
Μπλουζ
Κάντρυ
ΙδιότητεςΤραγουδιστής
μουσικός
συνθέτης
πιανίστας
Μουσικά όργαναΠιάνο
σαξόφωνο
κλαρινέτο
τρομπέτα
Παρουσία1950-2004
Δισκογραφική εταιρείαAtlantic Records
ABC Records
Impulse Records
Tangerine Records
Crossover Records
RCA Records
Columbia Records
Warner Bros. Records
Pablo Records
Rhino Records
Concord Records
Madacy Records
ΕπιρροέςΝατ Κινγκ Κόουλ
Τσαρλς Μπράουν
ΙστοσελίδαRaycharles.com

Τα πρώτα χρόνιαΕπεξεργασία

 
Ο Τσαρλς το 1990
 
Ο Τσαρλς με το ζεύγος Ρίγκαν

Ο Τσαρλς γεννήθηκε στο Ώλμπανυ της Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών, από μια πολύ φτωχή οικογένεια,[2] στις 23 Σεπτεμβρίου του 1930[1] και μεγάλωσε στο Γκρίνβιλ της Καλιφόρνια.[4] Παρουσίασε προβλήματα όρασης από τα δύο του χρόνια και έμεινε από την ηλικία των έξι ετών τυφλός,[4] [2] [3] λόγω γλαυκώματος.[2] Στα 15 του έχασε τους γονείς του.[3] Έτσι, ξεκίνησε την περιπλάνησή του στον αμερικανικό νότο, ως μουσικός.

Μουσική σταδιοδρομίαΕπεξεργασία

Από τα τρία του χρόνια είχε αρχίσει να παίζει πιάνο.[4] Έτσι, ξεκίνησε να ασχολείται επαγγελματικά με τη μουσική, το 1950, παίζοντας πιάνο και σαξόφωνο, συνδυάζοντας πολλά μουσικά είδη.[2] Η πρώτη του επιτυχία ήλθε ένα χρόνο μετά, με το κομμάτι "Baby, Let Me Hold Your Hand". To 1952, υπέγραψε στην Atlantic Records, μια δισκογραφική εταιρεία, στην οποία βρίσκονταν οι καλύτεροι Αφροαμερικανοί μουσικοί. Το 1959, υπέγραψε στην ABC Records, με τη δημοτικότητά του να ανεβαίνει στα ύψη. Oι αρχές της δεκαετίας του 60' ήταν η πιο επιτυχημένη περίοδος της καριέρας του. H τελευταία ζωντανή του εμφάνιση έγινε το Μάιο του 2003, στο Λος Άντζελες.

ΣυνεργασίεςΕπεξεργασία

Ο Τσαρλς είχε συνεργαστεί κατά καιρούς με μουσικούς, όπως ο Μπι Μπι Κινγκ, ο Γουΐλυ Νέλσον και ο Τζέιμς Τέυλορ.

Προσωπική ζωήΕπεξεργασία

Ο Τσαρλς είχε πολλά προβλήματα στη ζωή του, κυρίως με τα ναρκωτικά και τις γυναίκες.[4] To 1986, ίδρυσε το Ray Charles, ένα μη κερδοσκοπικό ίδρυμα, το οποίο παρέχει βοήθεια και υποστήριξη σε άτομα με προβλήματα ακοής.[3]

ΘάνατοςΕπεξεργασία

Ο Ρέι Τσαρλς πέθανε στις 10 Ιουνίου του 2004,[1] [2] [3] στο Λος Άντζελες,[4] από ασθένεια του ήπατος,[2] δύο μήνες πριν την κυκλοφορία του τελευταίου του άλμπουμ (5 εκατομμύρια πωλήσεις, κέρδισε 8 βραβεία Γκράμμυ).

ΑναγνώρισηΕπεξεργασία

ΕπιρροήΕπεξεργασία

Το προσωπικό μουσικό του στυλ επηρέασε τους Έρικ Μπάρντον, Τζο Κόκερ,[4] Βαν Μόρρισον,[4] [1] Ότις Ρέντινγκ και Στίβι Γουόντερ.[1]

ΡήσειςΕπεξεργασία

  • "Γεννήθηκα με τη μουσική μέσα μου. Αυτή είναι η μόνη εξήγηση που μπορώ να δώσω..."

ΒραβεύσειςΕπεξεργασία

  • 17 βραβεία Γκράμμυ[3]

ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

  • "Ray Charles (aka Hallelujah I Love Her So)" (1957)
  • "The Great Ray Charles" (1957)
  • "Soul Brothers – With Milt Jackson" (1958)
  • "Ray Charles At Newport" (1958)
  • "Yes Indeed!" (1958)
  • "What’d I Say" (1959)
  • "The Genius of Ray Charles" (1959)
  • "Ray Charles In Person" (1960)
  • "Genius Hits The Road" (1960)
  • "Dedicated To You" (1961)
  • "Soul Meeting – With Milt Jackson" (1961)
  • "Genius + Soul = Jazz" (1961)
  • "The Genius After Hours" (1961)
  • "Ray Charles and Betty Carter" (1961)
  • "The Genius Sings The Blues" (1961)
  • "Do The Twist! (aka The Greatest Ray Charles)" (1961)
  • "Modern Sounds In Country And Western Music" (1962)
  • "Modern Sound In Country And Western Music Volume 2" (1962)
  • "Ingredients In A Recipe For Soul" (1963)
  • "Sweet And Sour Tears" (1964)
  • "Have A Smile With Me" (1964)
  • "Ray Charles Live In Concert" (1965)
  • "Country And Western Meets Rhythm And Blues (aka Together Again)" (1965)
  • "Crying Time" (1966)
  • "Ray’s Moods" (1966)
  • "Invites You To Listen" (1967)
  • "A Portrait Of Ray" (1968)
  • "I’m All Yours Baby" (1969)
  • "Doing His Thing" (1969)
  • "My Kind Of Jazz" (1970)
  • "Love Country Style" (1970)
  • "Volcanic Action Of My Soul" (1971)
  • "A Message From The People" (1972)
  • "Through The Eyes Of Love" (1972)
  • "Jazz Number II" (1973)
  • "Ray Charles Live" (1973)
  • "Come Live With Me" (1974)
  • "Renaissance" (1975)
  • "My Kind Of Jazz Part III" (1975)
  • "Live In Japan" (1976)
  • "Porgy & Bess – with Cleo Laine" (1976)
  • "True To Life" (1977)
  • "Love And Peace" (1978)
  • "Ain’t It So" (1979)
  • "Brother Ray Is At It Again" (1980)
  • "Wish You Were Here Tonight" (1983)
  • "Do I Ever Cross Your Mind" (1984)
  • "Friendship" (1985)
  • "The Spirit Of Christmas" (1986)
  • "From The Pages Of My Mind" (1986)
  • "Just Between Us" (1988)
  • "Would You Believe?" (1990)
  • "My World" (1993)
  • "Strong Love Affair" (1996)
  • "Berlin, 1962" (1996)
  • "Thanks For Bringing Love Around Again" (2002)
  • "Ray Charles Sings For America" (2002)
  • "Genius Loves Company" (2004)
  • "Ray Charles Celebrates A Gospel Christmas (With The Voices Of Jubilation)" (2004)
  • "Genius And Friends" (2005)
  • "Ray Sings Basie Swings" (2006)
  • "Rare Genius" (2010)[5]

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

  • "Ballad in Blue" (1964)
  • "The Big T.N.T. Show" (1966)[6]
  • "Blues Brothers" (1980)[4]
  • "Octopussy" (1983)
  • "Love Affair" (1994)
  • "Spy Hard" (1996)
  • "Saturday Live" (1996)
  • "ABC 2000: The Millenium" (1999)
  • "The Kennendy Center Honors: A Celebration of the Performing Arts" (2001)[6]

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 ^ Ray Charles Rollingstone.com
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 2,4 2,5 2,6 2,7 2,8 2,9 ^ Θρήνος για την απώλεια του Ρέι Τσαρλς Pathfinder.gr Αρχειοθετήθηκε 2013-04-27 στο Wayback Machine.
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 3,4 3,5 3,6 3,7 3,8 3,9 ^ Ο Ρέι Τσαρλς «ανεβαίνει» στη σκηνή του Μεγάρου Έθνος Αρχειοθετήθηκε 2013-06-02 στο Wayback Machine.
  4. 4,00 4,01 4,02 4,03 4,04 4,05 4,06 4,07 4,08 4,09 4,10 ^ Ρέι Τσαρλς Ygeiaonline.gr
  5. ^ Ray Charles Albums Raycharles.com Αρχειοθετήθηκε 2010-02-20 στο Wayback Machine.
  6. 6,0 6,1 ^ Ρέι Τσαρλς Ishow.gr

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία