Η Ρένα Γαλάνη - Ευθυμίου (Γαληνάκη Ειρήνη) γεννήθηκε το 1925.

Ρένα Γαλάνη
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1925
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
ΣπουδέςΔραματική Σχολή Ωδείου Αθηνών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός
σκηνοθέτρια ταινιών κινηματογράφου
σεναριογράφος

Ηθοποιός που ερμήνευε πάντα πολύ μικρούς ρόλους κυρίως σε ταινίες μελό, έλαβε μέρος σχεδόν σε όλες τις ταινίες του Νίκου Ξανθόπουλου και μάλιστα, κάποιες από αυτές σκηνοθέτησε ενώ έγραψε και το σενάριό τους.

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή Ελληνικού Ωδείου.Μέλος του Σ.Ε.Η. από το 1959.

Έλαβε μέρος συνολικά σε 78 ταινίες.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

  • Η Κρήτη στις φλόγες (1947)
  • Μια του κλέφτη δυο του κλέφτη (1949)
  • Απαγωγή στην Κρήτη (1951)
  • Η φλόγα της ελευθερίας (1952) [Αργυρώ]
  • Οι Απάχηδες των Αθηνών (1953)
  • Όσο υπάρχουν γυναίκες (1959)
  • Έγκλημα στο Κολωνάκι (1959)
  • Ένα νερό κυρά Βαγγελιώ (1959)
  • Το ραντεβού της Κυριακής (1960)
  • Μετά την αμαρτία (1960)
  • Σαράντα παλληκάρια (1961)
  • Δεν γνώρισα μητέρα (1962)
  • Κατρακύλισμα στο βούρκο (1962)
  • Φτωχοί κομπιναδόροι (1962)
  • Τα Χριστούγεννα του αλήτη (1962)
  • Η παγίδα (1962)
  • Αγάπησα και πόνεσα (1963)
  • Πληγωμένες καρδιές (1963) [Μαργαρίτα]
  • Το γέλιο βγήκε απ' τον παράδεισο (1963) [Άννα]
  • Ψευτοθόδωρος (1963)
  • Αδικημένη (1964)
  • Είμαι μια δυστυχισμένη (1964)
  • Το κορίτσι του πόνου (1964)
  • Καρδιά μου πάψε να πονάς (1965)
  • Με πόνο και με δάκρυα (1965)
  • Διψασμένη γι' αγάπη (1965)
  • Λολίτες της Αθήνας (1965)
  • Περιφρόνα με γλυκιά μου (1965)
  • Ο άνθρωπος που γύρισε από τον πόνο (1966)
  • Σκλάβοι της μοίρας (1966)
  • Ούτε μιλάει, Ούτε λαλάει (1966)
  • Έχω δικαίωμα να σ' αγαπώ (1966)
  • Το κορίτσι με τα βουρκωμένα μάτια (1966)
  • Εμείς οι αμαρτωλοί (1966)
  • Ο κατατρεγμένος (1966)
  • Δακρυσμένα μάτια (1967)
  • Άδικη κατάρα (1967)
  • Κάποτε κλαίνε και οι δυνατοί (1967)
  • Η καρδιά ενός αλήτη (1968)
  • Τα ψίχουλα του κόσμου (1968)
  • Ταπεινός και καταφρονεμένος (1968)
  • Ας με κρίνουν οι γυναίκες (1968)
  • Ζήσε για την αγάπη μας (1968)
  • Τα ξένα χέρια είναι πικρά (1968)
  • Για την τιμή και για τον έρωτα (1969)
  • Η μεγάλη Ανάσταση (1969)
  • Ένας άνδρας με συνείδηση (1969) [ηγουμένη]
  • Η κραυγή μιας αθώας (1969)
  • Το φθινόπωρο μιας καρδιάς (1969)
  • Η Οδύσσεια ενός ξεριζωμένου (1969)
  • Φτωχογειτονιά αγάπη μου (1969)
  • Αδούλωτη ράτσα (1969)
  • Γιακουμής, μια ρωμέΐκη καρδιά (1970)
  • Εσένα μόνο αγαπώ (1970)
  • Καλάβρυτα 1821 (1970)
  • Ακόμα μια φορά... πριν ξεψυχήσω (1970)
  • Τρελλά κορίτσια, απίθανα αγόρια (1970)
  • Ζούσα μοναχός χωρίς αγάπη (1971)
  • Ζωή χωρίς χαμόγελο (1971)
  • Ο αήττητος (1971)
  • Η ηλιογέννητη (1971)
  • Η αρχόντισσα του κάμπου (1971)
  • Αννιώ, η Τσελιγγοπούλα της Κατάρας (1971)
  • Υπέροχες νύφες, κορόϊδα γαμπροί (1972)
  • Πιο τρελλοί και απ΄ τους τρελλούς (1972)
  • Φλογισμένη σάρκα (1976)
  • Ο αφορεσμένος (1982)
  • Τα παιδιά μας, οι άγγελοι (1985)

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία