Ροβήρος Μανθούλης

Έλληνας σεναριογράφος

Ο Ροβήρος Μανθούλης (10 Ιουλίου 1929 - 21 Απριλίου 2022)[6] ήταν Έλληνας σκηνοθέτης κινηματογραφικών ταινιών και ντοκιμαντέρ και σκηνοθέτης της τηλεόρασης.

Ροβήρος Μανθούλης
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ροβήρος Μανθούλης (Ελληνικά)
Γέννηση10 Ιουλίου 1929
Κομοτηνή[1][2]
Θάνατος21 Απριλίου 2022
14ο δημοτικό διαμέρισμα του Παρισιού[2]
Αιτία θανάτουCOVID-19
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
ΚατοικίαΠαρίσι (1967–2022)
Αθήνα[3]
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Γαλλία[4]
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά[5]
νέα ελληνική γλώσσα[5]
ΣπουδέςΠάντειο Πανεπιστήμιο[3]
Πανεπιστήμιο των Συρακουσών[3]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασεναριογράφος
σκηνοθέτης κινηματογράφου

Βιογραφία Επεξεργασία

Γεννημένος το 1929 στην Κομοτηνή,[7] ο Ροβήρος Μανθούλης μεγάλωσε στην Αθήνα. Εκεί σπούδασε πολιτικές επιστήμες πριν μετακομίσει στις Ηνωμένες Πολιτείες για να σπουδάσει θέατρο και κινηματογράφο στα πανεπιστήμια Syracuse και Κολούμπια στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.[8]

Ζούσε στο Παρίσι από το 1967 και την αρχή της χούντας των Συνταγματαρχών,[8] όπου και πέθανε. [9]

Φιλμογραφία Επεξεργασία

  • 1958: Λευκάδα, το νησί των ποιητών (ντοκιμαντέρ)
  • 1960: Η κυρία δήμαρχος (ταινία)
  • 1960: Οικογένεια Παπαδόπουλου (ταινία)
  • 1960: Ακρόπολη των Αθηνών (ντοκιμαντέρ)
  • 1962: Ψηλά τα χέρια Χίτλερ (ταινία)
  • 1963: Η μεγαλύτερη δύναμη (ντοκιμαντέρ), επιλεγμένο στην Ελληνική Εβδομάδα Κινηματογράφου 1963 (Θεσσαλονίκη)
  • 1965: Of Men and Gods (ντοκιμαντέρ), επιλεγμένο για την Εβδομάδα Ελληνικού Κινηματογράφου 1965 (Θεσσαλονίκη)
  • 1966: Πρόσωπο με πρόσωπο (ταινία)
  • 1972: Μπλουζ με σφιγμένα δόντια (ντοκιμαντέρ)
  • 1984: Ακυβέρνητες πολιτείες (τηλεοπτική σειρά βασισμένη στο μυθιστόρημα του Στρατή Τσίρκα)
  • 1987: Les Cinq Dernières Minutes, επεισόδιο Une paix royale του Gérard Gozlan (τηλεοπτική σειρά)
  • 1997: Ο ελληνικός εμφύλιος πόλεμος (ντοκιμαντέρ)
  • 1998: Η δικτατορία των Ελλήνων συνταγματαρχών (ντοκιμαντέρ)
  • 2002: Lilly's Story (ταινία)

Βραβεύσεις Επεξεργασία

2013 Επεξεργασία

Αντιτάχθηκε στην απόφαση της Κυβέρνησης Σαμαρά να κλείσει την ΕΡΤ. Τα ξημερώματα της 10ης Ιουλίου ξεκίνησε η εκπομπή της ΔΤ (μετέπειτα ΝΕΡΙΤ). Το πρώτο της πρόγραμμα ήταν η ελληνική ταινία Η κυρία δήμαρχος, η οποία προβλήθηκε στις 9:00 το βράδυ της ίδιας ημέρας, δίχως, όμως, την άδεια του σκηνοθέτη. Το πρωί της επόμενης ημέρας κατήγγειλε στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ την προβολή της ταινίας και ζήτησε αποζημίωση 20.000 από τον Παντελή Καψή.

Συγκεκριμένα δήλωσε:

Ο Καψής, στα νιάτα του, μου ζητούσε ταινίες μου για ν’ ανοίξει  σινε-κλαμπ. Αποφάσισε να το ξεκινήσει επιτέλους με την Κυρία Δήμαρχο. Στην ΕΔΤ, που ψευδίζει την ΕΡΤ. Βλέπεται, θα λέει ο υπουδγός, ιστοδική στγμή. Αδχίζουμε με ταινία του Μανθούλη που μας βδίζει.  Η ταινία μου θα γίνει λοιπόν Κυδία Δήμαδχος. Δεν μποδώ δυστυχώς να την εμποδίσω ή να την απαγοδεύσω. Μποδώ μόνο να ζητήσω δικαστικώς είκοσι χιλιάδες Ευδώ αποζημίωση για την δυσφήμηση που μου κάνει, με το να μεταδίδει την ταινία μου σε κατάπτυστο κανάλι. Γιατί όλοι οι Έλληνες, μόλις βγει στο κουτί η ταινία, θα φτύνουν την οθόνη τους. Ελπίζω, αμέσως μετά την Κυδία Δήμαδχο, να γίνει και η Κηδεία της Ιεδοδούλου. Δηλαδή της ΕΔΤ.

Παραπομπές Επεξεργασία

  1. www.huffingtonpost.gr/author/roveros-manthoeles. Ανακτήθηκε στις 29  Οκτωβρίου 2021.
  2. 2,0 2,1 «Fichier des personnes décédées». Fichier des personnes décédées. Ανακτήθηκε στις 18  Μαΐου 2022.
  3. 3,0 3,1 3,2 BiblioNet. 25175. Ανακτήθηκε στις 29  Οκτωβρίου 2021.
  4. www.liberation.fr/guide/2005/05/06/robert-manthoulis-plonge-au-coeur-du-blues_518891/.
  5. 5,0 5,1 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) καθιερωμένοι όροι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. data.bnf.fr/ark:/12148/cb14060615n. Ανακτήθηκε στις 10  Οκτωβρίου 2015.
  6. «Filmmaker, broadcaster and poet Roviros Manthoulis dies in Paris». eKathimerini.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 16 Νοεμβρίου 2022. 
  7. «Κομοτηνή». mythotopia.eu. Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου. Ανακτήθηκε στις 20 Σεπτεμβρίου 2023. 
  8. 8,0 8,1 Zand, Nicole (25 Φεβρουαρίου 2021). «Robert Manthoulis et la jeune école grecque». lemonde.fr. .
  9. «Πέθανε ο σκηνοθέτης και ποιητής Ροβήρος Μανθούλης». www.lifo.gr. 21 Απριλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 23 Απριλίου 2022. 
  10. «Robert Manthoulis». film-documentaire.fr. Ανακτήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου 2021. 

Βιβλιογραφία Επεξεργασία

  • Μιχαήλ Δημόπουλος (σκην. ), Ελληνικός Κινηματογράφος, Κινηματογράφος/Πλουριέλ, Κέντρο Ζωρζ-Πομπιντού, 1995.(ISBN 2858508135)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι Επεξεργασία