Άνοιγμα κυρίου μενού

Ο Ρόμπερτ Καρλάιλ (Robert Carlyle, 14 Απριλίου 1961) είναι Σκωτσέζος ηθοποιός.

Ρόμπερτ Καρλάιλ
Robert Carlyle (14776144197).jpg
Γέννηση 14 Απριλίου 1961 (1961-04-14) (58 ετών)
Γλασκώβη, Σκωτία
Χώρα πολιτογράφησης Ηνωμένο Βασίλειο
Σπουδές Royal Conservatoire of Scotland
Ιδιότητα ηθοποιός[1], ηθοποιός ταινιών, σκηνοθέτης κινηματογραφικών έργων και ηθοποιός θεάτρου[2]
Βραβεύσεις Αξιωματικός του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και Τάγμα της Βρετανικής Αυτοκρατορίας
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τον καλλιτέχνη

Γεννήθηκε το 1961 στη Γλασκώβη και αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή της Βασιλικής Ακαδημίας της Σκωτίας.[3] Η πρώτη του σημαντική δουλειά ήταν η ταινία Ριφ-Ραφ του Κεν Λόουτς και στη συνέχεια Το τραγούδι της Κάρλα του ίδιου σκηνοθέτη. Το 1996, έπαιξε στο Trainspotting στο ρόλο του αδίστακτου Φράνσις Μπέγκμπι.[4] Την επόμενη χρονιά πρωταγωνίστησε στο Άντρες με τα όλα τους και κέρδισε το βραβείο BAFTA Α' ανδρικού ρόλου και το βραβεία σωματείου Ηθοποιών μαζί με όλο το καστ.[5]

Επιλεγμένη φιλμογραφίαΕπεξεργασία

Κινηματογράφος
Τηλεόραση
  • 1990 Taggart
  • 1994 Cracker
  • 1995-1998 Hamish Macbeth
  • 2003 Χίτλερ: η αρχή του κακού
  • 2005 Human Trafficking
  • 2008 The Last Enemy
  • 2009-2011 Stargate Universe
  • 2011-σήμερα Once Upon a Time

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. Γερμανική Εθνική Βιβλιοθήκη, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 25  Ιουνίου 2015.
  2. Ανακτήθηκε στις 14  Ιουνίου 2019.
  3. «Biography - Robert Carlyle». Ανακτήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2016. 
  4. «Ρόμπερτ Καρλάιλ - Ο άνθρωπος από τη Σκωτία». Ανακτήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2016. 
  5. «Robert Carlyle». Ανακτήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2016.