Ο Ρόμπερτ Καρλάιλ (Robert Carlyle, γενν. 14 Απριλίου 1961) είναι Σκωτσέζος ηθοποιός.

Ρόμπερτ Καρλάιλ
Robert Carlyle (14776144197).jpg
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Robert Carlyle (Αγγλικά)
Γέννηση14 Απριλίου 1961 (1961-04-14) (60 ετών)
Γλασκώβη, Σκωτία
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένο Βασίλειο
ΣπουδέςΒασιλικό Ωδείο της Σκωτίας[1] και North Kelvinside Secondary[1]
Ιδιότηταηθοποιός[2], ηθοποιός ταινιών, σκηνοθέτης κινηματογραφικών έργων, ηθοποιός θεάτρου[3] και ηθοποιός τηλεόρασης
ΒραβεύσειςΑξιωματικός του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και βραβείο BAFTA καλύτερου Α΄ ανδρικού ρόλου
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Γεννήθηκε το 1961 στη Γλασκώβη και αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή της Βασιλικής Ακαδημίας της Σκωτίας.[4] Η πρώτη του σημαντική δουλειά ήταν η ταινία Ριφ-Ραφ του Κεν Λόουτς και στη συνέχεια Το τραγούδι της Κάρλα του ίδιου σκηνοθέτη. Το 1996, έπαιξε στο Trainspotting στο ρόλο του αδίστακτου Φράνσις Μπέγκμπι.[5] Την επόμενη χρονιά πρωταγωνίστησε στο Άντρες με τα όλα τους και κέρδισε το βραβείο BAFTA Α' ανδρικού ρόλου και το βραβεία σωματείου Ηθοποιών μαζί με όλο το καστ.[6]

Επιλεγμένη φιλμογραφίαΕπεξεργασία

Κινηματογράφος
Τηλεόραση
  • 1990 Taggart
  • 1994 Cracker
  • 1995-1998 Hamish Macbeth
  • 2003 Χίτλερ: η αρχή του κακού
  • 2005 Human Trafficking
  • 2008 The Last Enemy
  • 2009-2011 Stargate Universe
  • 2011-σήμερα Once Upon a Time


ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. 1,0 1,1 (Βρετανικά αγγλικά) Who's Who. A & C Black. U23505.
  2. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 25  Ιουνίου 2015.
  3. Ανακτήθηκε στις 14  Ιουνίου 2019.
  4. «Biography - Robert Carlyle». Ανακτήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2016. 
  5. «Ρόμπερτ Καρλάιλ - Ο άνθρωπος από τη Σκωτία». Ανακτήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2016. 
  6. «Robert Carlyle». Ανακτήθηκε στις 23 Δεκεμβρίου 2016.