Στέλιος Παρλιάρος

Έλληνας ζαχαροπλάστης

Ο Στυλιανός "Στέλιος" Παρλιάρος (1959, Ταταύλα, Κωνσταντινούπολη) είναι Έλληνας ζαχαροπλάστης, συγγραφέας και οικοδεσπότης εκπομπών ζαχαροπλαστικής.

Στέλιος Παρλιάρος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα γεννήσεωςΣτυλιανός Παρλιάρος
Γέννηση1959
Κωνσταντινούπολη
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΈλληνας Ζαχαροπλάστης
Ιστότοπος
steliosparliaros.gr

Πρώιμα χρόνιαΕπεξεργασία

Ο Παρλιάρος γεννήθηκε το 1959 στα Ταταύλα της Κωνσταντινούπολης, όπου έζησε μέχρι την ηλικία των 17 ετών.[1][2] Του άρεσε η αρχιτεκτονική, αλλά δεν είχε καλές επιδόσεις στο σχολείο για να την ακολουθήσει.[1] Ο πατέρας του ήταν έμπορος.[3]

Ανακάλυψε τη ζαχαροπλαστική το 1979, όταν ακόμα πήγαινε σε νυχτερινό σχολείο, δουλεύοντας στα εργαστήρια Παπασπύρου και διδασκόμενος από Αιγυπτιώτες καθηγητές.[4][5] Η πρώτη συνταγή που εκτέλεσε ήταν το παντεσπάνι, πράγμα που έκανε για εννέα μήνες.[1][5] Ήταν εκπαιδευόμενος στο ζαχαροπλαστείο του Χίλτον.[5]

Σπούδασε στο Παρίσι στον Ecole Le Notre, στη σχολή ζαχαροπλαστικής Escoffier του ξενοδοχείου Ritz, στη Λυών στη σχολή Valrhona και τέλος στο ζαχαροπλαστείο Fauchon.[6]

ΚαριέραΕπεξεργασία

Στις 3 Μαρτίου του 1982, ο Παρλιάρος άνοιξε το πρώτο του ζαχαροπλαστείο με όνομα Fresh σε ένα υπόγειο στους Αμπελόκηπους.[2][4][5] Σύντομα έγινε αλυσίδα, αλλά κακοί χειρισμοί τον οδήγησαν στο να αποσυρθεί έξι χρόνια αργότερα.[7]

Το 2008 άνοιξε στην Κολωνάκι το ζαχαροπλαστείο Sweet Alchemy, με σχεδιασμό του Στέλιου Κόη.[8] Το 2010 και έπειτα από προτροπή φίλων, άνοιξε και δεύτερο κατάστημα στην Κηφισιά.[5]

Ο Παρλιάρος παρουσίαζε ένθετο μαγειρικής στην τηλεοπτική εκπομπή των Φώτη Σεργουλόπουλου και Μαρίας Μπακοδήμου στο Mega.[7]

Τον Δεκέμβριο του 2010 συμμετείχε σε ένα επεισόδιο του MasterChef με θέμα τη ζαχαροπλαστική.[9][10]

Η πρώτη εκπομπή που παρουσίασε είναι οι Γλυκές Αλχημείες που ξεκίνησαν να προβάλλονται στις 6 Δεκεμβρίου του 2008 στο Mega Channel[11][12] και ολοκληρώθηκαν σε 86 επεισόδια.[13] Στις 24 Νοεμβρίου του 2012, η εκπομπή μεταφέρθηκε στον ΣΚΑΪ.[14] Στις 15 Δεκεμβρίου του 2018, η εκπομπή απέκτησε ταξιδιωτικό χαρακτήρα και ξεκίνησε να προβάλλεται με τον τίτλο Οι Γλυκές Αλχημείες Ταξιδεύουν.[15][16]

Το 2018 ξεκίνησε να παραδίδει σεμινάρια στους σπουδαστές ζαχαροπλαστικής και αρτοποιίας του ΙΕΚ Όμηρος.[17][18]

Στις 16 Δεκεμβρίου του 2018 ήταν καλεσμένος στην εκπομπή Bake Off Greece, όπου έδωσε οδηγίες για την παρασκευή του γλυκού croquembouche.[19]

Ο Παρλιάρος έχει γράψει πολλά βιβλία που έχουν δημοσιευθεί είτε αυτόνομα από εκδοτικούς οίκους, είτε μαζί με εφημερίδες.[20] Αυτά που εκδόθηκαν αυτόνομα είναι: Διαίτης Γλυκά (2002), Όλο Σοκολάτα (2005), Γλυκά με Φρούτα (2006), Γλυκές Σημειώσεις (2011) και Βανίλια Σοκολάτα (2014, εμπνευσμένο από το ταξίδι του στη Μαδαγασκάρη).[21][22]

Προσωπική ζωήΕπεξεργασία

Ο Παρλιάρος κατοικεί στο Λυκαβηττό.[23] Το 2013 έγινε πρέσβης του Make-A-Wish Ελλάδος.[24][25]

ΔιακρίσειςΕπεξεργασία

Τον Μάρτιο του 2013, το αμερικανικό ταξιδιωτικό περιοδικό Travel + Leisure έδωσε στο ζαχαροπλαστείο Sweet Alchemy του Παρλιάρου στην Κηφισιά τη διάκριση του καλύτερα σχεδιασμένου καταστήματος (Best Retail Space).[26][27][28]

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος Προγράμματος Κανάλι Σημειώσεις
1999-2003 Σαν στο σπίτι σας! MEGA Παρουσιαστής Στήλης Ζαχαροπλαστικής
2008-2012 Γλυκές Αλχημείες Παρουσιαστής / Υπεύθυνος Προγράμματος
2010 MasterChef Greece Guest Εμφάνιση, 1 επεισόδιο
2012-2020 Γλυκές Αλχημείες ΣΚΑΪ Παρουσιαστής / Υπεύθυνος Προγράμματος
2018 Bake Off Greece ALPHA Επεισόδιο: "Desserts"
2018-2019 Οι Γλυκές Αλχημείες Ταξιδεύουν ΣΚΑΪ Παρουσιαστής / Υπεύθυνος Προγράμματος
2020-2021 Γλυκές Αλχημείες OPEN Παρουσιαστής / Υπεύθυνος Προγράμματος
2020-σήμερα Η τούρτα της μαμάς ΕΡΤ1 Ζαχαροπλάστης - Δημιουργός της τούρτας της μαμάς

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. 1,0 1,1 1,2 «Ο Στέλιος Παρλιάρος αφηγείται τη ζωή του». LiFO. Ανακτήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2018. 
  2. 2,0 2,1 «Γλυκές αλχημείες | Ντένη Καλλιβωκά | must, η ζωή είναι ωραία». www.mustonline.gr. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Οκτωβρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2018. 
  3. «Στέλιος Παρλιάρος: «Θα έμπαινα φυλακή, αν δεν πουλούσα τα μαγαζιά μου»». Gossip-tv.gr. 8 Οκτωβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2018. 
  4. 4,0 4,1 «Στέλιος Παρλιάρος: «Τη νύχτα σκέφτομαι...»». Gossip-tv.gr. 11 Ιουνίου 2018. Ανακτήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2018. 
  5. 5,0 5,1 5,2 5,3 5,4 «Στέλιος Παρλιάρος: Η ιστορία της ζωής και της επιτυχίας του». Andro. 27 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2018. 
  6. «Στέλιος Παρλιάρος - iShow.gr». www.ishow.gr. Ανακτήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2018. 
  7. 7,0 7,1 ΓΡΑΜΜΕΛΗ, Συνέντευξη στην ΑΦΡΟΔΙΤΗ (5 Ιουλίου 2009). «ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΡΛΙΑΡΟΣ « Οι νέοι ξαναμπαίνουν στην κουζίνα»». Ειδήσεις - νέα - Το Βήμα Online. Ανακτήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2018. 
  8. «Το μαγικό εργαστήριο του Στέλιου Παρλιάρου: Sweet Alchemy». spirossoulis.com - the home issue. 8 Σεπτεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2018. 
  9. «Ο Στέλιος Παρλιάρος στο «Master Chef»». Gossip-tv.gr. 5 Δεκεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2018. 
  10. «O Στέλιος Παρλιάρος στο Master Chef». Newsbeast.gr. 4 Δεκεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2018. 
  11. «MEGA TV - Επεισόδιο: 1». MEGA TV /http://www.megatv.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2018.  Εξωτερικός σύνδεσμος στο |website= (βοήθεια)
  12. «Έρχεται ο Στέλιος Παρλιάρος». Gossip-tv.gr. 15 Νοεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2018. 
  13. «MEGA TV - EPISODE 086». MEGA TV /http://www.megatv.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2018.  Εξωτερικός σύνδεσμος στο |website= (βοήθεια)
  14. «Αρχίζει η νέα σεζόν...». Στέλιος Παρλιάρος. 1 Οκτωβρίου 2014. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Φεβρουαρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2018. 
  15. «Ο Στέλιος Παρλιάρος επιστρέφει στον ΣΚΑΪ με ανανεωμένη εκπομπή». thepressroom.gr. 5 Δεκεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2018. 
  16. ««Οι Γλυκές Αλχημείες Ταξιδεύουν» με φίλους και συνεργάτες». FreddoNews. 5 Δεκεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2018. 
  17. Μαρ. 2018 16:05, Επιμέλεια: Sport24 gr Δημοσίευση: 29. «Ο Στέλιος Παρλιάρος στο ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ». www.sport24.gr (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2018. 
  18. Newsbomb (28 Μαρτίου 2018). «Ο Στέλιος Παρλιάρος στο ΙΕΚ ΟΜΗΡΟΣ». Newsbomb.gr. Ανακτήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2018. 
  19. «Bake Off Greece: Ο Στέλιος Παρλιάρος και τα γλυκά γάμου». Gossip-tv.gr. 14 Δεκεμβρίου 2018. Ανακτήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2018. 
  20. «.:BiblioNet : Παρλιάρος, Στέλιος». www.biblionet.gr. Ανακτήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2018. 
  21. «.:BiblioNet : Βανίλια σοκολάτα / Παρλιάρος, Στέλιος». www.biblionet.gr. Ανακτήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2018. 
  22. «Guest Blogger | Στέλιος Παρλιάρος: Post#7». Madame Figaro. Ανακτήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2018. 
  23. «Η Αθήνα του Στέλιου Παρλιάρου». Athens Voice. Ανακτήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2018. 
  24. Πλιάκου, Χριστίνα (8 Νοεμβρίου 2013). «Make-A-Wish: Νέος πρέσβης ο Στέλιος Παρλιάρος». Newsbomb.gr. Ανακτήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2018. 
  25. Life, Thats (16 Δεκεμβρίου 2013). «Η συλλεκτική κούπα του Στέλιου Παρλιάρου για το Make-A-Wish». Thats Life. Life as it is!. Ανακτήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2018. 
  26. https://plus.google.com/+travelandleisure/posts. «T+L Design Awards 2013». Travel + Leisure (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2018. 
  27. iefimerida.gr (19 Φεβρουαρίου 2013). «Το ζαχαροπλαστείο του Παρλιάρου είναι το πιο καλοσχεδιασμένο στον κόσμο [εικόνες]». iefimerida.gr. Ανακτήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2018. 
  28. «Παρλιάρος πρώτος στο Travel and Leisure». Athens Voice. Ανακτήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2018. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία