Ο Τζον Γουέιν (αγγλικά: John Wayne, πραγματικό όνομα: Marion Robert Morrison, 26 Μαΐου 1907 – 11 Ιουνίου 1979), ήταν Αμερικανός ηθοποιός, σκηνοθέτης και παραγωγός ταινιών. Αποτέλεσε την ενσάρκωση του αρρενωπού άνδρα και αποτελεί πλέον αμερικανικό είδωλο. Έμεινε διάσημος για τη χαρακτηριστική του φωνή, το βάδισμα και το ύψος του. Ήταν γνωστός επίσης για τις συντηρητικές πολιτικές ιδέες του και για τις αντικομμουνιστικές θέσεις του κατά την περίοδο του μακαρθισμού στην Αμερική της δεκαετίας του 1950.

Τζον Γουέιν
John Wayne portrait.jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
John Wayne (Αγγλικά)
Γέννηση26  Μαΐου 1907[1][2][3][4][5][6][7][8][9][10]
Winterset
Θάνατος11  Ιουνίου 1979[1][2][3][4][5][11][6][7][8][9][10]
Westwood
Αιτία θανάτουΚαρκίνος του στομάχου
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Τόπος ταφήςΚαλιφόρνια
ΚατοικίαΓκλέντεϊλ
ΨευδώνυμοJohn Wayne
ΠαρατσούκλιDuke
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Ύψος1,93 μέτρο/μέτρα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΑγγλικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[12]
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας
Glendale High School[13]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός[14]
ηθοποιός ταινιών
σκηνοθέτης κινηματογραφικών έργων
παραγωγός ταινιών
σεναριογράφος
παίκτης αμερικανικού ποδοσφαίρου
ηθοποιός τηλεόρασης[15]
Περίοδος ακμής1926 - 1976
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΡεπουμπλικανικό Κόμμα
Οικογένεια
ΣύζυγοςΕσπεράνζα Μπάουρ (1946–1954)
Πιλάρ Παλέτ (1954–1979)
Τζοζεφίν Αλίσια Σαντς (1933–1945)
ΣύντροφοςΜαρλέν Ντίτριχ
ΤέκναΠάτρικ Γουέιν
Μάικλ Γουέιν
Τζον Ίθαν Γουέιν
ΓονείςClyde L. Morrison[16] και Mary Brown[16]
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΠροεδρικό Μετάλλιο της Ελευθερίας
Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου (1969)
Χρυσό Μετάλλιο του Κογκρέσου
California Hall of Fame (2007)
Βραβείο χρυσής πλάκας από την Ακαδημία Επιτευγμάτων (1970)
αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ[17]
Χρυσή Σφαίρα για τον Καλύτερο Άνδρα Ηθοποιό σε Δραματική ταινία (1969)
Χρυσή Σφαίρα Σέσιλ Ντε Μιλ (1966)
Ιστότοπος
www.johnwayne.com
Υπογραφή
John Wayne signature.svg
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Ο Γουέιν με τη Νάνσι Όλσον στην ταινία του 1952 Κεραυνός στη Χαβάη
Ο Γουέιν με τον Ντιν Μάρτιν στην ταινία του 1959 Ρίο Μπράβο

Ο Γουέιν τοποθετήθηκε στην τρίτη θέση μιας λίστας με τους αγαπημένους Αμερικανούς σταρ. Είναι κι ο μοναδικός μη εν ζωή σταρ που κοσμεί τη συγκεκριμένη λίστα, κάθε χρονιά από το 1994. Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου τον έχει κατατάξει 13ο στη λίστα με τους 25 μεγαλύτερους σταρ όλων των εποχών.[18]

Ο Γουέιν σε ταξίδι του στην Αυστραλία το 1943 για την εμψύχωση του στρατεύματος κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Ο Γουέιν άλλαξε πολύ μικρός το μεσαίο από Ρόμπερτ σε Μίτσελ, όταν οι γονείς του αποφάσισαν να ονομάσουν τον επόμενο γιο τους Ρόμπερτ. Η οικογένειά του ήταν πρεσβυτεριανή. Ο πατέρας του, Κλάιντ Λέοναρντ Μόρισον (1884-1937), γιος του Αμερικανού βετεράνου του εμφυλίου πολέμου Μάριον Μίτσελ Μόρισον (1845-1915), ήταν ιρλανδικής, σκωτσέζικης και αγγλικής καταγωγής.

Η μητέρα του, η Μαίρη Μπράουν (1885-1970), ήταν από το Λάνκαστερ της Νεμπράσκας. Ο Γουέιν έκανε αίτηση να μπει στην Αμερικανική Ναυτική Ακαδημία, αλλά δεν έγινε αποδεκτός. Σπούδασε αντ' αυτού νομική στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC).

Ο Γουέιν ήταν μέλος της ομάδας αμερικάνικου ποδοσφαίρου του πανεπιστημίου, με προπονητή του τον θρυλικό Χάουαρντ Τζόουνς. Ένας τραυματισμός σταμάτησε την αθλητική σταδιοδρομία του. Έχασε έτσι την αθλητική υποτροφία του και, χωρίς χρήματα, αναγκάστηκε να αφήσει το πανεπιστήμιο.

ΗθοποιόςΕπεξεργασία

Εργάστηκε στην αρχή ως κομπάρσος για την εταιρία ταινιών Fox κι η αμοιβή του ανερχόταν στα 75 δολάρια την βδομάδα. Το 1930, ο σκηνοθέτης Ράουλ Γουόλς του προσέφερε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία The Big Trail. Ως καλλιτεχνικό ψευδώνυμο, ο Γουόλς του πρότεινε το "Άντονι Γουέιν", ονοματεπώνυμο του στρατηγού της Αμερικανικής Επανάστασης Mad Anthony Wayne. Ο Γουίνφιλντ Σίναν, διευθυντής του στούντιο, το απέρριψε, καθώς ακουγόταν πολύ ιταλικό. Ως εναλλακτική λύση ο Γουόλς πρότεινε το Τζον Γουέιν. Ο Σίναν συμφώνησε και από τότε ο Γουέιν είναι γνωστός με αυτό το όνομα. Μετά τη συμμετοχή του στο The Big Trail η αμοιβή του αυξήθηκε. Πλέον εισέπραττε 105 δολάρια εβδομαδιαίως.

Ο ρόλος που απογείωσε την καριέρα του Γουέιν ήταν ο πρωταγωνιστικός στο κλασικό γουέστερν Η ταχυδρομική άμαξα (Stagecoach, 1939) σε σκηνοθεσία του Τζον Φορντ. Ο Φορντ δυσκολεύτηκε να βρει χρηματοδότες για την ταινία, λόγω του γεγονότος ότι ο άσημος ακόμη Γουέιν δεν αποτελούσε εγγύηση για την εμπορική επιτυχία της ταινίας. Ο Γουέιν μετά την προβολή της ταινίας καθιερώθηκε ως αστέρας του κινηματογράφου και η επιτυχία της σφράγισε τη φιλία του με τον Φορντ, με τον οποίο συνεργάστηκε σε περισσότερες από 20 ταινίες.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας του πρωταγωνίστησε σε 142 ταινίες. Ειδική μνεία πρέπει να γίνει στις ταινίες: Ο ήσυχος άνθρωπος (The Quiet Man, 1952), Η αιχμάλωτος της ερήμου (The Searchers, 1956) σε σκηνοθεσία του Τζον Φορντ και Το κόκκινο ποτάμι (Red River, 1948) και Ρίο Μπράβο (Rio Bravo, 1959) σε σκηνοθεσία του Χάουαρντ Χοκς. Ο Γουέιν βραβεύτηκε με Όσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου για την ταινία του 1969, Αληθινό θράσος (True Grit).

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Πρωτότυπος τίτλος Ελληνικός τίτλος Ρόλος
1920-1929
1926 Brown of Harvard παίκτης αμερικανικού ποδοσφαίρου
Bardelys the Magnificent Μπάρντελαϊς ο μεγαλοπρεπής φρουρός
The Great K & A Train Robbery κομπάρσος
1927 Annie Laurie κομπάρσος
The Drop Kick παίκτης αμερικανικού ποδοσφαίρου
Mother Machree κομπάρσος
1928 Four Sons αξιωματικός
Hangman's House θαμώνας ιπποδρόμου
Noah's Ark Η κιβωτός του Νώε κομπάρσος
1929 Speakeasy κομπάρσος
Words and Music Νεανικές τρέλες Πιτ Ντόναχιου
Salute Μπιλ
The Forward Pass Το ματς της δόξας παίκτης αμερικανικού ποδοσφαίρου
1930-1939
1930 Men Without Women Το υποβρύχιο 13 ασυρματιστής
Born Reckless Γεννημένος ατρόμητος κομπάρσος
Rough Romance Άγριο ρομάτσο ξυλοκόπος
Cheer Up and Smile Ρόι
The Big Trail Μπρεκ Κόουλμαν
1931 Girls Demand Excitement Πίτερ Μπρουκς
Three Girls Lost Γκόρντον Γουέιλς
Arizona υπολοχαγός Μπομπ Ντέντον
The Deceiver πτώμα του Ρίτσαρντ Θορπ
The Range Feud Μια δικαστική πλάνη Κλιντ Τέρνερ
Maker of Men Ντάστι Ρόουντς
1932 The Shadow of the Eagle Κρεγκ Μακόι
Texas Cyclone Κυκλών του Τέξας Στιβ Πίκετ
Two-Fisted Law Ο νόμος της γροθιάς Ντιούκ
Lady and Gent Μπαζ Κίνεϊ
The Hurricane Express Λάρι Μπέικερ
Ride Him, Cowboy Εκτελεστικό απόσπασμα Τζον Ντρούρι
The Big Stampede Ο άρχων των ορέων Τζον Στιλ
That's My Boy Τέιλορ
Haunted Gold Στοιχειωμένος χρυσός Τζον Μέισον
1933 The Telegraph Trail Τζον Τρεντ
The Three Musketeers Τζον Γουέιν
Central Airport Σήμα κινδύνου συγκυβερνήτης
Somewhere in Sonora Οι γίγαντες του Μεξικού Τζον Μπίσοπ
The Life of Jimmy Dolan Το δίλημμα Σμιθ
His Private Secretary Ντικ Γουόλας
Baby Face Σκιές που περνούν Τζίμι Μακόι
The Man from Monterey Ο αετός της Ισπανίας Τζον Χολμς
Riders of Destiny Ο τραγουδιστής Σάντι Σάντι Σόντερς
College Coach φοιτητής
Sagebrush Trail Τζον Μπραντ (Σμιθ)
1934 The Lucky Texan Ο τυχερός του Τέξας Τζέρι Μέισον
West of the Divide Αδελφοί στον κίνδυνο Τεντ Χέιντεν
Blue Steel Τζον Καρούδερς
The Man from Utah Ο άνδρας από τη Γιούτα Τζον Γουέστον
Randy Rides Alone Ράντι Μπάουερς
The Star Packer Τζον Τράβερς
The Trail Beyond Ροντ Ντρου
The Lawless Frontier Τζον Τόμπιν
'Neath the Arizona Skies Ατσαλένιες γροθιές Κρις Μορέλ
1935 Texas Terror Τζον Χίγκινς
Rainbow Valley Στην κοιλάδα του χρυσού Τζον Μάρτιν
The Desert Trail Τζον Σκοτ
The Dawn Rider Τζον Μέισον
Paradise Canyon Τζον Γουάιατ
Westward Ho Ήρωες της Δύσεως Τζον Γουάιατ
The New Frontier Τζον Ντόσον
Lawless Range Τζον Μίντλετον
1936 The Oregon Trail Ατρόμητος εκδικητής Τζον Ντέλμοντ
The Lawless Nineties Ατρόμητος φρουρός Τζον Τίπτον
King of the Pecos Τζον Κλέιμπορν
The Lonely Trail Τζον Άσλεϊ
Winds of the Wasteland Τζον Μπλερ
Sea Spoilers Ναυτική περίπολος Μπομπ Ράνταλ
Conflict Ο Πατ νικά τον Κάριγκαν Πατ Γκλέντον
1937 California Straight Ahead! Ο δρόμος προς την Καλιφόρνια Μπιφ Σμιθ
I Cover the War! Πολεμική περιπέτεια Μπομπ Άνταμς
Idol of the Crowds Ο άσος της περιπέτειας Τζόνι Χάνσον
Adventure's End Θαλασσινή περιπέτεια Ντιού Σλέιντ
Born to the West Ντέαρ Ραντ
1938 Pals of the Saddle Στόουνι Μπρουκ
Overland Stage Raiders
Santa Fe Stampede
Red River Range
1939 Stagecoach Η άμαξα της αγωνίας Ρίνγκο Κιντ
The Night Riders Στόουνι Μπρουκ
Three Texas Steers
Wyoming Outlaw
New Frontier Το καραβάνι προς τη Δύση
Allegheny Uprising Ο αντάρτης Τζιμ Σμιθ
1940-1949
1940 Dark Command Ο μαύρος ιππότης Μπομπ Σέτον
Three Faces West Ηρωικοί πρωτοπόροι Τζον Φίλιπς
The Long Voyage Home Περιπέτεια στον ωκεανό Όλσεν
Seven Sinners Οι επτά αμαρτωλοί Νταν
1941 A Man Betrayed Λιν Χόλιστερ
Lady from Louisiana Η λέσχη του θανάτου Τζον Ρέινολντς
The Shepherd of the Hills μικρός Ματ Μάθιους
1942 Lady for a Night Τζάκσον Μόργκαν
Reap the Wild Wind Ματωμένοι πειρατές Τζακ Στιούαρτ
The Spoilers Ψυχές στον βόρβορο Ρόι Γκλένιστερ
In Old California Αίμα στην Καλιφόρνια Τομ Κρεγκ
Flying Tigers Ιπτάμενοι τίγρεις Τζιμ Γκόρντον
Pittsburgh Ένα χαμόγελο στην κόλαση Πίτσμπουργκ Μάρκαμ
Reunion in France Μετά την καταισχύνη Πατ Τάλμποτ
1943 A Lady Takes a Chance Ο πόθος νικά τον δισταγμό Ντιούκ Χάντκινς
In Old Oklahoma Νταν, ο αλύγιστος Ντάνιελ Φ. Σόμερς (Νταν)
1944 The Fighting Seabees Φλογισμένα νησιά Γουέτζ Ντόνοβαν
Tall in the Saddle Ρόκλιν
1945 Flame of Barbary Coast Η πόλη της ακολασίας Ντιούκ Φέργκους
Back to Bataan Βαταάν, το φρούριο του Ειρηνικού Τζόζεφ Μάντεν
Dakota Τα πιστόλια που σκόρπιζαν τον θάνατο Τζον Ντέβλιν
They Were Expendable Γίγαντες των κυμάτων Ράστι Ράιαν
1946 Without Reservations Μια βραδιά στην αγκαλιά σου Ράστι Τόμας
1947 Angel and the Badman Η διπλή ενέδρα Κουίρτ Έβανς
Tycoon Τζόνι
1948 Fort Apache Επέλαση την αυγή Κέρμπι Γιορκ
Red River Το κόκκινο ποτάμι Τόμας Ντάνσον
3 Godfathers Οι τρεις δραπέτες Ρόμπερτ Μάρμαντιουκ Σάνγκστερ Χαϊτάουερ
Wake of the Red Witch Δεσμώτες της μαύρης μαγείας Ραλς
1949 She Wore a Yellow Ribbon Ηρωική επέλαση Νέιθαν Κάτινγκ Μπριτλς
The Fighting Kentuckian Ο δαίμων της μάχης Τζον Μπριν
Sands of Iwo Jima Στους άμμους της Ιβοζίμα Τζον Μ. Στράικερ
1950-1959
1950 Rio Grande Ρίο Γκράντε Κέρμπι Γιορκ
1951 Operation Pacific Κεραυνός των βυθών Ντιούκ Γκίφορντ
Flying Leathernecks Σμηναρχία θανάτου Ντάνιελ Χαβιέ Κέρμπι
1952 The Quiet Man Ο ήσυχος άνθρωπος Σον Θόρντον
Big Jim McLain Κεραυνός στη Χαβάη Τζιμ Μακλέιν
1953 Trouble Along the Way Στιβ Γουίλιαμς
Island in the Sky Χαμένη αποστολή Ντούλεϊ
Hondo Χόντο Χόντο Λέιν
1954 The High and the Mighty Όταν σημάνει η ώρα Νταν Ρόμαν
1955 The Sea Chase Το γεράκι των πέντε θαλασσών Καρλ Έρλιχ
Blood Alley Κίτρινος χείμαρρος Τομ Γουάιλντερ
1956 The Conqueror Ο δαίμων της Ασίας Τεμούχιν
The Searchers Η αιχμάλωτος της ερήμου Ίθαν Έντουαρντς
1957 The Wings of Eagles Ο κυρίαρχος του Ειρηνικού Φρανκ Γουίντ (Σπιγκ)
Jet Pilot Ατσαλένια φτερά Τζιμ Σάνον
Legend of the Lost Ο δρόμος των χαμένων εραστών Τζο Τζένιουαρι
1958 I Married a Woman Και η γυνή να φοβήται τον άνδρα Τζον Γουέιν
The Barbarian and the Geisha Ο βάρβαρος και η γκέισα Τάουνσεντ Χάρις
1959 Rio Bravo Ρίο Μπράβο σερίφης Τζον Τσανς
The Horse Soldiers Οι γενναίοι δεν διστάζουν ποτέ Τζον Μάρλοου
1960-1969
1960 The Alamo Άλαμο Ντέιβι Κρόκετ
North to Alaska Η μοίρα των ηρώων Σαμ Μακόρντ
1961 The Comancheros Τζέικ Κάτερ
1962 The Man Who Shot Liberty Valance Ο άνθρωπος που σκότωσε τον Λίμπερτι Βάλανς Τομ Ντόμιφον
Hatari! Σον Μέρσερ
The Longest Day Η πιο μεγάλη μέρα του πολέμου Μπέντζαμιν Βάντερβουρτ
How the West Was Won Η κατάκτηση της Δύσης στρατηγός Γουίλιαμ Σέρμαν
1963 Donovan's Reef Γροθιά και γοητεία Μάικλ Πάτρικ Ντόνοβαν (Γκανς)
McLintock! Ο μεγάλος Μακλίντοκ Τζορτζ Ουάσινγκτον Μακλίντοκ
1964 Circus World Το μεγαλύτερο τσίρκο του κόσμου Ματ Μάστερς
1965 The Greatest Story Ever Told Η ωραιότερη ιστορία του κόσμου εκατόνταρχος στη σταύρωση
In Harm's Way Πρώτη νίκη Ροκ
The Sons of Katie Elder Και οι τέσσερις ήταν γενναίοι Τζον Έλντερ
1966 Cast a Giant Shadow Τα τέσσερα λιοντάρια της ερήμου στρατηγός Μάικ Ράντολφ
El Dorado Ελντοράντο Κόουλ Θόρντον
1967 The War Wagon Οι ακατανίκητοι Τόου Τζάκσον
1968 The Green Berets Τα πράσινα μπερέ συνταγματάρχης Μάικ Κέρμπι
Hellfighters Οι φλόγες της κολάσεως Τσανς Μπάκμαν
1969 True Grit Αληθινό θράσος Ρούστερ Κόγκμπερν
The Undefeated Οι αήττητοι Τζον Χένρι Τόμας
1970-1979
1970 Chisum Εναντίον όλων των παρανόμων Τζον Τσίζαμ
Rio Lobo Ρίο Λόμπο Κορντ Μακνάλι
1971 Big Jake Μονομαχία στη Δύση Τζέικομπ Μακάντλς
1972 The Cowboys Οι καουμπόυς Γουίλ Άντερσεν
Cancel My Reservation Τζον Γουέιν
1973 The Train Robbers Οι ληστές των τρένων Λέιν
Cahill U.S. Marshal Τετάρτη πρωί, η εκτέλεση Τζέι Ντι Καχίλ
1974 McQ Το βρόμικο κόλπο του επιθεωρητή Μακ Κιού Μακ Κιού
1975 Brannigan Επιθεωρητής Μπράνιγκαν Επιθεωρητής Μπράνιγκαν
Rooster Cogburn Ο μονόφθαλμος Ρούστερ Κόγκμπερν
1976 The Shootist Με το χέρι στη σκανδάλη Τζέι Μπι Μπρουκς

ΑσθένειαΕπεξεργασία

Ο Γουέιν ήταν καπνιστής από νεαρός. Το 1964, του διέγνωσαν καρκίνο του πνεύμονα και υποβλήθηκε σε επιτυχή χειρουργική επέμβαση όπου αφαιρέθηκε ολόκληρος ο αριστερός πνεύμονάς του και τέσσερα πλευρά. Παρά τις προσπάθειες από τους συνεργάτες του να κρατηθεί κρυφή η ασθένειά του, της οποίας η αποκάλυψη μπορεί και να του στοίχιζε την κινηματογραφική του καριέρα, ο Γουέιν ανήγγειλε ότι είχε καρκίνο και κάλεσε το κοινό να κάνει προληπτικές εξετάσεις. Πέντε χρόνια αργότερα, δήλωσε ότι είχε απαλλαγεί από τον καρκίνο. Η λειτουργία των πνευμόνων του ήταν μειωμένη κι ο οργανισμός του δεν άντεχε την κούραση με αποτέλεσμα να έχει συχνά ανάγκη από συμπληρωματικό οξυγόνο. Παρ' όλα αυτά μερικά χρόνια αργότερα άρχισε να καπνίζει πούρα.

ΠολιτικάΕπεξεργασία

Συμμετείχε στη δημιουργία της Ένωση κινηματογραφιστών για την διατήρηση του αμερικανικού ιδεώδους τον Φεβρουάριο του 1944 και εκλέχτηκε πρόεδρος της οργάνωσης το 1947.

Ήταν διακαής αντικομμουνιστής και υποστηρικτής της Επιτροπής Αντιαμερικανικών Δραστηριοτήτων. Ο Γουέιν χρησιμοποίησε την ισχυρή θέση του για να υποστηρίξει συντηρητικές ιδέες, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης για τον Πόλεμο του Βιετνάμ με την παραγωγή της ταινίας Τα πράσινα μπερέ (Green Berets, 1968). Στα μέσα της δεκαετίας του 1970, εντούτοις, τάχτηκε ενάντια στις συντηρητικές ιδέες με την υποστήριξη της Συνθήκης του Παναμά.

Ο Γουέιν υποστήριξε σε συνέντευξή του στο περιοδικό Playboy ότι υποστήριζε το σοσιαλισμό όταν ήταν φοιτητής κι ότι ψήφισε τον δημοκρατικό πρόεδρο Φραγκλίνο Ρούζβελτ στην προεδρική αναμέτρηση του 1936. Εντούτοις, για το μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας του ήταν ρεπουμπλικάνος.

Προσωπική ζωήΕπεξεργασία

Ο Γουέιν παντρεύτηκε τρεις φορές και χώρισε δύο. Οι σύζυγοί του, όλες τους ισπανικής καταγωγής, ήταν η Τζοζεφίν Αλίσια Σαντς, η Εσπεράντσα Μπάουρ, και η Πιλάρ Παλέτ.

Είχε τέσσερα παιδιά με την Τζοζεφίν:

  • Μάικλ Γουέιν (κινηματογραφικός παραγωγός} - γεννημένος 23 Νοεμβρίου 1934/ πεθανε 2 Απριλίου 2003,
  • Μέρι Αντόνια "Τόνι" Γουέιν Λα Κάβα - γεννημένη 25 Φεβρουαρίου 1936/ πέθανε 6 Δεκεμβρίου 2000
  • Πάτρικ Γουέιν - (ηθοποιός) - γεννημένος 15 Ιουλίου 1939
  • Μελίντα Γουέιν Μουνιόθ - γεννημένη 3 Δεκεμβρίου 1940

και τρία με την Παλέτ:

  • Άισα Γουέιν - (ηθοποιός, τώρα πληρεξούσιος) γεννημένη 31 Μαρτίου 1956
  • Τζον Ίθαν Γουέιν - (ηθοποιός) - γεννημένoς 22 Φεβρουαρίου 1962
  • Μαρίζα Γουέιν (ηθοποιός) - γεννημένη 22 Φεβρουαρίου 1966

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. 1,0 1,1 1,2 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: «John Wayne». Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 9  Απριλίου 2014.
  2. 2,0 2,1 2,2 Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) καθιερωμένοι όροι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. data.bnf.fr/ark:/12148/cb139010440. Ανακτήθηκε στις 10  Οκτωβρίου 2015.
  3. 3,0 3,1 3,2 (Αγγλικά) SNAC. w6d225x5. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. 4,0 4,1 4,2 (Αγγλικά) Find A Grave. 1079. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  5. 5,0 5,1 5,2 (Αγγλικά) Discogs. 87393. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  6. 6,0 6,1 6,2 (Γερμανικά) Εγκυκλοπαίδεια Μπρόκχαους. wayne-john.
  7. 7,0 7,1 7,2 «Gran Enciclopèdia Catalana» (Καταλανικά) Grup Enciclopèdia Catalana. 0071903.
  8. 8,0 8,1 8,2 GeneaStar. morrisonm.
  9. 9,0 9,1 9,2 Roglo. p=marion;n=morrison.
  10. 10,0 10,1 10,2 (Γερμανικά) Munzinger Personen. 00000010047. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  11. filmportal.de. 42443a2eac6d40fa9715de00d11c09b0. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  12. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας: (Γαλλικά) καθιερωμένοι όροι της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Γαλλίας. data.bnf.fr/ark:/12148/cb139010440. Ανακτήθηκε στις 10  Οκτωβρίου 2015.
  13. Ανακτήθηκε στις 4  Μαρτίου 2021.
  14. www.nytimes.com/movie/review?res=9F02E1DC163EE03ABC4F53DFB266838E679EDE.
  15. Ανακτήθηκε στις 21  Μαΐου 2019.
  16. 16,0 16,1 16,2 16,3 Leo van de Pas: (Αγγλικά) Genealogics. 2003.
  17. Ανακτήθηκε στις 6  Ιουνίου 2021.
  18. «AFI's 100 Years...100 Stars». American Film Institute. Ανακτήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2006. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία