Άνοιγμα κυρίου μενού

Ο Τιμ Ροθ είναι Άγγλος ηθοποιός και σκηνοθέτης.

Τιμ Ροθ
Tim Roth by Gage Skidmore 2.jpg
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Tim Roth (Αγγλικά)
Γέννηση14 Μαΐου 1961 (1961-05-14) (58 ετών)
Λονδίνο, Αγγλία
ΚατοικίαΛονδίνο
ΕθνικότηταΆγγλοι
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένο Βασίλειο
ΣπουδέςCamberwell College of Arts
Ιδιότηταηθοποιός ταινιών, ηθοποιός[1], σκηνοθέτης, καρατερίστας, τηλεοπτικός παραγωγός[2][3], σκηνοθέτης κινηματογραφικών έργων, ηθοποιός θεάτρου, παραγωγός ταινιών και σεναριογράφος[4]
Βραβεύσειςβραβείο BAFTA καλύτερου Β΄ ανδρικού ρόλου και European Film Award for European Discovery of the Year
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τον καλλιτέχνη

Γεννήθηκε το 1961 στο Λονδίνο. Έχει παίξει στις ταινίες Reservoir Dogs, Pulp Fiction, Funny Games και Selma. To 1995 έπαιξε στην ταινία Ρομπ Ρόι: Εις το όνομα της τιμής και κέρδισε το βραβείο Β' ανδρικού ρόλου στα 49α βραβεία BAFTA[5], ενώ προτάθηκε για τη Χρυσή Σφαίρα[6] και το Όσκαρ Β' Ανδρικού Ρόλου.[7]

Το 1999 σκηνοθέτησε την ταινία The War Zone, η οποία έχει ως θέμα την παιδική σεξουαλική κακοποίηση. Η ταινία κέρδισε το βραβείο C.I.C.A.E. στο φεστιβάλ του Βερολίνου[8] και το βραβείο European Discovery of the Year στα Βραβεία Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.[9] Επίσης, έλαβε υποψηφιότητα για το βραβείο C.I.C.A.E. και τη Χρυσή Κάμερα στο Φεστιβάλ των Καννών. Το 2016, σε συνέντευξή του, ο Τιμ Ροθ δήλωσε πως ο ίδιος και ο πατέρας του υπέστησαν σεξουαλική κακοποίηση από τον παππού του όταν ήταν παιδιά.[10]

Πίνακας περιεχομένων

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

ΚινηματογράφοςΕπεξεργασία

  • 2003 Whatever We Do
  • 2004 Ψήφισε... Πιλάγκερ δαγκωτό!
  • 2004 New France
  • 2005 Στοιχειωμένο νερό
  • 2005 Μην ξαναγυρίσεις
  • 2007 Funny Games
  • 2007 Στο χείλος του τζόγου
  • 2007 Άγγελοι & παρθένες
  • 2007 Νεότητα χωρίς νιάτα
  • 2008 Ο Απίθανος Hulk
  • 2012 Άλλοθι
  • 2013 Ο κύκλος του Mobius
  • 2014 Selma
  • 2014 Η Γκρέις του Μονακό
  • 2014 October Gale
  • 2015 Οι Μισητοί Οκτώ
  • 2015 Mr. Right
  • 2015 Hardcore Henry
  • 2015 Το χρονικό μιας αθωότητας
  • 2016 The Jesuit
  • 2017 1 Mile to You 

ΤηλεόρασηΕπεξεργασία

  • 1983 Not Necessarily the News
  • 1984 Driving ambition
  • 1985 TV Eye
  • 1993 11 φόνοι χωρίς αιτία
  • 2009-2011 Lie to me
  • 2014 Klondike
  • 2016 Rillington Place
  • 2017 Tin Star
  • 2017 Twin Peaks

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. www.tvrage.com/news/1170/tim-roth-signs-on-to-play-a-surgeon-in-knifeman-series.
  2. www.therichest.com/celebnetworth/celeb/actors/tim-roth-net-worth/.
  3. www.tv.com/people/tim-roth-i/.
  4. Ανακτήθηκε στις 14  Ιουνίου 2019.
  5. BAFTA - Film in 1996
  6. «Tim Roth». www.goldenglobes.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2017. 
  7. «The 68th Academy Awards | 1996» (στα αγγλικά). Oscars.org | Academy of Motion Picture Arts and Sciences. https://www.oscars.org/oscars/ceremonies/1996. Ανακτήθηκε στις 2017-10-23. 
  8. «Berlinale | Archive | Annual Archives | 1999 | Programme». www.berlinale.de. Ανακτήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2017. 
  9. «The War Zone» (στα αγγλικά). http://www.europeanfilmawards.eu/en_EN/film/the-war-zone.5534. Ανακτήθηκε στις 2017-10-23. 
  10. «Tim Roth reveals he was abused by his grandfather as a child». Mail Online. http://www.dailymail.co.uk/tvshowbiz/article-4002144/He-f-ing-rapist-Tim-Roth-reveals-abused-grandfather-child.html. Ανακτήθηκε στις 2017-10-23.