Τομ Γουίλκινσον

Άγγλος ηθοποιός

Ο Τομ Γουίλκινσον (αγγλικά: Tom Wilkinson, γεννημένος στις 5 Φεβρουαρίου 1948) είναι Άγγλος ηθοποιός. Έχει βρεθεί δύο φορές υποψήφιος για Όσκαρ, για τους ρόλους του στις ταινίες Μυστικά της κρεβατοκάμαρας (In the Bedroom, 2001) και Μάικλ Κλέιτον (Michael Clayton, 2007).[4] To 1997 κέρδισε το Βραβείο BAFTA Β' Ανδρικού ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία Άντρες με τα όλα τους (The Full Monty, 1997).[4] Το 2009 κέρδισε Χρυσή Σφαίρα και Primetime Emmy Award B' Ανδρικού Rόλου για Μίνι Σειρά ή Ταινία για τον ρόλο του ως Βενιαμίν Φρανκλίνος στο John Adams.[4]

Τομ Γουίλκινσον
Tom Wilkinson TIFF 2016.jpg
Γέννηση5  Φεβρουαρίου 1948[1]
Ληντς[2]
ΚατοικίαΛηντς
ΕθνικότηταΆγγλοι
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένο Βασίλειο
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Κεντ και Βασιλική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών (1973)[3]
Ιδιότηταηθοποιός, ηθοποιός θεάτρου, ηθοποιός ταινιών και ηθοποιός τηλεόρασης
ΣύζυγοςΝταϊάνα Χαρντκάσλ (από 1988)
ΒραβεύσειςΑξιωματικός του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, Satellite Award for Best Supporting Actor – Motion Picture (2007), Ανεξάρτητο Βραβείο Σπίριτ για τον Καλύτερο Κύριο Ανδρικό Ρόλο (2002), Βραβείο Α' Ανδρικού Ρόλου της Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης (2001), Βραβείο Σωματείου Ηθοποιών Καλύτερης ομαδικής ερμηνείας σε ταινία (1999), Βραβείο Σωματείου Ηθοποιών Καλύτερης ομαδικής ερμηνείας σε ταινία (1998), βραβείο BAFTA καλύτερου Β΄ ανδρικού ρόλου (1998) και Βραβείο Έμμυ Ζώνης Υψηλής Τηλεθέασης Καλύτερου Β' ανδρικού ρόλου σε μίνι σειρά ή τηλεταινία (2008)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Πρωτότυπος τίτλος Τίτλος στα ελληνικά Ρόλος
1976 Smuga cienia Το καράβι των κολασμένων μάγειρας Ράνσομ
1984 Parker Πάρκερ Τομ
1985 Wetherby Γουέδερμπι Ρότζερ Μπρέιδγουεϊτ
Sylvia Σίλβια Κιθ Χέντερσον
1990 Paper Mask Paper Mask δρ Θορν
1993 In the Name of the Father Εις το όνομα του πατρός πολιτική αγωγή
1994 Prince of Jutland Prince of Jutland Χάρντβεντελ
A Business Affair Ερωτικές υποθέσεις Μπομπ
Priest Ο ιερέας πατήρ Μάθιου Τόμας
1995 Sense and Sensibility Λογική και ευαισθησία κύριος Ντάσγουντ
1996 The Ghost and the Darkness Σκιά μέσα στο σκοτάδι Ρόμπερτ Μπομόν
1997 Smilla's Sense of Snow Η αίσθηση της Σμιλα στο χιόνι καθηγητής Λόγιεν
The Full Monty Άντρες με τα όλα τους Tζέραλντ
Wilde Η ταραγμένη ζωή του Όσκαρ Γουάιλντ μαρκήσιος του Κουίνσμπερι
Oscar and Lucinda Όσκαρ και Λουσίντα Χιου Στράτον
1998 The Governess The Governess κύριος Τσαρλς Κάβεντις
Rush Hour Αλεξίσφαιροι ντετέκτιβ Γκρίφιν
Jilting Joe Jilting Joe Γουάιατ
Shakespeare in Love Ερωτευμένος Σαίξπηρ Χιου Φένιμαν
1999 Molokai: The Story of Father Damien O ιεραπόστολος αδελφός Ντάτον
Ride with the Devil Καλπάζοντας με το διάβολο Όρτον Μπράουν
2000 The Patriot Ο πατριώτης λόρδος Τσαρλς Κορνγουόλις
Essex Boys Essex Boys Tζον Ντάικ
Chain of Fools Στην τσιμπίδα του νόμου Mπόλινγκσγουορθ
2001 In the Bedroom Μυστικά της κρεβατοκάμαρας Ματ Φάουλερ
Another Life Μια άλλη ζωή κύριος Κάρλτον
Black Knight Ένας ιππότης μαύρα χάλια σερ Νουάτ
2002 The Importance of Being Earnest Η σημασία τού να είναι κανείς σοβαρός δρ Τσόζαμπλ
Before You Go Οι τρεις αδελφές Φρανκ
2003 Girl with a Pearl Earring Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι βαν Ρίχβεν
2004 If Only Στη σκιά του έρωτα ταξιτζής
Eternal Sunshine of the Spotless Mind Η αιώνια λιακάδα ενός καθαρού μυαλού δρ Μίρζβιακ
Stage Beauty Το ωραίο φύλο Τόμας Μπέτερτον
A Good Woman A Good Woman Τάπι
Piccadilly Jim Απλά μαθήματα γοητείας Mπίνγκλεϊ Κρόκερ
2005 Batman Begins Μπάτμαν: Η αρχή Κάρμαϊν Φαλκόνε
The Exorcism of Emily Rose Ο εξορκισμός της Έμιλυ Ρόουζ πατήρ Μουρ
Separate Lies Άρωμα προδοσίας Τζέιμς Μάνινγκ
Ripley Under Ground Η επιστροφή του κυρίου Ρίπλεϊ Τζον Γουέμπστερ
2006 The Night of the White Pants The Night of the White Pants Mαξ Χέιγκαν
The Last Kiss Το τελευταίο κορίτσι Στίβεν
2007 Dedication Αφοσίωση Ρούντι Χολτ
Cassandra's Dream Το όνειρο της Κασσάνδρας Χάουαρντ Σουόν
Michael Clayton Μάικλ Κλέιτον Άρθουρ Ίντενς
2008 RocknRolla RocknRolla Λένι Κόουλ
Valkyrie Επιχείρηση Βαλκυρία στρατηγός Φρίντριχ Φρομ
2009 Duplicity Αδιακρισίες Xάουαρντ Τάλι
44 Inch Chest Ένα βήμα πριν το φόνο Άρτσι
2010 The Ghost Writer Αόρατος συγγραφέας Πολ Έμετ
Jackboots on Whitehall Jackboots on Whitehall Άλμπερτ / Γκέμπελς (φωνή)
The Debt Το χρέος Στίβεν Γκολντ
The Conspirator Ύποπτη συνωμοσίας Τζόνσον
Burke and Hare Κυνηγοί πτωμάτων δρ Ρόμπερτ Νοξ
2011 The Green Hornet Η πράσινη σφήκα Tζέιμς Ράιντ
The Best Exotic Marigold Hotel Εξωτικό ξενοδοχείο Μάριγκολντ Γκράχαμ Ντάσγουντ
Mission: Impossible - Ghost Protocol Επικίνδυνη αποστολή: Πρωτόκολλο φάντασμα γραμματέας ΔΝΤ
2012 The Samaritan O καλός Σαμαρείτης Χαβιέ
2013 The Lone Ranger Ο μοναχικός καβαλάρης Κόουλ
Belle Μπελ λόρδος Μάνσφιλντ
Felony Χωρίς μάρτυρες ντετέκτιβ Καρλ Σάμερ
2014 The Grand Budapest Hotel Ξενοδοχείο Grand Budapest συγγραφέας
Good People Άπληστοι γείτονες Τζον Χάλντεν
Selma Σέλμα πρόεδρος Λίντον Τζόνσον
2015 Unfinished Business Μισοτελειωμένες δουλειές Tίμοθι Μακγουίντερς
Bone in the Throat Bone in the Throat Tσάρλι
Little Boy Little Boy Όλιβερ
Jenny's Wedding Η Τζένι παντρεύεται Έντι
2016 The Choice Η επιλογή Σεπ
Snowden Σνόουντεν Γιούαν Μακάσκιλ
Denial Άρνηση Ρίτσαρντ Ράμπτον
This Beautiful Fantastic This Beautiful Fantastic Άλφι Στίβενσον
2018 The Catcher Was a Spy Υπεράνω πάσης υποψίας Πολ Σρέρερ
The Happy Prince Ευτυχισμένος Όσκαρ πατήρ Κάθμπερτ Νταν
Burden Burden Tομ Γκρίφιν
The Titan O τιτάνας καθηγητής Μάρτιν Κόλινγουντ
Dead in a Week (Or Your Money Back) Dead in a Week (Or Your Money Back) Λέσλι
2021 Dr. Bird's Advice for Sad Poets Dr. Bird's Advice for Sad Poets δρ Μπερντ (φωνή)
SAS: Red Notice SAS: Red Notice Γουίλιαμ Λιούις

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία