Άνοιγμα κυρίου μενού

O Τζούκερο (Zucchero, 25 Σεπτεμβρίου 1955) είναι Ιταλός τραγουδιστής της ροκ. Γεννήθηκε ως Adelmo Fornaciari στη Ρέτζιο Εμίλια (Reggio Emilia) και είναι γνωστός διεθνώς για την επιτυχία του Senza Una Donna, ντουέτο με τον Paul Young το 1991.

Τσούκερο
Zucchero 03.JPG
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Zucchero (Ιταλικά)
Γέννηση25  Σεπτεμβρίου 1955[1][2][3]
Ρέτζο νελλ’Εμίλια
ΨευδώνυμοZucchero
Χώρα πολιτογράφησηςΙταλία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητατραγουδιστής
συνθέτης
τραγουδιστής-τραγουδοποιός
μουσικός παραγωγός[4]
Περίοδος ακμής1970
Οικογένεια
ΤέκναIrene Fornaciari
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΤάγμα της Αξίας της Ιταλικής Δημοκρατίας
Ιστότοπος
http://www.zucchero.it/
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ξεκίνησε τη μουσική του καριέρα το 1970 και το πρώτο του album κυκλοφόρησε το 1983. Τραγουδάει στα ιταλικά, ισπανικά και αγγλικά, με γνωστά ντουέτα με τους Τζο Κόκερ, Μάιλς Ντέιβις, Πωλ Γιάνγκ, Στινγκ, Λουτσιάνο Παβαρόττι, Τομ Τζόουνς, Τζώνυ Χάλινταιη. Έκανε μεγάλες επιτυχίες στην Ευρώπη με τραγούδια, όπως Il Volo, Cosi Celeste, Baila (sexy thing), Diamante και Wonderful World (με τον Έρικ Κλάπτον).

Το 2005, ο Τσούκερο έλαβε μέρος στις συναυλίες του Live 8 σε Ρώμη και Παρίσι.

Επιλεγμένη δισκογραφίαΕπεξεργασία

  • Un po' di Zucchero (1983)
  • Zucchero and the Randy Jackson Band (1985)
  • Rispetto (1986)
  • Blue's (1987)
  • Snack bar Budapest original movie soundtrack (1988)
  • Oro incenso & birra (1989)
  • Zucchero sings his hits in English (1990)
  • Zucchero (1991)
  • Zucchero Live at the Kremlin (1991)
  • Miserere (1992)
  • Diamante (1994)
  • Spirito divino (1995)
  • The best of Zucchero Sugar Fornaciari's greatest hits (1996)
  • Bluesugar (1999)
  • Overdose d'amore the ballads (1999)
  • Bluesugar & Whitechristmas (1999)
  • Shake (2001) - από αυτό το άλμπουμ το τραγούδι Baila Morena.
  • ZU & Co (2004)
  • ZU & Co live at the Royal Albert Hall - May 6 2004 (2004)
  • ZU & CO - American edition (2005) #84 US
  • ZU & Co ultimate duets collection (2 CDs + DVD) (2005)
  1. 1,0 1,1 Γερμανική Εθνική Βιβλιοθήκη, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 26  Απριλίου 2014.
  2. 2,0 2,1 (Αγγλικά) SNAC. w6710q3c. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. 3,0 3,1 (Αγγλικά) Discogs. 176435. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. Ανακτήθηκε στις 20  Ιουνίου 2019.