Φ. Μάρεϊ Έιμπραχαμ

Αμερικανός ηθοποιός

O Φ. Μάρεϊ Έιμπραχαμ (αγγλικά: F. Murray Abraham, 24 Οκτωβρίου 1939) είναι Αμερικανός ηθοποιός βραβευμένος με Όσκαρ και Χρυσή Σφαίρα.

Φ. Μάρεϊ Έιμπραχαμ
F Murray.Abraham cropped.jpg
ΨευδώνυμοF. Murray Abraham
Γέννηση24 Οκτωβρίου 1939 (1939-10-24) (82 ετών)
Πίτσμπεργκ[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΣπουδέςΠανεπιστήμιο του Τέξας στο Ώστιν, Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Ελ Πάσο και El Paso High School[2]
Ιδιότηταηθοποιός τηλεόρασης, ηθοποιός ταινιών, καρατερίστας και ηθοποιός θεάτρου
ΒραβεύσειςΌσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου και Χρυσή Σφαίρα για τον Καλύτερο Άνδρα Ηθοποιό σε Δραματική ταινία
Commons page Σχετικά πολυμέσα

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Γεννήθηκε το 1939 στο Πίτσμπεργκ της Πενσυλβάνιας και έχει συριακή και ιταλοαμερικανική καταγωγή.[3]

To 1984 πρωταγωνίστησε στην ταινία Αμαντέους υποδυόμενος τον Αντόνιο Σαλιέρι και κέρδισε Όσκαρ[4] και Χρυσή Σφαίρα[5] Α' Ανδρικού Ρόλου, ενώ ήταν υποψήφιος και για BAFTA.

Έχει συμμετάσχει σε πολλές ταινίες, όπως: Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου, Ο σημαδεμένος, Το όνομα του ρόδου, Σταρ Τρεκ IX: Η εξέγερση, Ανακαλύπτοντας τον Φόρεστερ, Inside Llewyn Davis και Ξενοδοχείο Grand Budapest. Επίσης, έχει δώσει τη φωνή του σε ταινίες κινουμένων σχεδίων, όπως: Isle of Dogs[6] και Πώς να εκπαιδεύσετε τον δράκο σας 3.

Στην τηλεόραση, έχει παίξει στη σειρά Homeland στον ρόλο του Νταρ Αντάλ και έχει λάβει δύο υποψηφιότητες για βραβείο Emmy (2015 και 2018).[7]

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Πρωτότυπος τίτλος Τίτλος στα ελληνικά Ρόλος
1971 They Might Be Giants Ένας καταπληκτικός ντετέκτιβ Κλάιντ
1973 Serpico Σέρπικο ντετέκτιβ
1975 The Prisoner of Second Avenue Οι αιχμάλωτοι της 2ας λεωφόρου ταξιτζής
The Sunshine Boys Οι γκρινιάρηδες μηχανικός
1976 All the President's Men Όλοι οι άνθρωποι του προέδρου πρώτος αστυνομικός
The Ritz The Ritz Κρις
1978 The Big Fix Μια μεγάλη πλεκτάνη Ίπις
Madman Madman Μάρκο Κοέν
1983 Scarface Ο σημαδεμένος Ομάρ
Amadeus Αμαντέους Aντόνιο Σαλιέρι
1986 Der Name der Rose Το όνομα του ρόδου Μπερνάντο Γκούι
1988 Russicum - I giorni del diavolo Οι συνωμότες πατήρ Καράφα
1989 Slipstream Το φαράγγι του ανέμου Κορνήλιος
Beyond the Stars Πέρα απ' τ' άστρα δρ Χάρι Μπέρτραμ
The Favorite The Favorite Αμπντούλ Χαμίτ Β΄
An Innocent Man Ένας αθώος άνθρωπος Βέρτζιλ Κέιν
1990 Cadence Χωρίς προορισμό Ραμόν Γκαρσία
The Bonfire of the Vanities Η απατηλή λάμψη της ματαιοδοξίας εισαγγελέας Έιμπ Βάις
La batalla de los Tres Reyes Drums of Fire Οσρέιν
1991 Money Money Γουίλ Σκάρλετ
Mobsters Η αυτοκρατορία του εγκλήματος Άρνολντ Ρόθσταϊν
Eye of the Widow Eye of the Widow Xαρούν
By the Sword Στην κόψη του σπαθιού Σούμπα
1993 Loaded Weapon 1 Το γεμιστό όπλο νο 1 Χάρολντ Λίτσερ
Sweet Killing Sweet Killing Zάργκο
Last Action Hero Ο τελευταίος μεγάλος ήρωας Τζον Πράκτις
1994 Fresh Fresh Tσες Χάσλερ
L'affaire L'affaire Λισιέν Ασλάν
Surviving the Game Ανθρώπινο θήραμα Βολφ ο πρεσβύτερος
Nostradamus Νοστράδαμος Σκάλινγκερ
Jamila Jamila Σαΐτ
1995 Mighty Aphrodite Ακαταμάχητη Αφροδίτη κορυφαίος του χορού
1996 Children of the Revolution Τα παιδιά της επανάστασης Ιωσήφ Στάλιν
Baby Face Nelson O γκάνγκστερ με το αγγελικό πρόσωπο Αλ Καπόνε
1997 Mimic Mimic δρ Γκέιτς
Una vacanza all'inferno Vacation in Hell Μπελιζάριο
Eruption Έκρηξη πρόεδρος Μεντόζα
1998 Star Trek: Insurrection Σταρ Τρεκ: Η εξέγερση Ρουάφο
1999 Muppets from Space Muppets εξ ουρανού Νόα
The All New Adventures of Laurel & Hardy in 'For Love or Mummy' The All New Adventures of Laurel & Hardy in 'For Love or Mummy' καθηγητής Χένρι Κόβινγκτον
2000 Finding Forrester Ανακαλύπτοντας τον Φόρεστερ Kρόφορντ
2001 I cavalieri che fecero l'impresa The Knights Who Made the Enterprise Ντελφινέλο ντε Κοβερζάνο
Thir13en Ghosts 13 φαντάσματα Σάιρους Κρητικός
2002 Joshua Tζόσουα πατήρ Ταρντόνε
2003 Piazza delle cinque lune Five Moons Plaza Eντίτα
My Father, Rua Alguem 5555 My Father Πολ Μίνσκι
2004 Peperoni ripieni e pesci in faccia Too Much Romance... It's Time for Stuffed Peppers Tζέφρι
The Bridge of San Luis Rey Το μυστικό της γέφυρας αντιβασιλέας του Περού
2006 Il mercante di pietre Διαμάντια και αίμα Σαχίντ
L'inchiesta Ιερή αναζήτηση Nέιθαν
2007 Come le formiche Wine and Kisses Ρούγκερο
2008 Carnera: The Walking Mountain Carnera: The Walking Mountain Λίον Σι
A House Divided A House Divided παππούς Γουαχίντ
2009 Perestroika Περεστρόικα καθηγητής Γκρος
Barbarossa Μπαρμπαρόσα Σινίσκαλκο Μπαρότσι
2010 The Unseen World The Unseen World Tζον Χένρι Νιούμαν
2012 Goltzius and the Pelican Company Goltzius and the Pelican Company στρατιωτικός διοικητής
11 settembre 1683 11 Σεπτεμβρίου 1683 Μάρκο Νταβιάνο
2013 Dead Man Down Η γεύση της εκδίκησης Γκρέγκορ
Inside Llewyn Davis Inside Llewyn Davis Mπαντ Γκρόσμαν
Ti ho cercata in tutti i necrologi The Gambler Who Wouldn't Die Mπρακ
2014 The Grand Budapest Hotel Ξενοδοχείο Grand Budapest κύριος Μουσταφά
Il mistero di Dante Το μυστήριο του Δάντη άλτερ έγκο του Δάντη
A Little Game A Little Game Νόρμαν Γουόλακ
2018 Isle of Dogs Το νησί των σκύλων Τζούπιτερ (φωνή)
Robin Hood Ρομπέν των Δασών καρδινάλιος
2019 How to Train Your Dragon: The Hidden World Πώς να εκπαιδεύσετε τον δράκο σας 3 Γκριμέλ (φωνή)
Lady and the Tramp Η Λαίδη και ο Αλήτης Τόνι
2021 Things Heard & Seen Όσα ψιθυρίζει το σκοτάδι Φλόιντ Ντεμπίρς

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας, Κρατική Βιβλιοθήκη του Βερολίνου, Βαυαρική Κρατική Βιβλιοθήκη, Εθνική Βιβλιοθήκη της Αυστρίας: Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 11  Δεκεμβρίου 2014.
  2. Ανακτήθηκε στις 4  Μαρτίου 2021.
  3. «F.Murray Abraham in The American, the magazine for American expats and visitors in the UK and their friends». www.theamerican.co.uk. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2018. 
  4. «ACADEMY AWARDS ACCEPTANCE SPEECH DATABASE - F. Murray Abraham». Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2018. 
  5. «F. Murray Abraham - Golden Globes: 1 Nomination, 1 Win». Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2018. 
  6. «Making the Dogs of 'Isle of Dogs'». Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2018. 
  7. «Emmy Awards - 2 Nominations». Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2018.