Χάρης Σώζος

Έλληνας ηθοποιός

Ο Χάρης Σώζος (1954) είναι Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου, της τηλεόρασης και του κινηματογράφου.

Χάρης Σώζος
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Χάρης Σώζος (Ελληνικά)
Γέννηση10 Μαΐου 1954
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΕλληνικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
ΣπουδέςΑνωτέρα Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν» (έως 1976)
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΗθοποιός
Αξιοσημείωτο έργοΤο Δις Εξαμαρτείν
Εμείς κι Εμείς
Το καρέ της ντάμας
Δύο Ξένοι
Με δύο μαμάδες
Αδελφές ψυχές
Εσύ φταις
10η Εντολή
Θα βρεις το δάσκαλό σου
Μου το κρατάς μανιάτικο
Κύριος και κύρια Πελς
Κάτι χωρισμένα παλικάρια
Άγριες Μέλισσες
Ζακέτα να Πάρεις
Τρία Μίλια:
Οικογένεια
ΣύζυγοςΛίλιαν Δημητρακοπούλου
Μελίνα Μαρνέρου
ΤέκναΛεωνίδας Σώζος
Βενέτα Σώζου

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Γεννήθηκε το 1954 στην Αθήνα και το 1976 αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης - Κάρολος Κουν.[1] Ξεκίνησε από τη δεκατεία του '70 να εμφανίζεται στο θέατρο και του '80 στον κινηματογράφο, ωστόσο έγινε ευρέως γνωστός το 1993 μεσω της τηλεοπτικής σειράς Το δις εξαμαρτείν.[2] Έχει διδάξει υποκριτική σε διάφορες δραματικές σχολές.[3]

Το 2014 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος Βύρωνα με την παράταξη του Γρηγόρη Κατωπόδη και το 2017 ανεξαρτητοποιήθηκε[4] και παρέμεινε στη θέση αυτή έως το 2019. Το 2015 έπαιξε σε σποτ της νεολαίας ΣΥ.ΡΙΖ.Α., το οποίο, όπως δήλωσε, το έκανε αφιλοκερδώς.[5]

Ο γιος του είναι ο μουσικός Λεωνίδας Σώζος.[6]

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Τηλεόραση
Έτος Τίτλος προγράμματος Κανάλι Ρόλος Σημειώσεις
1993-1996 Το δις εξαμαρτείν MEGA Γιάννης Σωτηρόπουλος Πρωταγωνιστικός ρόλος
1997 Εμείς κι εμείς MEGA Τίμος Guest - επεισόδιο 100
1997-1999 Το καρέ της ντάμας MEGA Αλέκος Πρωταγωνιστικός ρόλος
1998 Δύο ξένοι MEGA Νίκος Guest - επεισόδιο 20
1999 Με δύο μαμάδες MEGA Γιατρός Guest εμφάνιση
1999-2000 Αδελφές ψυχές ANT1 Άρης Αναγνώστου Πρωταγωνιστικός ρόλος
2000-2001 Εσύ φταις MEGA Νίκος Πρωταγωνιστικός ρόλος
2005 10η εντολή ALPHA Σωκράτης Επεισόδιο: "ο καλύτερος μου φίλος"
Δημήτρης Επεισόδιο: "Το όρος του Κρόνου"
2005-2007 Θα βρεις το δάσκαλό σου ANT1 Ανέστης Πασπάτης Πρωταγωνιστικός ρόλος
2007-2008 Μου το κρατάς μανιάτικο ALPHA Κούλης Καμουλακος Πρωταγωνιστικός ρόλος
2010 Κύριος και κύρια Πελς ANT1 Αριστείδης Αρμάος Πρωταγωνιστικός ρόλος
2017-2018 Κάτι χωρισμένα παλικάρια ANT1 Αλέκος Τσικλητήρας Πρωταγωνιστικός ρόλος
2020-2021 Άγριες Μέλισσες ANT1 Σωκράτης Θέμελης Πρωταγωνιστικός ρόλος
2021 Ζακέτα Να Πάρεις ΕΡΤ1 Αγησίλαος Βασικό Καστ
2022 Τρία Μίλια Star Γεράσιμος Ανδρεάδης Πρωταγωνιστικός Ρόλος
Κινηματογράφος
Έτος Έργο
1987 120 ντεσιμπέλ
1990 Από την άλωση στον ξεσηκωμό
1991 Εικόνες '40
1994 Εστίν ουν τραγωδία
1999 Safe sex
2000 Πίσω πόρτα
2001 Ο παράδεισος είναι
2009 Χορεύοντας στον πάγο

Θεατρικές παραστάσειςΕπεξεργασία

σεζόν παράσταση ρόλος θίασος θέατρο σκηνοθέτης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1979/1980 Μαντζουράνα στο κατώφλι, γάιδαρος στα κεραμίδια Αφηγητής Θέατρο Τέχνης - Λαϊκή Σκηνή
Θέατρο Τέχνης - Κάρολος Κουν
Θέατρο Βεάκη Γιώργος Λαζάνης
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1993/1994
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1994/1995
Λόγω φάτσας σκηνοθέτης Καλλιτεχνικός Οργανισμός Φάσμα Απλό Θέατρο Αντώνης Αντύπας
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1996/1997 Ο Νηρέας ο Βάρας Φαίδων Νέο Ελληνικό Θέατρο Γιώργου Αρμένη περιοδεία Εύα Κοταμανίδου
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 2000/2001
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 2001/2002
Μιας πεντάρας νιάτα Γιώργος Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κοζάνης περιοδεία Νανά Νικολάου

Περισσότερες πληροφορίες για κάθε παράσταση εμφανίζονται ενεργοποιώντας τον σύνδεσμο που υπάρχει στο όνομα της κάθε παράστασης

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. «ΑΠΟΦΟΙΤΟΙ 1942-2015 – Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν». Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2019. 
  2. «Χάρης Σώζος - Περιοδικό Αν - Περιοδικό για τον πολιτισμό και τον άνθρωπο». Περιοδικό Αν. 1 Σεπτεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2019. 
  3. «Σώζος Χάρης | Στάση Βύρωνα». www.stasivyrona.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2019. 
  4. shape (7 Απριλίου 2017). «Ανεξαρτητοποιήθηκαν τρεις δημοτικοί σύμβουλοι της Στάσης Βύρωνα». Βύρωνας.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2019. 
  5. «Χάρης Σώζος: Δεν έχω πληρωθεί για το σποτ του ΣΥΡΙΖΑ (Video)». www.topontiki.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2019. 
  6. Newsroom. «Ποιού γνωστού ηθοποιού είναι γιος ο νεαρός;». Newsbomb. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Απριλίου 2020. Ανακτήθηκε στις 12 Απριλίου 2020.