Άνοιγμα κυρίου μενού

Ο Χιου Τζον Μάνγκο Γκραντ (Hugh John Mungo Grant, Λονδίνο, 9 Σεπτεμβρίου 1960) είναι Βρετανός ηθοποιός.

Χιου Γκραντ
Hugh Grant 2014 crop.jpg
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Hugh Grant (Αγγλικά)
ΓέννησηCharing Cross Hospital
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένο Βασίλειο
ΣπουδέςΝιου Κόλετζ, Άνω σχολή Λάτυμερ και Wetherby School
Ιδιότηταηθοποιός ταινιών, παραγωγός ταινιών και ηθοποιός θεάτρου
ΣύντροφοςElizabeth Hurley (1987–2000)
ΣυγγενείςRick Cosnett (πρωτοξάδερφος)
Βραβεύσειςβραβείο BAFTA καλύτερου Α΄ ανδρικού ρόλου, Χρυσές Σφαίρες, Βρετανική Ακαδημία Τεχνών Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, Volpi Cup for Best Actor και Empire Awards
Υπογραφή
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τον καλλιτέχνη

Πίνακας περιεχομένων

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Δευτερότοκος γιος της καθηγήτριας Φινβόλα Σούζαν Μακ Λιν και του λοχαγού Τζέημς Μάρεϊ Γκραντ. Η ιστορία της οικογένειάς του είναι αρκετά πλούσια και αριθμεί πολλούς πολεμιστές, εξερευνητές, γιατρούς, στρατιωτικούς και αρκετά μέλη της Αγγλο-σκοτσέζικης αριστοκρατίας[1]. Γεννήθηκε στο Χάμερσμιθ του Λονδίνου και φοίτησε στο New College της Οξφόρδης, από όπου πήρε πτυχίο στην αγγλική λογοτεχνία αλλά πάντα έτρεφε όνειρα για καλλιτεχνική καριέρα, παρά την αντίθετη άποψη των γονιών του. Την εποχή που ήταν φοιτητής είχε την πρώτη του καλλιτεχνική εμπειρία σε μια ταινία παραγωγής της Όξφορντ Φιλμ Κόμπανι, του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που σκηνοθέτησε ο Μάικλ Χόφμαν.

ΚαριέραΕπεξεργασία

Μετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήμιο, εργάζεται για μικρά διαστήματα ως βιβλιοκριτικός, γράφει σκετσάκια για τηλεοπτικά σόου και κάνει τον κειμενογράφο και παραγωγό ραδιοφωνικών διαφημίσεων[2] . Το πάθος του για την υποκριτική τον οδηγεί να συμμετάσχει σε μερικά περιφερειακά θεατρικά σχήματα. Ύστερα από μερικές σύντομες τηλεοπτικές εμφανίσεις, ο σκηνοθέτης Μάικλ Ράντφορντ του εμπιστεύεται έναν μικρό ρόλο. Η αναγνώριση όμως θα έρθει όταν θα πρωταγωνιστήσει το 1987 στην ταινία Μωρίς του Τζέημς Άιβορι και θα λάβει το βραβείο καλύτερου ηθοποιού στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Βενετίας.

Τα επόμενα χρόνια θα λάβει μέρος σε διάφορες ευρωπαϊκές και βρετανικές ταινίες, αλλά χωρίς να ξεχωρίσει ιδιαίτερα. Έχει περάσει τα τριάντα και είναι τόσο απογοητευμένος από την καριέρα του ώστε σκέφτεται να εγκαταλείψει την ηθοποιία. Το 1994 όμως θα αποτελέσει σταθμό στην καριέρα του. Παίζει το ρόλο του ντροπαλού Τσαρλς στην κωμωδία Τέσσερις γάμοι και μια κηδεία,[3] η ταινία κάνει διεθνή επιτυχία, ο Γκραντ κερδίζει την Χρυσή Σφαίρα και γίνεται ένας από τους πιο περιζήτητους ηθοποιούς παγκοσμίως για κωμωδίες και ερωτικές κομεντί. Έτσι θα λάβει μέρος σε διάφορες χολυγουντιανές παραγωγές όπως το Εννέα μήνες και μερικές σημαντικές βρετανικές ταινίες όπως το Λογική κι ευαισθησία. Το 1999 θα πρωταγωνιστήσει σε άλλη μια μεγάλη εμπορική επιτυχία, το Μια βραδιά στο Νότινγκ Χιλ, με συμπρωταγωνίστρια την Τζούλια Ρόμπερτς. Στη συνέχεια θα λάβει μέρος στην ταινία του Γούντι Άλλεν Οι μικροαπατεώνες και σε πολλές άλλες κωμωδίες. Το 2002 τον βρίσκει πάλι υποψήφιο για τη Χρυσή Σφαίρα για το ρόλο του στην ταινία Για ένα αγόρι.

Οι περισσότερες ταινίες στις οποίες έχει συμμετάσχει ήταν ρομαντικές κομεντί. Σε αρκετές απ’ αυτές συναντούσε τον μεγάλο έρωτα της ζωής του στο πρόσωπο μιας Αμερικανίδας, ενώ ο ίδιος σχεδόν ποτέ δεν έπαιξε χαρακτήρες που δεν ήταν Βρετανοί. Πολλοί κριτικοί τον έχουν κατηγορήσει για την περιορισμένη γκάμα των χαρακτήρων που έχει ενσαρκώσει.

Για την επιλογή των ρόλων του, ο Γκραντ λέει: «Δεν δοκιμάστηκα ποτέ σε ρόλους όπου έπρεπε να κλαίω ή να κολλάω Έιτζ ή να σώζω ανθρώπους από στρατόπεδα συγκέντρωσης, ώστε να παίρνω καλές κριτικές. Ειλικρινά πιστεύω ότι το παίξιμο στην κωμωδία είναι το ίδιο δύσκολο, αν όχι δυσκολότερο, από το σοβαρό παίξιμο και ειλικρινά δεν με ενοχλεί που όλα τα βραβεία και οι καλές κριτικές αυτόματα πηγαίνουν στις πιο βαθιές, σκοτεινές, πιο σοβαρές ερμηνείες και ρόλους.»[4]

Προσωπική ζωήΕπεξεργασία

Από το 1987 έως το 2000 είχε δεσμό με το τοπ μόντελ Ελίζαμπεθ Χάρλεϊ. Από το 2004 έως το 2007 είχε δεσμό με τη Τζεμίνα Γκόλντσμιθ. Το 2011 απέκτησε μια κόρη από την Τίνγκλαν Χονγκ, ρεσεψιονίστ σε κινέζικο εστιατόριο στο Λονδίνο, με την οποία είχε ένα σύντομο δεσμό. Το Σεπτέμβριο του 2012 απέκτησε ένα γιο από την Σουηδέζα τηλεοπτική παραγωγό Άννα Ελίζαμπετ Εμπερστάιν, τον οποίο αναγνώρισε τον Ιανουάριο του 2014. Μετά το ξανασμίξιμό του με την Τινγκλαν Χονγκ, απέκτησε το Δεκέμβριο του 2012 και έναν ακόμη γιο[5].

Στις 27 Ιουνίου 1995 ο Γκραντ συνελήφθη για προσβολή της δημοσίας αιδούς στο Λος Άντζελες μαζί με μια πόρνη ονόματι Ντιβάιν Μπράουν, η οποία του έκανε στοματικό σεξ μέσα στο αυτοκίνητό του. Του επιβλήθηκε ποινή με 2 χρόνια αναστολή, πρόστιμο 1.180 δολαρίων και διατάχθηκε να παρακολουθήσει ένα επιμορφωτικό πρόγραμμα για το Έιτζ.

Ο Γκραντ αγαπάει το ποδόσφαιρο και είναι οπαδός της λονδρέζικης ομάδας Φούλαμ. Στον ελεύθερο χρόνο του του αρέσει να παίζει γκολφ.


ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Πρωτότυπος τίτλος Ελληνικός τίτλος
1982 Privileged
1987 Maurice Μωρίς
1988 Rowing with the Wind Ώρα για γάμο και παιδιά!
1988 Lair of the White Worm
1988 The Dawning
1988 The Bengali Night
1988 White Mischief Παρεκτροπές
1989 The Lady and the Highwayman
1990 The Big Man
1991 Impromptu Ερωτική έμπνευση
1992 Bitter Moon Τα μαύρα φεγγάρια του έρωτα
1993 The Remains of the Day Τα απομεινάρια μιας μέρας
1993 Night Train to Venice Το τρένο της κόλασης
1994 Four Weddings and a Funeral Τέσσερις γάμοι και μια κηδεία
1994 Sirens Σειρήνες
1995 Restoration Τα χρόνια της φωτιάς
1995 Sense and Sensibility Λογική κι ευαισθησία
1995 Nine Months Εννέα μήνες
1995 The Englishman Who Went Up a Hill But Came Down a Mountain Ο Εγγλέζος που ανέβηκε ένα λόφο αλλά κατέβηκε ένα βουνό
1995 An Awfully Big Adventure Ο πιο μεγάλος ρόλος της ζωής μου
1996 Extreme Measures Ακραίες καταστάσεις
1999 Mickey Blue Eyes Παντρεμένος με τη Μαφία
1999 Notting Hill Μια βραδιά στο Νότινγκ Χιλ
2000 Small Time Crooks Οι μικροαπατεώνες
2001 Bridget Jones's Diary Το ημερολόγιο της Μπρίτζετ Τζόουνς
2002 Two Weeks Notice Δυο εβδομάδες προθεσμία
2002 About a Boy Για ένα αγόρι
2003 Love Actually Αγάπη είναι...
2004 Bridget Jones: The Edge of Reason Μπρίτζετ Τζόουνς: η επόμενη σελίδα
2005 Travaux, On Sait Quand ça Commence...[6]
2006 American Dreamz American Dreamz
2007 Music and Lyrics Music and Lyrics
2009 Did You Hear About the Morgans? Τα μάθατε για τους Μόργκαν;
2012 The Pirates! In an Adventure with Scientists! Πειρατές!
2012 Cloud Atlas Cloud Atlas
2014 The Rewrite Καθηγητής με το ζόρι
2015 The Man from U.N.C.L.E. Κωδικό Όνομα U.N.C.L.E.
2016 Florence Foster Jenkins Florence: Φάλτσο σοπράνο

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. Gilchrist, Jim (17 August 2005). «Stars dig up surprises with their ancestors». The Scotsman (Edinburgh). http://news.scotsman.com/genealogy/Stars-dig-up-surprises-with.2652717.jp. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2015. 
  2. WENN (10 May 2002). «Hugh Grant Wistful For Radio Days». IMDB. http://www.imdb.com/news/wenn/2002-05-10#celeb8. 
  3. Λένα Παπαδημητρίου (8 Ιουνίου 1997). «ΧΙΟΥ ΓΚΡΑΝΤ». Το Βήμα. http://www.tovima.gr/culture/article/?aid=88839. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2015. 
  4. Vanessa Thorpe, Hugh Grant and Colin Firth, the screen's leading Englishmen at 50, Guardian (September 26, 2010).
  5. Nikkhah, Roya (16 February 2013). «Hugh Grant 'thrilled' with his new baby boy». The Telegraph (London). http://www.telegraph.co.uk/news/celebritynews/9875027/Hugh-Grant-thrilled-with-his-new-baby-boy.html. Ανακτήθηκε στις 4 Αυγούστου 2015. 
  6. Young, Deborah (2005-05-15). «Housewarming». Variety. 


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Hugh Grant (έκδοση 674160654) της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).