Moby

Αμερικανός μουσικός, DJ και φωτογράφος

Ο Moby (Richard Melville Hall, 11 Σεπτεμβρίου 1965[1]) είναι Αμερικανός DJ, τραγουδιστής, τραγουδοποιός και μουσικός. Το πραγματικό του όνομα είναι Ρίτσαρντ Μέλβιλ Χολ, ενώ το ψευδώνυμο Moby οφείλεται στον Χέρμαν Μέλβιλ, τον συγγραφέα του «Μόμπι Ντικ»[2]

Moby
MOBY RUST 2009.jpg
Ο Moby ζωντανά στη Δανία, το 2009
Πληροφορίες
Όνομα γέννησηςRichard Melville Hall
Γέννηση11 Σεπτεμβρίου 1965 (1965-09-11) (54 ετών)
ΚαταγωγήΚονέκτικατ, Ηνωμένες Πολιτείες Country flag
EίδοςΗλεκτρονική ντανς μουσική, Ambient, Ηλεκτρονική μουσική, Ηλεκτρονική ροκ, Τέκνο, Τριπ χοπ, Ντάουντέμπο, Χάουζ, Πανκ ροκ
ΙδιότητεςΤραγουδιστής, Συνθέτης, Στιχουργός, Μουσικός
Μουσικά όργαναΦωνητικά, Πλήκτρα, Κιθάρα, Μπάσο, Ντραμς, Φωνογράφος
Παρουσία1982 – σήμερα
Ιστοσελίδαmoby.com

Ο Moby τραγουδάει και παίζει το πλήκτρα, κιθάρα, μπάσο και ντραμς. Σημείωσε επιτυχία στην ambient μουσική σκηνή και οχτώ σινγκλς του κατάφεραν να μπουν στο τοπ-40 των Βρετανικών τσαρτς, στη δεκαετία του 1990.

PlayΕπεξεργασία

Το 1999 κυκλοφόρησε το άλμπουμ Play, το οποίο ήταν ένα μείγμα chill-out, ambient και ηλεκτρονικής μουσικής. Ξεχώρισαν οχτώ σινγκλς, με δημοφιλέστερα τα Porcelain, Natural Blues και Why Does My Heart Feel So Bad?. Το Play έγινε ένα εμπορικό και πολιτιστικό φαινόμενο, πουλώντας πάνω από 10 εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο.[3] Μέχρι σήμερα είναι το ηλεκτρονικό άλμπουμ με τις περισσότερες πωλήσεις που κυκλοφόρησε ποτέ. Τα δεκαοκτώ τραγούδια του είχαν μια άνευ προηγουμένου ζήτηση για σάουντρακ σε ταινίες και για εμπορικές διαφημίσεις.

ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

  • 1992 - Moby
  • 1993 - Ambient
  • 1994 - Everything Is Wrong
  • 1996 - Animal Rights
  • 1999 - Play
  • 2002 - 18
  • 2005 - Hotel
  • 2008 - Last Night
  • 2009 - Wait for Me
  • 2011 - Destroyed
  • 2013 - Innocents
  • 2016 - Long Ambients 1: Calm. Sleep.
  • 2016 - These Systems Are Failing
  • 2017 - More Fast Songs About the Apocalypse

Σημειώσεις παραπομπέςΕπεξεργασία

  1. «biography». moby.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Δεκεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 22 Αυγούστου 2010. 
  2. DJ Moby finds inspiration in old Southern music, CNN
  3. Armor, Jerry (22 Μαΐου 2002). «Moby Didn't Feel Pressure To Follow Up 'Play,' '18' Bows At Number Four». Yahoo! Music. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία