Άνοιγμα κυρίου μενού

H Μαριάννα Χάνσεν (Marianna Hansen, 17 Φεβρουαρίου 1983) ευρέως γνωστή με το ψευδώνυμο Shaya είναι τραγουδίστρια δανικής και γουιανικής καταγωγής, που δραστηριοποιείται κυρίως στην Ελλάδα.

Shaya
Γενικές πληροφορίες
ΓέννησηΜαριάννα Χάνσεν
17 Φεβρουαρίου 1983 (1983-02-17) (36 ετών)
Κοπεγχάγη, Δανία
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΝέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
ΙδιότηταΤραγουδίστρια
Περίοδος ακμής2001
Οικογένεια
ΣύζυγοςΘοδωρής Παπαντώνης
(νυμφ. 2018)
ΤέκναΤζέισον Παπαντώνης
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςMTV Europe Music Award for Best Greek Act (2011)

Υπήρξε μέλος του γυναικείου συγκροτήματος Hi-5 αλλά πλέον κάνει σόλο καριέρα.

ΒιογραφικόΕπεξεργασία

Πρώτα ΧρόνιαΕπεξεργασία

H Shaya γεννήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 1983 στη Δανία αφού η καταγωγή του πατέρα της είναι από εκεί, ενώ η μητέρα της, έχει καταγωγή από τη Γουιάνα. Από μικρή ηλικία η Shaya έδειχνε μεγάλη αγάπη και ενδιαφέρον στη μουσική, ίσως επειδή η μητέρα της είχε ασχοληθεί με τον χώρο, πριν τη γέννηση της ίδιας. Σε ηλικία 6 ετών, η Shaya μετακόμισε με τη μητέρα της στη Σουηδία, ύστερα από το διαζύγιο των γονιών της, ενώ το 1994, μετανάστευσε για ακόμη μια φορά με τη μητέρα της, στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, όπου και έμεινε μέχρι την ενηλικίωση της. Σε ηλικία 18 ετών μετακόμισε στην Καβάλα και εργάστηκε σε νυχτερινά μαγαζιά της πόλης.

2001-2005: Πρώτα επαγγελματικά βήματα και Hi-5Επεξεργασία

Το 2001, η Shaya κυκλοφορεί το πρώτο της τραγούδι ως σόλο καλλιτέχνης με τίτλο "Ελευθερώστε με" και αυτό προωθείται σε όλη την Ευρώπη. Μεταξύ του 2001 και του 2003, τραγούδησε σε πολλά κλαμπ στη Θεσσαλονίκη, ώσπου με ενθάρρυνση ενός φίλου, το 2003, πηγαίνει στην Αθήνα, για να πάρει μέρος στην ελληνική εκδοχή του σόου ταλέντων "Popstars". Εκεί, η Shaya κερδίζει την πρώτη θέση και μια θέση στο γυναικείο συγκρότημα Hi-5. Tα υπόλοιπα μέλη του συγκροτήματος, ήταν η Μαρλέν Αγγελίδου, η Ειρήνη Ψυχράμη, η Φρόσω Παπαχαραλάμπους και η Νάνσυ Στεργιοπούλου. Μέσα σε μόλις δύο χρόνια, το συγκρότημα κυκλοφόρησε δύο άλμπουμ και οκτώ τραγούδια, κάνοντας μεγάλη επιτυχία στην Ελλάδα. Το 2005, τα μέλη του συγκροτήματος αποφασίζουν από κοινού τη διάλυση του γκρουπ, έπειτα από τη λήξη του συμβολαίου, της συνεργασίας τους.

2006-2009: Δυναμική έναρξη ως σόλο καλλιτέχνιςΕπεξεργασία

Mετά απο την απόφαση των Hi-5 να χωρίσουν ως συγκρότημα, η Shaya παίρνει την απόφαση να ακολουθήσει solo καριέρα. Το 2008, η Shaya και ο Κώστας Μαρτάκης, επιλέγονται για να τραγουδήσουν την ελληνική εκδοχή του soundtrack της ταινίας της Disney, High School Musical 3: Senior Year. Το τραγούδι τους, με τίτλο "Μικροί Θεοί" έκανε μεγάλη επιτυχία σε Ελλάδα και εξωτερικό κάνοντας τους, γνωστούς. Το 2009, η Shaya σε συνεργασία με τους Stavento κυκλοφορούν το τραγούδι "Πριν σε γνωρίσω" και έρχονται υποψήφιοι στη κατηγορία "Καλύτερο Hip-Hop Video Clip της Χρονιάς" στα Mad Video Music Awards. Την ίδια χρονιά, η Shaya συνεργάζεται με τον ράπερ Stereo Mike για το τραγούδι "Εσύ και Εγώ".

2010-2015: Dancing On Ice, Priscilla The Musical και EurovisionΕπεξεργασία

Το 2010, η Shaya υπέγραψε συμβόλαιο με τη δισκογραφική εταιρία "Sony Music" της Ελλάδας και το Μάιο του ίδιου έτους, κυκλοφορεί το single "Παίζεις". Ton Ioύνιο του 2010, συνεργάζεται με τον Mark F. Angelo για το τραγούδι "Far From Everything" και αργότερα κυκλοφορούν και άλλα τραγούδια της, μέσα απο το άλμπουμ "Ανάσταση". Το 2011, επιλέγεται με τον Mark Angelo να ανοίξουν τη συναυλία του παγκοσμίου φήμης τραγουδιστή-ράπερ, Νταβίντ Γκετά, η οποία έγινε στο Μαυροβούνιο. Την ίδια χρονιά, Shaya & Mark Angelo κερδίζουν αρκετά βραβεία ενώ η Shaya, συμμετέχει και στο ελληνικό show Dancing On Ice όπου κατακτά την 5η θέση.

Μέχρι το 2013, κυκλοφορεί κι άλλα τραγούδια ώσπου έρχεται κάτι διαφορετικό στην καριέρα της. Συμμετέχει και μάλιστα με πρωταγωνιστικό ρόλο στο musical "Priscilla" δίπλα στη Demy και την Μελίνα Μακρή. Το μιούζικαλ έδωσε παραστάσεις στο θέατρο Badminton στην Αθήνα ενώ το καλοκαίρι έκαναν περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

Το καλοκαίρι του 2014, η Shaya επισκέφθηκε τη Δανία προκειμένου να ηχογραφήσει δύο από τα τραγούδια του νέου album και να δώσει συναυλίες στο φεστιβάλ μιας εβδομάδας, στο Koge Festuge, κοντά στη Κοπεγχάγη.

Tο Φεβρουάριο του 2015, επιλέχθηκε από τον ελληνικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ΝΕΡΙΤ να διαγωνιστεί ως μια από τις 5 ελληνικές συμμετοχές στη Eurovsion, εκπροσωπόντας την Ελλάδα με το τραγούδι "Sunshine". Αν και αρχικά όλοι πίστευαν ότι η εκπρόσωπος της χώρας μας, θα είναι η Shaya, τελικά κατάφερε να κατακτήσει τη 3η θέση στον Ελληνικό τελικό, ο οποίος έγινε στις 4 Μαρτίου. Νικήτρια και εκπρόσωπος της Ελλάδας, αναδείχθηκε η Μαρία Έλενα Κυριάκου ενώ η Shaya υπέγραψε με τη δισκογραφική εταιρεία Planetworks και δήλωσε πως στο μέλλον ίσως λαβεί ξανά μέρος στη Eurovision.

Προσωπική ζωήΕπεξεργασία

Το 2015 ξεκίνησε η σχέση της με τον μουσικό-ηχολήπτη Θοδωρή Παπαντώνη, με τον οποίο απέκτησαν μαζί έναν γιο, τον Τζέισον (γενν. 5 Ιουλίου 2017). Το ζευγάρι παντρεύτηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2018.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Videoclips
Έτος Τίτλος/Συνεργασία με άλλους καλλιτέχνες
2008 Μικροί Θεοί (Right Here Right Now) (ft. Κώστας Μαρτάκης)
2009 Πριν Σε Γνωρίσω (ft. Stavento)
2010 Far From Everything (ft. Mark Angelo)
2011 In Your Eyes
If Only (OtherView Mix)
2012 Λένε
Summer Is All Around (ft. HouseTwins & Slick Beats)
2013 Love Me
I'm In Love (ft. Dino MFU)
Καλοκαιρινή Καρδιά (ft. BO)
Turn It Up (ft. BO)
2014 I Wonder (ft. Dino MFU)
Γιατί Πρέπει (ft. Zeraw)
Heaven (ft. Mark Angelo)
2015 Sunshine
Εύκολα
2016 Dirty Talk (ft. Kon Cept)
Μαζί και Μακριά / Tell Me
Τηλεόραση
Έτος Τίτλος προγράμματος Ρόλος Σημειώσεις
2003 Popstars Η ίδια Διαγωνιζόμενη. Κέρδισε την 1η Θέση.
2004 Mad Video Music Awards Ερμηνεία ως μέλος των Hi-5
2006 Mad Video Music Awards Ερμηνεία
2010 Mad Video Music Awards Ερμηνεία
2011 Mad Video Music Awards Ερμηνεία
2011-2012 Dancing On Ice Διαγωνιζόμενη. Κέρδισε την 5η Θέση.
2012 Mad Video Music Awards Ερμηνεία
2013 Mad Video Music Awards Ερμηνεία
2015 Ελληνικός Τελικός Eurovision Διαγωνιζόμενη. Κέρδισε την 3η Θέση.

ΒραβείαΕπεξεργασία

Ως κύρια καλλιτέχνηςΕπεξεργασία

Έτος Βραβείο Κατηγορία Έργο Αποτέλεσμα
2011 MAD Video Music Awards Fashion Icon σε Video Clip In Your Eyes Υποψηφιότητα
2012 Λένε Υποψηφιότητα
2013 Love Me Υποψηφιότητα

Ως συνεργαζόμενη καλλιτέχνηςΕπεξεργασία

Έτος Βραβείο Κατηγορία Έργο Αποτέλεσμα
2009 MAD Video Music Awards Video Clip της Χρονιάς Πριν Σε Γνωρίσω (Τα Κακώς Κείμενα) (με Stavento) Υποψηφιότητα
Video Clip Hip Hop/Urban Νίκη
Μικροί Θεοί (με Κώστα Μαρτάκη) Καλύτερο Ντουέτο-Συνεργασία Υποψηφιότητα
2011 Far From Everything (με Mark F. Angelo) Video Clip Dance Υποψηφιότητα
Video Clip της Χρονιάς Υποψηφιότητα
Mad Radio 106,2 Track Of The Year Υποψηφιότητα
MTV Europe Music Awards Best Greek Act Mark F. Angelo feat. Shaya Νίκη
Best European Act Υποψηφιότητα