Ο Ότις Σπαν (21 Μαρτίου 1930 - 24 Απριλίου 1970) ήταν Αμερικανός πιανίστας της μπλουζ και έγινε γνωστός ως μέλος της μπάντας του Muddy Waters και πιανίστας της δισκογραφικής εταιρείας Chess, κατά την δεκαετία του '50. Κατά την διάρκεια της καριέρας του συνεργάστηκε με ονόματα όπως οι Sonny Boy Williamson, Howlin' Wolf, Bo Diddley και Chuck Berry.

Otis Spann
Όνομα γέννησηςΌτις Σπαν
Γέννηση21 Μαρτίου 1930
Θάνατος24 Απριλίου 1970 (40 ετών)
Σικάγο, Ιλινόι, ΗΠΑ
ΚαταγωγήΤζάκσον, Μισισίπι, ΗΠΑ
EίδοςChicago blues
ΙδιότητεςΜουσικός, Συνθέτης
Μουσικά όργαναΦωνητικά, Πιάνο
Παρουσία1944 - 1970
Δισκογραφική εταιρείαDecca, Chess, Storyville, Bluesway, Vanguard, CBS/Blue Horizon
ΣυμμετοχέςMuddy Waters

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Ο Σπαν γεννήθηκε το 1930 στο Τζάκσον του Μισισίπι και μεγάλωσε με τον πατριό του, Φρανκ Χιούστον Σπαν και την μητέρα του, Τζοζεφίν Έρμπι. Έμαθε να παίζει πλήκτρα και πιάνο από νεαρή ηλικία από τον Friday Ford, ακούγοντας μπλουζ μουσική σε τοπικά πάρτι.[1] Ο πατριός του αγόρασε ένα πιάνο και με κύριες επιρροές τον Κουτ Ντέιβις, τον Τόμι Τζόνσον και τον Λιρόι Καρ, έμαθε να παίζει και να τραγουδάει. Στα οκτώ του χρόνια, κέρδισε έναν μουσικό διαγωνισμό στο Alamo Theatre, όπου αμέσως μετά ο ιδιοκτήτης τον προσέλαβε για να παίζει με διάφορους καλλιτέχνες της βοντβίλ.[2]

Κατά τα εφηβικά του χρόνια ασχολήθηκε με την πυγμαχία και το αμερικανικό ποδόσφαιρο, με αποτέλεσμα να γίνει επαγγελματίας μποξέρ,[3] αλλά η καριέρα του στον αθλητισμό διακόπηκε όταν επιλέχθηκε να υπηρετήσει στον αμερικάνικο στρατό, το 1946.[4] Αποστρατεύθηκε το 1951 και μετακόμισε στο Σικάγο, όπου εργαζόταν σαν σοβατζής την ημέρα και έπαιζε πιάνο επαγγελματικά τα βράδια στο Tick Tock Lounge ως το 1953, γνωρίζοντας σπουδαίους πιανίστες του είδους όπως ο Roosevelt Sykes, ο Little Brother Montgomery και ο Sunnyland Slim.[5]

Από το 1952, ξεκίνησε να ηχογραφεί με τον Muddy Waters, ενώ εμφανιζόταν ζωντανά σε κλαμπ του Σικάγο με τον Λούις Μέγιερς και από το 1953 και έπειτα έγινε μέλος της μπάντας του Waters. Μαζί του, ηχογράφησε τις επιτυχίες "Blow Wind Blow" και "Mad Love (I Want You to Love Me)", ενώ συμμετείχε σε κλασικά κομμάτια όπως τα "I'm Your Hoochie Coochie Man" και "I Just Want to Make Love to You".[6] Η Chess Records, όντας ευχαριστημένη με την δουλειά του, του ζήτησε να ηχογραφήσει και με άλλους καλλιτέχνες της, με τον Σπαν να παίζει στην πρώτη επιτυχία του Howlin' Wolf με την εταιρεία, το σινγκλ "No Place to Go", συνεχίζοντας με τα "How Long", "Forty-Four" και "Evil (Is Goin’ On)".[7]

Τον Φεβρουάριο του 1955, συμμετείχε στα κομμάτια "Bo Diddley" και "I’m a Man" του Bo Diddley και μέσα στην χρονιά ηχογράφησε το "You Can’t Catch Me" με τον Chuck Berry και το "Don’t Start Me to Talkin" με τον Sonny Boy Williamson.[8]

Στην συνέχεια, έπαιξε στα κομμάτια "Don’t Go No Further" και "I Live the Life I Love" του Muddy Waters, πριν περιοδεύσει στην Αγγλία με τον Waters, τον Οκτώβριο του 1958.[9] Μία κυκλοφορία πραγματοποιήθηκε το 1995 από ηχογραφήσεις αυτής της περιόδου, με τίτλο "Collaboration, Muddy Waters & Otis Spann".[10] Αφού επέστρεψαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο Σπαν ηχογράφησε νέα κομμάτια με τον Waters, όπως και με τους Ρόμπερτ Λόκγουντ και Ράις Μίλερ.[11]

Το 1960, κυκλοφόρησε το άλμπουμ "Otis Spann Is the Blues" από την Candid Records,[12] ενώ την ίδια χρονιά έπαιξε με τον Waters στο φεστιβάλ του Νιούπορτ, εμφάνιση η οποία αποτυπώθηκε στο άλμπουμ "At Newport 1960".[13] Δύο χρόνια αργότερα, ηχογράφησε με τον Buddy Guy τα κομμάτια "First Time I Met The Blues" και "Stone Crazy",[14] ενώ το 1963 και ενώ βρισκόταν σε μία ακόμη αγγλική περιοδεία με την μπάντα του Waters, ηχογράφησε μέρος του δίσκου "The Blues of Otis Spann", ο οποίος κυκλοφόρησε το 1964.[15] Στην συνέχεια, μετέβη στην Κοπενχάγη, για να συμμετέχει σε ηχογραφήσεις του Sonny Boy Williamson.[16]

Το 1966, συμμετείχε στην συλλογή "Chicago/The Blues Today! Vol. I", σε ντουέτο με το ντράμερ S.P. Leary.[17] Στο δεύτερο μέρος της συλλογής, προστέθηκε στο ντουέτο ο κιθαρίστας J. Madison, μαζί με τον James Cotton, ηχογραφώντας τα κομμάτια "Cotton Crop Blues" και "Rocket 88". Την ίδια χρονιά, μαζί με την μπάντα του Waters, συμμετείχε στο ζωντανά ηχογραφημένο άλμπουμ "Live at the Cafe Au-Go-Go" του John Lee Hooker.[18] Η Bluesway τον προσκάλεσε να ηχογραφήσει το επόμενο του άλμπουμ με τίτλο "The Blues Is Where It's At", μπροστά σε κοινό και μαζί με το συγκρότημα του Waters, ο οποίος συμμετείχε συνθετικά.[19]

Το 1967, ο Σπαν παντρεύτηκε την Λουσίλ Τζένκινς, η οποία συμμετείχε και στον δίσκο του, "The Bottom of the Blues",[20] ενώ το 1969 έπαιξε στο "A Man and The Blues" του Buddy Guy και το διπλό άλμπουμ "Fathers and Sons" του Waters.[21] Την ίδια χρονιά αποχώρησε από το συγκρότημα του Waters και ηχογράφησε το "Cryin' Time" με τον Λούθερ Τάκερ, όπως και το "Super Black Blues", μαζί με άλλους μπλουζ καλλιτέχνες.[22]

Το 1970, συμμετείχε στο "South Side Blues Jam" του Junior Wells, μαζί με τον Buddy Guy.[23] Την άνοιξη διαγνώστηκε με καρκίνο και εισήχθη στο νοσοκομείο του Κουκ Κάουντι, όπου πέθανε στις 24 Απριλίου του 1970.[24] Ο τόπος διεξαγωγής του Ann Arbor Blues Festival, στο οποίο ήταν προγραμματισμένο να παίξει, μετονομάστηκε σε Otis Spann Memorial Field προς τιμή του.[25] Μία δεκαετία αργότερα, εντάχθηκε στο Blues Hall of Fame.[26]

ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

ΆλμπουμΕπεξεργασία

  • Otis Spann Is the Blues (1960)
  • Good Morning Mr. Blues (1963)
  • The Blues of Otis Spann (1964)
  • The Blues Never Die! (1965)
  • Chicago/The Blues/Today! Vol.1 (1966)
  • Otis Spann's Chicago Blues (1966)
  • The Blues Is Where It's At (1966)
  • Nobody Knows My Troubles (1967)
  • The Bottom of the Blues (1968)
  • Cracked Spanner Head (1969)
  • The Biggest Thing Since Colossus (1969)
  • The Everlasting Blues vs. Otis Spann (1969)
  • Up in the Queen's Pad (1969)
  • Sweet Giant of the Blues (1969)
  • Cryin' Time (1970)
  • Walking the Blues (1972)
  • Heart Loaded with Trouble (1973)
  • Otis Rides Again (1980)
  • Last Call: Live at Boston Tea Party (2000)
  • I Wanna Go Home (2003)
  • Complete Blue Horizon Sessions (2006)
  • Someday... (2012)

Άλλες συνεργασίεςΕπεξεργασία

  • Muddy Waters and Otis Spann, Collaboration (1995)
  • Muddy Waters, At Newport 1960 (1960)
  • Lonnie Johnson, Portraits in Blues, vol. 6 (1963)
  • Various artists, Raw Blues (1967)
  • Chicago/The Blues/Today!, vol. 2, with the Jimmy Cotton Blues Quartet (1966)
  • Buddy Guy, A Man and the Blues (1968)
  • Muddy Waters, Fathers and Sons (1969)
  • Johnny Shines, Last Night's Dream, piano on "Pipeline Blues" (1969)
  • Junior Wells, Southside Jam Blues (1969)
  • Fleetwood Mac in Chicago/Blues Jam in Chicago, Vols. 1–2 (1969)
  • Muddy Waters, Mud in Your Ear (1973)
  • Eddie "Cleanhead" Vinson, Bosses of the Blues, vol. 2 (1991)
  • Floyd Jones and Eddie Taylor, Masters of Modern Blues, vol. 3 (1994)
  • Otis Spann with Muddy Waters and His Blues Band, Live the Life (1997)
  • T-Bone Walker, Big Joe Turner and Otis Spann, Super Black Blues, vol. 1 (2001)
  • David Maxwell and Otis Spann, Conversations in Blue (2010)
  • Chuck Berry, "You Can't Catch Me," "No Money Down," "Sweet Little Rock and Roller," "Roly Poly," "Berry Picking"

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. Can't Be Satisfied: The Life and Times of Muddy Waters
  2. Dorothy Moore / Alamo Theatre - The Mississippi Blues Trail
  3. Otis Spann Biography | OLDIES.com
  4. Otis Spann - All About Blues Music
  5. Blues with a Feeling: The Little Walter Story
  6. Willie Dixon: Preacher of the Blues
  7. Moanin' at Midnight: The Life and Times of Howlin' Wolf[νεκρός σύνδεσμος]
  8. Bo Diddley - The Chess Box (CD) at Discogs
  9. Chris Barber: "Blues History" from fRoots Magazine
  10. Collaboration - Muddy Waters | Songs, Reviews, Credits | AllMusic
  11. Otis Spann Featuring: St. Louis Jimmy* And Robert Lockwood, Jr
  12. Otis Spann Is the Blues - Otis Spann | Songs, Reviews, Credits | AllMusic
  13. At Newport - Muddy Waters | Songs, Reviews, Credits | AllMusic
  14. Stone Crazy! - Buddy Guy | Credits | AllMusic
  15. Otis Spann - The Blues Of Otis Spann (Vinyl, LP, Album) at Discogs
  16. Otis Spann Copenhagen Stock Photos and Pictures | Getty Images
  17. Various - Chicago/The Blues/Today! Vol. 1 (Vinyl, LP, Album) at Discogs
  18. John Lee Hooker - Live At Cafe Au-Go-Go (Vinyl, LP) at Discogs
  19. The Blues Is Where It's At - Otis Spann | Songs, Reviews, Credits - AllMusic
  20. Otis Spann - Bottom of the Blues CD Album - CD Universe
  21. Fathers and Sons - Muddy Waters | Songs, Reviews, Credits | AllMusic
  22. Super Black Blues - T-Bone Walker,Big Joe Turner,Otis Spann
  23. Southside Blues Jam - Junior Wells | Songs, Reviews, Credits | AllMusic
  24. Otis Spann (1930 - 1970) - Find A Grave Memorial
  25. Otis Spann Memorial Field - Ann Arbor - LocalWiki
  26. Otis Spann Exhibit in The Blues Hall of Fame

ΠηγέςΕπεξεργασία