Άνοιγμα κυρίου μενού

O Αντρέι Ζουλάφσκι (Andrzej Żuławski, 22 Νοεμβρίου 1940 - 17 Φεβρουαρίου 2016) ήταν Πολωνός σκηνοθέτης και σεναριογράφος.

Αντρέι Ζουλάφσκι
Andrzej Żuławski 03.jpg
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Andrzej Żuławski (Πολωνικά)
Γέννηση22 Νοεμβρίου 1940 (1940-11-22)
Λβιβ, Πολωνία
Θάνατος17 Φεβρουαρίου 2016 (75 ετών)
Βαρσοβία, Πολωνία
Αιτία θανάτουκαρκίνος
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Χώρα πολιτογράφησηςΠολωνία
ΣπουδέςΙνστιτούτο Προηγμένων Σπουδών Κινηματογράφου και Φιλοσοφική Σχολή των Παρισίων
Ιδιότητασκηνοθέτης κινηματογραφικών έργων, σεναριογράφος[1], ηθοποιός[1], συγγραφέας, ηθοποιός τηλεόρασης, ηθοποιός ταινιών και δημοσιογράφος
ΣύζυγοςMałgorzata Braunek και Σοφί Μαρσό (1985–2001)
ΣύντροφοςΣοφί Μαρσό
ΤέκναXawery Żuławski
ΓονείςMirosław Żuławski
ΑδέλφιαMateusz Żuławski
Σημαντικά έργαΣημασία έχει ν' αγαπάς
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τον καλλιτέχνη

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Γεννήθηκε το 1940 στην πόλη Λβιβ της Πολωνίας (σήμερα Ουκρανίας)[2]. Σπούδασε κινηματογράφο και φιλοσοφία στο Παρίσι[3]. Φίλος και δάσκαλός του ήταν ο Αντρέι Βάιντα[4].

Πέθανε στις 17 Φεβρουαρίου του 2016 από καρκίνο[5].

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

  • 1971 Το τρίτο μέρος της νύχτας
  • 1972 Ο διάβολος
  • 1975 Σημασία έχει ν' αγαπάς
  • 1981 Μια γυναίκα δαιμονισμένη
  • 1984 Η δημόσια γυναίκα
  • 1985 Ερωτική τρέλα
  • 1989 My Nights Are More Beautiful Than Your Days
  • 1989 Boris Godunov
  • 1991 The Blue Not
  • 1996 Szamanka
  • 2000 Πρόκληση
  • 2015 Cosmos

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία