Άνοιγμα κυρίου μενού

Ο Κίλιαν Μέρφι (Cillian Murphy, 25 Μαΐου 1976) είναι Ιρλανδός ηθοποιός.

Κίλιαν Μέρφι
Cillian Murphy Press Conference The Party Berlinale 2017 02.jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Cillian Murphy (Αγγλικά)
Γέννηση25  Μαΐου 1976
Douglas
ΕθνικότηταΙρλανδοί
Χώρα πολιτογράφησηςΙρλανδικά
Θρησκείααθεϊσμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
ΣπουδέςPresentation Brothers College, Cork
Πανεπιστημιακό κολέγιο Κορκ (από 1996)
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηθοποιός
σεναριογράφος
συνθέτης
ηθοποιός φωνής
μουσικός
ηθοποιός θεάτρου
ηθοποιός ταινιών
Περίοδος ακμής1996
Οικογένεια
ΣύζυγοςYvonne McGuinness (από 2004)
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςDrama Desk Award for Outstanding One-Person Show (2012)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως ο Ντάνι Μπόιλ, ο Κεν Λόουτς, ο Ρον Χάουαρντ και ο Κρίστοφερ Νόλαν.

Έχει προταθεί για Χρυσή Σφαίρα Α' Ανδρικού Ρόλου σε κωμωδία ή μιούζικαλ για την ταινία Ζωή σε ανάποδη τροχιά.[1] Το 2006 έπαιξε στην ταινία Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι και προτάθηκε για το βραβείο BAFTA ανερχόμενου αστεριού.[2] Επιπλέον, για τις παραπάνω ταινίες έχει προταθεί στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Κινηματογράφου για το βραβείο καλύτερου ηθοποιού.[3]

Πίνακας περιεχομένων

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

ΚινηματογράφοςΕπεξεργασία

  • 1998 Η εκδίκηση του Sweety Barrett
  • 1999 Στα χαρακώματα
  • 2001 Πως ο Χάρι έγινε δέντρο
  • 2002 28 μέρες μετά
  • 2003 Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι
  • 2003 Διάλειμμα
  • 2003 Επιστροφή στο Cold Mountain
  • 2005 Batman Begins
  • 2005 Νυχτερινή πτήση
  • 2005 Ζωή σε ανάποδη τροχιά
  • 2005 Breakfast on Pluto
  • 2006 Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι
  • 2007 Sunshine
  • 2007 Watching the detectives
  • 2008 Ο Σκοτεινός Ιππότης
  • 2008 Αγάπη στα άκρα

ΤηλεόρασηΕπεξεργασία

  • 2001 The way we live now
  • 2013 Peaky Blinders

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. «Cillian Murphy». www.goldenglobes.com (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 2017. 
  2. «Baftas look to new generation of rising stars» (στα αγγλικά). The Independent. 2007-01-09. http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/films/news/baftas-look-to-new-generation-of-rising-stars-431338.html. Ανακτήθηκε στις 2017-12-17. 
  3. «European Film Award nominations for Murphy» (στα αγγλικά). RTE.ie. 2006-11-06. https://www.rte.ie/entertainment/2006/1106/408305-murphyc/. Ανακτήθηκε στις 2017-12-17.