Κατάλογος έργων του Μπενότσο Γκοτσόλι

Η σελίδα αυτή περιέχει εικονογραφημένο κατάλογο έργων του Μπενότσο Γκοτσόλι.

Θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν και οι συνεργασίες του Γκοτσόλι με τον δάσκαλό του Φρα Αντζέλικο στην Cappella di San Brizio του Ορβιέτο, στην Μονή του Αγίου Μάρκου της Φλωρεντίας και στην Cappella Niccolina του Βατικανού καθώς και με τον Λορέντσο Γκιμπέρτι στην Porta del Paradiso του Βαπτιστηρίου της Φλωρεντίας (βλ. λήμματα Κατάλογος έργων του Φρα Αντζέλικο και Κατάλογος έργων του Λορέντσο Γκιμπέρτι). Αλλά να σημειωθεί ότι και οι δημιουργίες του Γκοτσάλι ήταν προϊόντα συνεργασίας του με τους καλλιτέχνες του εργαστηρίου του.

Έργα διάφοραΕπεξεργασία

Πίνακας Τίτλος Χρονολογία Τεχνική και Διαστάσεις (σε εκατ.) Χώρος Παρατηρήσεις
  Παρθένος και Βρέφος που ευλογεί 1449 τέμπερα σε μετάξι πάνω σε ξύλο
254 x 130 cm
Ρώμη, Santa Maria sopra Minerva
  Madonna della Cintola (Η Παναγία της Ζώνης) 1450 τέμπερα σε ξύλο
133 x 165 cm
Ρώμη, Βατικανό, Pinacoteca Vaticana
  Η Αγία Ούρσουλα με δύο αγγέλους και τον δωρητή μεταξύ 1455-1460 τέμπερα σε ξύλο
44.5 x 28.5 cm
Ουάσινγκτον, National Gallery of Art
  Η πτώση του Σίμωνος Μάγου 1461-1462 τέμπερα σε ξύλο
24 x 35,5 cm
Ηνωμένο Βασίλειο, Royal Collection
  Ο χορός της Σαλώμης 1461-1462 τέμπερα σε ξύλο
23,8 x 34,3 cm
Ουάσινγκτον, National Gallery of Art
  Tabernacolo dei Giustiziati - Αποκαθήλωση 1467 ; αποκολλημένη τοιχογραφία Certaldo, ex Chiesa dei Santi Tommaso e Prospero
  Ο θρίαμβος του Αγίου Θωμά του Ακινάτη μεταξύ 1470-1475 τέμπερα σε ξύλο λεύκας
230 x 102 cm
Παρίσι, Μουσείο του Λούβρου
  Η απιστία του Θωμά 1479-80 νωπογραφία Legoli (Peccioli), cappella di Santa Caterina
  Οι Άγιοι Νικόλαος του Τολεντίνο, Ρόκκο, Σεβαστιανός και Βερναρδίνος της Σιένας με γονατισμένο δωρητή 1481 τέμπερα και χρυσό σε καμβά μεταφερμένο από ξύλο
78.7 x 61.9 cm
Νέα Υόρκη, Μητροπολιτικό Μουσείο
  Maria lactans (Παναγία Γαλακτοτροφούσα) 1484 νωπογραφία Castelfiorentino, Museo Benozzo Gozzoli μεταφερμένη από το Tabernacolo della Madonna della Tosse του Castelfiorentino
  Η Κοίμηση της Θεοτόκου 1484 νωπογραφία Castelfiorentino, Museo Benozzo Gozzoli μεταφερμένη από το Tabernacolo della Madonna della Tosse του Castelfiorentino
  Η Ανάληψη της Παρθένου 1484 νωπογραφία Castelfiorentino, Museo Benozzo Gozzoli μεταφερμένη από το Tabernacolo della Madonna della Tosse του Castelfiorentino
  Η ανέγερση του Πύργου της Βαβέλ - 1 1484 νωπογραφία Pisa, Camposanto monumentale τοιχογραφίες στο Μνημειακό κοιμητήριο της Πίζας. Κατεστραμμένες εντελώς σχεδόν σε βομβαρδισμό του 1944
  Η ανέγερση του Πύργου της Βαβέλ - 2
  Η εκδίωξη του Ιωακείμ από τον Ναό 1491-92 νωπογραφία Castelfiorentino, Museo Benozzo Gozzoli μεταφερμένη από το Tabernacolo della Visitazione του Castelfiorentino
  Η συνάντηση στην Χρυσή Πύλη 1491-92 νωπογραφία Castelfiorentino, Museo Benozzo Gozzoli μεταφερμένη από το Tabernacolo della Visitazione του Castelfiorentino
  Η γέννηση της Παναγίας 1491-92 νωπογραφία Castelfiorentino, Museo Benozzo Gozzoli μεταφερμένη από το Tabernacolo della Visitazione του Castelfiorentino
  Ποιμένες αγραυλούντες 1491-92 νωπογραφία Castelfiorentino, Museo Benozzo Gozzoli μεταφερμένη από το Tabernacolo della Visitazione του Castelfiorentino
  Αποκαθήλωση 1497 λάδι σε καμβά
198×316 cm
Φλωρεντία, Museo Horne


Storie della vita di San FrancescoΕπεξεργασία

Οι «Ιστορίες της ζωής του Αγίου Φραγκίσκου» είναι κύκλος νωπογραφιών του Γκοτσόλι (1452) στην εκκλησία του Αγίου Φραγκίσκου στο Μοντεφάλκο (Περούτζια).


Πίνακας Τίτλος
  Η γέννηση του Αγίου Φραγκίσκου – Ο Χριστός ως προσκυνητής χτυπά την πόρτα του Αγίου – Εκδήλωση σεβασμού ενός απλού ανθρώπου προς τον Άγιο
  Ο Άγιος δίνει τον μανδύα του σ’ ένα φτωχό – Ο Άγιος βλέπει στον ύπνο του τον Χριστό να του δείχνει ένα παλάτι με σημαίες του Σταυρού
  Ο Άγιος απαρνείται την κληρονομιά του
  Μεσιτεία της Παναγίας προς τον Χριστό Δικαστή – Συνάντηση του Αγίου Φραγκίσκου με τον Άγιο Δομήνικο μπροστά στον Άγιο Πέτρο της Ρώμης
  Το όνειρο του Ιννοκεντίου Γ΄ - Ο Ονώριος Γ΄ εγκρίνει τον κανόνα των Φραγκισκανών
  Η εκδίωξη των δαιμόνων από το Αρέτσο
  Ο Άγιος κηρύττει στα πουλιά – Ο Άγιος ευλογεί το Montefalco και τους κατοίκους του
  Το δείπνο, η εξομολόγηση και ο θάνατος του άρχοντα του Celano
  Η φάτνη του Greccio
  Η δοκιμασία της φωτιάς ενώπιον του σουλτάνου
  Ο Άγιος Φραγκίσκος δέχεται τα στίγματα
  Η κηδεία του Αγίου
  Ο Άγιος Φραγκίσκος εν δόξη


Storie della vita di Sant'AgostinoΕπεξεργασία

Οι «Ιστορίες της ζωής του Αγίου Αυγουστίνου» είναι κύκλος νωπογραφιών του Γκοτσόλι (1464-1466) στην εκκλησία του Αγίου Αυγουστίνου στο Σαν Τζιμινιάνο.

Πίνακας Τίτλος Παρατηρήσεις
  γενική άποψη
  Το σχολείο στην Tagaste Tagaste : η γενέτειρα του Αγίου Αυγουστίνου, σήμερα Souk Ahras στην Αλγερία
  Ανώτερες σπουδές στην Καρχηδόνα
  Ο Άγιος εγκαταλείπει την μητέρα του, την Αγία Μόνικα
  Αποβίβαση στην Όστια
  Ο Άγιος διδάσκει στην Ρώμη
  Ο Άγιος αναχωρεί για το Μιλάνο
  Άφιξη του Αγίου στο Μιλάνο
  Η μεταστροφή του Αγίου Αυγουστίνου ενώ διαβάζει την Προς Ρωμαίους επιστολή
  Η παραβολή της Αγίας Τριάδος
  Ο θάνατος της Αγίας Μόνικας
  Ο Άγιος ευλογεί τους πιστούς της Ιππώνος Ιππών (Hippo Regius). Η σημερινή Annaba της Αλγερία, επισκοπική έδρα του Αυγουστίνου
  Η μεταστροφή του αιρετικού
  Ο Άγιος Αυγουστίνος οραματίζεται τον Άγιο Ιερώνυμο
  Η κηδεία του Αγίου
  Αγία Φίνα
  Αγία Μόνικα
  San Nicola di Bari πρόκειται για τον Άγιο Νικόλαο των Μύρων της Λυκίας
  Αρχάγγελος Ραφαήλ και Τωβίας
  Άγιος Νικόλαος του Τολεντίνο
  Ο San Geminiano κρατά την ομώνυμή του πόλη στα χέρια του
  Άγιος Σεβαστιανός


«Η πομπή των Μάγων»Επεξεργασία

Πρόκειται για το περιφημότερο έργο του Μπενότσο Γκοτσόλι, που φιλοτεχνήθηκε μεταξύ 1459 και 1461. Η σύνθεση βρίσκεται στο Παρεκκλήσιο των Μάγων του Palazzo Medici-Riccardi της Φλωρεντίας και στις νωπογραφίες της απεικονίζονται -ως Μάγοι και ακόλουθοί τους- προσωπικότητες που έλαβαν μέρος στην μεταξύ 1438 και 1449 σύνοδο Φερράρας-Φλωρεντίας (Βλ. σχετικά το λήμμα του καλλιτέχνη, κεφ. «Στην Τοσκάνη»).


Πίνακας Τίτλος Παρατηρήσεις
  ανατολικός τοίχος Ως πρώτος Μάγος (Κάσπαρ) ο Λαυρέντιος ο Μεγαλοπρεπής, ακολουθούμενος από τον πατέρα του Piero και τον παππού του Κόζιμο, τoν γενάρχη των Μεδίκων. Στην ίδια ακολουθία ο Σιγκισμόντο Μαλατέστα του Ρίμινι και ο Γκαλεάτσο Μαρία Σφόρτσα του Μιλάνου. Πιο πίσω ο Μαρσίλιο Φιτσίνο και ο ίδιος ο Μπενότσο. Ακόμη πιο πίσω οι Γεώργιος Γεμιστός Πλήθων και Ιωάννης Αργυρόπουλος
  νότιος τοίχος Βαλτάσαρ ο αυτοκράτορας Ιωάννης Η΄ Παλαιολόγος. Στην ακολουθία του θήλεα μέλη της οικογενείας των Μεδίκων.
  δυτικός τοίχος Μελχιόρ ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως Ιωσήφ Β΄. Πιο μπροστά, με το αιλουροειδές πισωκάπουλα, ο Giuliano de' Medici, μικρότερος αδελφός του Λαυρεντίου.
  αψίδα (αριστερά)
Ποιμένες
  αψίδα (αριστερά)
Άγγελοι
ποιμένες και άγγελοι πλαισιώνουν το αντίγραφο μιας «Προσκύνησης του Βρέφους» του Φιλίππο Λίππι (σήμερα στην Πινακοθήκη του Βερολίνου –βλ. λήμμα Κατάλογος έργων του Φιλίππο Λίππι).
  αψίδα (δεξιά)
Άγγελοι
  αψίδα (δεξιά)
Ποιμένες
  (λεπτομέρεια) Λαυρέντιος ο Μεγαλοπρεπής Ωραιοποιημένη η μορφή του Λαυρεντίου, αν την συγκρίνουμε με αυτήν που ξέρουμε από τους Βερρόκκιο, Μπροντσίνο, Βαζάρι και άλλους (βλ. το λήμμα του στις διάφορες ΒΠ).
  (λεπτομέρεια) Ιωάννης Η΄ Παλαιολόγος Λαμπρά τα πετράδια του στέμματος αλλά ήταν «από υαλί χρωματιστό» κατά Καβάφην.
  (λεπτομέρεια) Γεώργιος Γεμιστός Πλήθων
  (λεπτομέρεια) Αυτοπροσωπογραφία στην ακολουθία του πρώτου Μάγου Στο καπέλλο : OPUS BENOTII (έργο του Μπενότσο).