Άνοιγμα κυρίου μενού

Κατάλογος κάστρων στο νομό Αργολίδας

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Κάστρα & Φρούρια Νομού ΑργολίδαςΕπεξεργασία

Όνομασία Κάστρου Ξενική Ονομασία - άλλες ονομασίες – τοποθεσία – υψόμετρο - πρόσβαση - είσοδος - συντεταγμένες Περιφερειακή Ενότητα - Νομός - Δήμος - Δημοτική Ενότητα - Κοινότητα- Οικισμός Εποχή - Χρονολογία κατασκευής - Χαρακτηρισμός Κάστρου - Εποχές Χρονολογική κατοχή Κάστρου Τύπος Κάστρου - Σημερινή Κατάσταση - Είδος Μνημείου - Φορέας Προστασίας Τοποθεσία
Ακροναυπλία Ακροναυπλία[1] ή Κάστρο Ακροναυπλίας (αγγλικά: Acronauplia ή Akronafplia, τουρκικά: Ιτς-Καλέ, Iç Kale)
Τοποθεσία: Ναύπλιο
Υψόμετρο: ≈ 15 μ.
Διαδρομή προς το Κάστρο: Οδικά & Πεζή. Άνοδος από διάφορα σημεία της πόλης του Ναυπλίου. Από ασφαλτοστρωμένο δρόμο, σκαλοπάτια, ακόμα και ανσανσερ.
Είσοδος στο Κάστρο: Εύκολα προσβάσιμο από το Ναύπλιο. Με πολλά σημεία εισόδου και χωρίς ιδιαίτερη φύλαξη.
Πελοπόννησος
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Νομός Αργολίδας
Δήμος Ναυπλιέων
πρώην Δήμος Μιδέας
Ναύπλιο
Χρονολογία κατασκευής: Διάφορες περίοδοι
Χαρακτηρισμός Ακρόπολης: Ακρόπολη
Αρχαίος οικισμός
Εποχές: Αρχαία Ελλάδα - Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία - Βυζαντινή Αυτοκρατορία - Μεσαίωνας - Οθωμανική αυτοκρατορία - Ελλάδα
Τύπος Κάστρου: Ακρόπολη
Είδος Μνημείου: Αμυντικά Συγκροτήματα - Κάστρα - Φρούρια
Σημερινή Κατάσταση: Μέτρια κατάσταση Κάστρου
Φορέας προστασίας:
25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (25η ΕΒΑ)
NafplionViewFromAkronauplia.jpg37°33′50.68″N 22°47′48.31″E / 37.5640778°N 22.7967528°E / 37.5640778; 22.7967528
Ακρόπολη Ασίνης Αργολίδας Ακρόπολη Ασίνης Αργολίδας)
Τοποθεσία: Ασίνη Αργολίδας
Υψόμετρο:
Διαδρομή προς την Ακρόπολη: Οδικά & Πεζή.
Είσοδος στην Ακρόπολη: Εύκολα προσβάσιμη, χωρίς ιδιαίτερη φύλαξη.
Πελοπόννησος
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Νομός Αργολίδας
Δήμος Ναυπλιέων
πρώην Δήμος Ασίνης
Ασίνη Αργολίδας
Χρονολογία κατασκευής: Διάφορες περίοδοι
Χαρακτηρισμός Ακρόπολης: Ακρόπολη
Αρχαίος οικισμός
Τύπος Κάστρου: Ακρόπολη
Είδος Μνημείου: Αμυντικά Συγκροτήματα - Κάστρα - Φρούρια
Σημερινή Κατάσταση: Μέτρια κατάσταση Κάστρου
Φορέας προστασίας:
20090728 asini38.jpg
Κάστρο Άργους
ή Ακρόπολη Λάρισα Άργους
Το κάστρο του Άργους (Λάρισα)[2] ή η Λάρισα η Ακρόπολη του αρχαίου Άργους (αγγλικά: Larissa (Argolis)
Τοποθεσία: Άργος
Υψόμετρο: ≈ 289 μ.
Διαδρομή προς την Ακρόπολη και το Κάστρο: Οδικά & Πεζή. Ο λόφος του κάστρου απέχει περίπου δύο χιλιόμετρα από το Άργος. Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος και υπάρχει χώρος στάθμευσης μπροστά από την είσοδο.
Είσοδος στην Ακρόπολη και το Κάστρο: Η είσοδος είναι ελεύθερη αλλά η επίσκεψη επιτρέπεται πρωινές ώρες μόνο.
Πελοπόννησος
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Νομός Αργολίδας
Δήμος Άργους - Μυκηνών
πρώην Δήμος Άργους
Άργος
Χρονολογία κατασκευής:
Ακρόπολη: Διάφορες περίοδοι
Κάστρο: 10ος αιώνας
Χαρακτηρισμός Ακρόπολης: Ακρόπολη
Αρχαίος οικισμός

Χαρακτηρισμός Κάστρου:

Βυζαντινή περίοδος

Τύπος Κάστρου: Ακρόπολη
Είδος Μνημείου: Αμυντικά Συγκροτήματα - Κάστρα - Φρούρια
Σημερινή Κατάσταση:Καλή κατάσταση Κάστρου
Φορέας προστασίας:
4η Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων (Δ' ΕΠΚΑ)
25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (25η ΕΒΑ)
Larissa2.jpg

37°38′19.34″N 22°42′53.88″E / 37.6387056°N 22.7149667°E / 37.6387056; 22.7149667

Μπούρτζι (Ναυπλίου) Μπούρτζι Ναυπλίου[3] ή Μπούρτζιον (νησίς) ή «Καστέλι» (αγγλικά: Bourtzi)
Τοποθεσία Νησίδα Μπούρτζι
Υψόμετρο: Το Μπούρτζι βρίσκεται σε μηδενικό υψόμετρο.Διαδρομή προς το Μπούρτζι: Εύκολα προσβάσιμη διαδρομή με σκαφάκια & βαρκίδια, από το λιμάνι του Ναυπλίου, με ναύλο μεταξύ 3-5€.Είσοδος στο Μπούρζι: Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Πελοπόννησος
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Νομός Αργολίδας
Δήμος Ναυπλιέων
Ναύπλιο
Χρονολογία κατασκευής:
1473
Χαρακτηρισμός Κάστρου: Βενετική κτήση
Τύπος Κάστρου: Επάκτιο Φρούριο
Είδος Μνημείου: Αμυντικά Συγκροτήματα - Κάστρα - Φρούρια
Σημερινή Κατάσταση: Καλή κατάσταση Φρουρίου
Φορέας προστασίας:
25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (25η ΕΒΑ)
Bourtzi Nafplion.JPG

37°34′11.62″N 22°47′26.67″E / 37.5698944°N 22.7907417°E / 37.5698944; 22.7907417

Κάστρο Νέας Επιδαύρου
ή Κάστρο Πιάδας
Κάστρο Νέας Επιδαύρου ή Κάστρο Πιάδας. Τοποθεσία: Νέα Επίδαυρος Αργολίδας
Υψόμετρο: ≈ 80 μ.Διαδρομή προς το Μπούρτζι: Οδικά & Πεζή.
Είσοδος στο Μπούρζι: Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Πελοπόννησος
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Νομός Αργολίδας
Δήμος Επιδαύρου
Νέα Επίδαυρος Αργολίδας
Χρονολογία κατασκευής:
10ος αιώνας
Χαρακτηρισμός Κάστρου: Βυζαντινή περίοδος
Τύπος Κάστρου: Ακρόπολη
Είδος Μνημείου: Αμυντικά Συγκροτήματα - Κάστρα - Φρούρια
Σημερινή Κατάσταση: Όχι καλή κατάσταση κάστρου
Φορέας προστασίας:
Nea Epidauros.JPG

37°40′38.57″N 23°7′43.34″E / 37.6773806°N 23.1287056°E / 37.6773806; 23.1287056

Τίρυνθα
ή Τείχη Τύρινθας
ή Ακρόπολη Τύρινθας
Τείχη Τύρινθας ή Ακρόπολη Τύρινθας (αγγλικά: Tiryns). Τοποθεσία: Νομος Αργολίδας
Υψόμετρο: ≈ 200 μ.Διαδρομή προς την Ακρόπολη: Οδικά & Πεζή.
Είσοδος στην Ακρόπολη: Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Πελοπόννησος
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Νομός Αργολίδας
Δήμος Ναυπλιέων
πρώην Δήμος Νέας Τίρυνθας
Τίρυνθα
Χρονολογία κατασκευής: Διάφορες περίοδοι
Χαρακτηρισμός Ακρόπολης: Ακρόπολη
Αρχαίος οικισμός
Τύπος Κάστρου: Ακρόπολη
Είδος Μνημείου: Αμυντικά Συγκροτήματα - Αρχαιολογικές Θέσεις
Σημερινή Κατάσταση: Μέτρια κατάσταση Κάστρου
Φορέας προστασίας:
4η Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων (Δ' ΕΠΚΑ)
25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (25η ΕΒΑ)
Tiryns general view.jpg
37°35′53″N 22°48′57″E / 37.59806°N 22.81583°E / 37.59806; 22.81583
Κάστρο του Φαβιέρου
ή Παλαιόκαστρο Μεθάνων
ή Παλιόκαστρο Μεθάνων
Κάστρο του Φαβιέρου ή Παλαιόκαστρο Μεθάνων ή Παλιόκαστρο Μεθάνων
Τοποθεσία: Μέθανα, στο λαιμό της Χερσονήσου
Υψόμετρο: ≈ 80 μ.
Διαδρομή προς το Κάστρο: Οδικά & Πεζή.
Είσοδος στο Κάστρο: Προσβάσιμο και χωρίς ιδιαίτερη φύλαξη.
Πελοπόννησος
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Νομός Αργολίδας
Δήμος Τροιζηνίας
Μέθανα
Χρονολογία κατασκευής:
1826
Χαρακτηρισμός Κάστρου: Νεοελληνική περίοδος
Τύπος Κάστρου: Ορεινό Κάστρο
Είδος Μνημείου: Αμυντικά Συγκροτήματα - Κάστρα - Φρούρια
Σημερινή Κατάσταση: Όχι καλή κατάσταση κάστρου
Φορέας προστασίας:
Paliokastro.jpg

37°33′23.93″N 23°21′56.02″E / 37.5566472°N 23.3655611°E / 37.5566472; 23.3655611

Κάστρο Λέρνης
ή Κάστρο Μύλων Άργους
Κάστρο Λέρνης ή Κάστρο Μύλων Άργους.
Τοποθεσία: Μύλοι Άργους
Υψόμετρο: ≈ 170 μ.
Διαδρομή προς το Κάστρο: Οδικά & Πεζή.
Είσοδος στο Κάστρο: Προσβάσιμο και χωρίς ιδιαίτερη φύλαξη.
Πελοπόννησος
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Νομός Αργολίδας
Δήμος Άργους - Μυκηνών
πρώην Δήμος Λέρνας
Μύλοι Αργολίδας
Χρονολογία κατασκευής: Βυζαντινή περίοδος
Χαρακτηρισμός Κάστρου: Βυζαντινή περίοδος
Τύπος Κάστρου: Ορεινό Κάστρο
Είδος Μνημείου: Αμυντικά Συγκροτήματα - Κάστρα - Φρούρια
Σημερινή Κατάσταση: Μισο-ερειπωμένο Κάστρο
Φορέας προστασίας:

37°33′17.63″N 22°42′33.41″E / 37.5548972°N 22.7092806°E / 37.5548972; 22.7092806
Παλαμήδι Παλαμήδι ή Κάστρο Παλαμηδίου ή Φρούριο Παλαμηδίου[4]
Τοποθεσία: Ναύπλιο, Λόφος Παλαμήδι
Υψόμετρο: ≈ 216 μ.
Διαδρομή προς το Κάστρο: Οδικά & Πεζή. Με αφετηρία το Ναύπλιο, οδικώς από δρόμο που φτάνει μέχρι το κάστρο ή από τα 999 σκαλοπάτια της σκάλας τουΠαλαμηδιού.
Είσοδος στο Κάστρο: Ώρες Λειτουργίας: 08.30-18.30. Κόστος εισόδου: 4€
Ναύπλιο Χρονολογία κατασκευής:
1714
Χαρακτηρισμός Κάστρου: Βενετική κτήση
Τύπος Κάστρου: Φρούριο - Ορεινό Κάστρο
Είδος Μνημείου: Αμυντικά Συγκροτήματα - Κάστρα - Φρούρια
Σημερινή Κατάσταση: Καλή κατάσταση Κάστρου
Φορέας προστασίας:
25η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων (25η ΕΒΑ)
Palamidi evlahos.jpg

37°33′43.20″N 22°48′12.38″E / 37.5620000°N 22.8034389°E / 37.5620000; 22.8034389

Θερμήσι
ή Κάστρο της Ωριάς Ερμιονίδας
ή Κάστρο της Ωριάς
Θερμήσι ή Κάστρο της Ωριάς Ερμιονίδας
Τοποθεσία: κοντά στη Θερμησία Αργολίδας
Υψόμετρο: ≈ 230 μ.
Διαδρομή προς το Κάστρο: Οδικά & Πεζή.
Είσοδος στο Κάστρο: Προσβάσιμο και χωρίς ιδιαίτερη φύλαξη.
Πελοπόννησος
Περιφέρεια Πελοποννήσου
Νομός Αργολίδας
Δήμος Ερμιονίδας
πρώην Δήμος Ερμιόνης
Θερμησία Αργολίδας
Χρονολογία κατασκευής:
12ος αιώνας
Χαρακτηρισμός Κάστρου: Βενετική κτήση
Τύπος Κάστρου: Ορεινό Κάστρο
Είδος Μνημείου: Αμυντικά Συγκροτήματα - Κάστρα - Φρούρια
Σημερινή Κατάσταση: Όχι καλή κατάσταση κάστρου.
Φορέας προστασίας:

37°25′14.74″N 23°18′11.53″E / 37.4207611°N 23.3032028°E / 37.4207611; 23.3032028

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. Αριθμός Υπουργικής Απόφασης, Αριθμός ΦΕΚ ΒΔ 25-2-1922, ΦΕΚ 28/Α/26-2-1922, ΥΑ 11707/14-6-1966, ΦΕΚ 429/Β/8-7-1966 Ακροναυπλία
  2. Αριθμός Υπουργικής Απόφασης, Αριθμός ΦΕΚ: ΒΔ 25-2-1922, ΦΕΚ 28/Α/26-2-1922 Το κάστρο του Άργους (Λάρισα)
  3. Αριθμός Υπουργικής Απόφασης, Αριθμός ΦΕΚ: ΒΔ 25-2-1922, ΦΕΚ 28/Α/26-2-1922 Μπούρτζι
  4. Αριθμός Υπουργικής Απόφασης, Αριθμός ΦΕΚ: ΒΔ 25-2-1922, ΦΕΚ 28/Α/26-2-1922 ΥΑ 11707/14-6-1966, ΦΕΚ 429/Β/8-7-1966 ΥΑ ΥΠΠΟΤ/ΓΔΑΠΚ/ΑΡΧ/Β1/Φ50/62380/1914/01-06-2011, ΦΕΚ 181/ΑΑΠ/20-07-2011 Φρούριο Παλαμηδίου