Άνοιγμα κυρίου μενού

Κατάλογος πρωθυπουργών της Αλβανίας

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Ο παρόν κατάλογος περιλαμβάνει τους διατελέσαντες κυβερνήτες και πρωθυπουργούς της Αλβανίας από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας το 1912.[1][2][3][4]

Κυβερνήτες - Πρωθυπουργοί (1912–1920)Επεξεργασία

# Εικόνα Όνομα Θητεία Κόμμα
  Ανεξάρτητη Αλβανία (1912–1914)
1   Ισμαήλ Κεμάλ
(1844–1919)
28 Νοεμβρίου 1912 22 Ιανουαρίου 1914 Ανεξάρτητος
2   Διεθνής Επιτροπή Ελέγχου
(1913–1914)
22 Ιανουαρίου 1914 17 Μαρτίου 1914 Ανεξάρτητος
  Πριγκιπάτο της Αλβανίας (1914–1925)
3   Τουρχάν Περμέτι
(1839–1927)
17 Μαρτίου 1914 3 Σεπτεμβρίου 1914 Ανεξάρτητος
4   Εσάντ Τοπτανί
(1863–1920)
5 Οκτωβρίου 1914 24 Φεβρουαρίου 1916 Ανεξάρτητος
Κενή θέση (24 Φεβρουαρίου 1916 – 25 Δεκεμβρίου 1918)
5   Τουρχάν Περμέτι
(1839–1927)
25 Δεκεμβρίου 1918 29 Ιανουαρίου 1920 Ανεξάρτητος

Πρωθυπουργοί (1920–σήμερα)Επεξεργασία

# Εικόνα Όνομα Θητεία Κόμμα
  Πριγκιπάτο της Αλβανίας (1914–1925)
1   Σουλεϊμάν Ντελβίνα
(1884–1933)
27 Μαρτίου 1920 14 Νοεμβρίου 1920 Ανεξάρτητος
2   Ιλίαζ Βριόνι
(1882–1932)
10 Δεκεμβρίου 1920 16 Οκτωβρίου 1921 Ανεξάρτητος
3   Παντελί Εβανγκιέλι
(1859–1949)
19 Οκτωβρίου 1921 6 Δεκεμβρίου 1921 Ανεξάρτητος
  Τσαζίμ Κοτσούλι
Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός
(1887–1943)
6 Δεκεμβρίου 1921 7 Δεκεμβρίου 1921 Ανεξάρτητος
4   Χασάν Πρίστινα
(1873–1933)
7 Δεκεμβρίου 1921 12 Δεκεμβρίου 1921 Προοδευτικό Κόμμα
  Ιδομέν Κοστούρι
Υπηρεσιακός Πρωθυπουργός
(1873–1943)
12 Δεκεμβρίου 1921 24 Δεκεμβρίου 1921 Ανεξάρτητος
5 Τζαφέρ Ούπι
(1880–1940)
25 Δεκεμβρίου 1921 2 Δεκεμβρίου 1922 Λαϊκό Κόμμα
6   Αχμέτ Ζόγου
(1895–1961)
4 Δεκεμβρίου 1922 25 Φεβρουαρίου 1924 Συντηρητικό Κόμμα
7   Σεφτσέτ Βερλάτσι
(1877–1946)
5 Μαρτίου 1924 2 Ιουνίου 1924 Προοδευτικό Κόμμα
8   Ιλίαζ Βριόνι
(1882–1932)
2 Ιουνίου 1924 16 Ιουνίου 1924 Ανεξάρτητος
9   Φαν Νόλι
(1882–1965)
16 Ιουνίου 1924 26 Δεκεμβρίου 1924 Φιλελεύθερο Κόμμα
10   Ιλίαζ Βριόνι
(1882–1932)
26 Δεκεμβρίου 1924 5 Ιανουαρίου 1925 Ανεξάρτητος
11   Αχμέτ Ζόγου
(1895–1961)
6 Ιανουαρίου 1925 31 Ιανουαρίου 1925 Συντηρητικό Κόμμα
  Αλβανική Δημοκρατία (1925–1928)
12   Αχμέτ Ζόγου
(1895–1961)
31 Ιανουαρίου 1925 1 Σεπτεμβρίου 1928 Συντηρητικό Κόμμα
  Αλβανικό Βασίλειο (1928–1939)
13   Κοστάτς Κότα
(1889–1949)
10 Σεπτεμβρίου 1928 5 Μαρτίου 1930 Ανεξάρτητος
14   Παντελί Εβανγκιέλι
(1859–1949)
5 Μαρτίου 1930 16 Οκτωβρίου 1935 Ανεξάρτητος
15   Μέχντι Φράσερι
(1872–1963)
21 Οκτωβρίου 1935 7 Νοεμβρίου 1936 Ανεξάρτητος
16   Κοστάτς Κότα
(1889–1949)
9 Νοεμβρίου 1936 1 Απριλίου 1939 Ανεξάρτητος
  Ιταλική Κατοχή (1939–1943)
17 Τζαφέρ Ούπι
(1880–1940)
9 Απριλίου 1939 12 Απριλίου 1939 Λαϊκό Κόμμα
18   Σεφτσέτ Βερλάτσι
(1877–1946)
12 Απριλίου 1939 2 Δεκεμβρίου 1941 Φασιστικό Κόμμα
19   Μουσταφά Μερλίκα-Κρούγια
(1887–1958)
4 Δεκεμβρίου 1941 19 Ιανουαρίου 1943 Φασιστικό Κόμμα
20   Εκρέμ Λιμποχόβα
(1882–1948)
20 Ιανουαρίου 1943 11 Φεβρουαρίου 1943 Φασιστικό Κόμμα
21 Μαλίκ Μπουσάτι
(1880–1946)
12 Φεβρουαρίου 1943 12 Μαΐου 1943 Φασιστικό Κόμμα
22   Εκρέμ Λιμποχόβα
(1882–1948)
12 Μαΐου 1943 14 Σεπτεμβρίου 1943 Φασιστικό Κόμμα
  Γερμανική Κατοχή (1943–1944)
23   Ιμπραχίμ Μπιτσάκου
(1905–1977)
25 Σεπτεμβρίου 1943 24 Οκτωβρίου 1943 Εθνικό Μέτωπο
24   Μέχντι Φράσερι
(1872–1963)
24 Οκτωβρίου 1943 3 Νοεμβρίου 1943 Εθνικό Μέτωπο
25   Ρετζέπ Μιτρόβιτσα
(1887–1967)
4 Νοεμβρίου 1943 18 Ιουλίου 1944 Εθνικό Μέτωπο
26   Φικίρι Ντίνε
(1897–1960)
18 Ιουλίου 1944 28 Αυγούστου 1944[5] Εθνικό Μέτωπο
27   Ιμπραχίμ Μπιτσάκου
(1905–1977)
6 Σεπτεμβρίου 1944 29 Νοεμβρίου 1944 Εθνικό Μέτωπο
  Κομμουνιστική Αλβανία (1944–1991)
28   Ενβέρ Χότζα
(1908–1985)
22 Οκτωβρίου 1944 19 Ιουλίου 1954 Κομμουνιστικό Κόμμα
μετονομάστηκε το 1948 σε
Κόμμα Εργασίας
29   Μεχμέτ Σέχου
(1913–1981)
20 Ιουλίου 1954 18 Δεκεμβρίου 1981 Κόμμα Εργασίας
30 Αντίλ Τσαρτσάνι
(1922–1997)
15 Ιανουαρίου 1982 22 Φεβρουαρίου 1991 Κόμμα Εργασίας
  Δημοκρατία της Αλβανίας (1991–σήμερα)
31   Φατός Νάνο
(γεννηθείς το 1952)
22 Φεβρουαρίου 1991 4 Ιουνίου 1991 Σοσιαλιστικό Κόμμα
32 Ουλί Μπούφι
(γεννηθείς το 1948)
5 Ιουνίου 1991 6 Δεκεμβρίου 1991 Σοσιαλιστικό Κόμμα
33 Βιλσόν Αχμέτι
(γεννηθείς το 1951)
10 Δεκεμβρίου 1991 12 Απριλίου 1992 Ανεξάρτητος
34   Αλεξάντερ Μέξι
(γεννηθείς το 1939)
13 Απριλίου 1992 12 Μαρτίου 1997 Δημοκρατικό Κόμμα
35 Μπασκίμ Φίνο
(γεννηθείς το 1962)
13 Μαρτίου 1997 24 Ιουλίου 1997 Σοσιαλιστικό Κόμμα
36   Φατός Νάνο
(γεννηθείς το 1952)
25 Ιουλίου 1997 28 Σεπτεμβρίου 1998 Σοσιαλιστικό Κόμμα
37   Παντελί Μάικο
(γεννηθείς το 1967)
2 Οκτωβρίου 1998 29 Οκτωβρίου 1999 Σοσιαλιστικό Κόμμα
38   Ιλίρ Μέτα
(γεννηθείς το 1969)
29 Οκτωβρίου 1999 29 Ιανουαρίου 2002 Σοσιαλιστικό Κόμμα
39   Παντελί Μάικο
(γεννηθείς το 1967)
22 Φεβρουαρίου 2002 25 Ιουλίου 2002 Σοσιαλιστικό Κόμμα
40   Φατός Νάνο
(γεννηθείς το 1952)
31 Ιουλίου 2002 10 Σεπτεμβρίου 2005 Σοσιαλιστικό Κόμμα
41   Σαλί Μπερίσα
(γεννηθείς το 1944)
10 Σεπτεμβρίου 2005 13 Σεπτεμβρίου 2013 Δημοκρατικό Κόμμα
42   Έντι Ράμα
(γεννηθείς το 1964)
15 Σεπτεμβρίου 2013 Σοσιαλιστικό Κόμμα

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία