Κατάλογος πρωθυπουργών της Μάλτας

κατάλογος εγχειρήματος Wikimedia

Ο Πρωθυπουργός της Μάλτας (μαλτέζικα: Prim Ministru ta' Malta) είναι ο αρχηγός κυβέρνησης της Μάλτας. Το αξίωμα συστάθηκε αμέσως μόλις η χώρα έγινε αυτόνομη δημοκρατία, το 1921. Η θέση δεν υφίστατο μεταξύ 1933 και 1947 όπως επίσης κατά τη διάρκεια της περιόδου μεταξύ 1958 και 1962.[1]

Πρωθυπουργός της Μάλτας
Prim Ministru ta' Malta
Coat of arms of Malta.svg
Εθνόσημο της Μάλτας
Κάτοχος
Ρόμπερτ Αμπέλα

από 13 Ιανουαρίου 2020
ΠροσφώνησηΟ Εντιμότατος
ΚατοικίαΒίλα Φράντσια (κύρια)
Διορισμός απόΠρόεδρος της Μάλτας
Αρχικός κάτοχοςΤζόζεφ Χάουαρντ
Δημιουργία1923
Ιστοσελίδαhttp://opm.gov.mt/

Ο Πρωθυπουργός διορίζεται από τον Πρόεδρο. Ως υπουργός ο ίδιος, είναι υπεύθυνος για διάφορους τομείς της κυβέρνησης.[2] Επίσημη κατοικία του είναι η Βίλα Φράντσια ενώ η θερινή του κατοικία είναι το Μέγαρο Τζιρτζέντι. Ωστόσο, δεν τυγχάνουν ευρείας χρήσης με εξαίρεση τις δημόσιες τελετές, την υποδοχή ονομαστών προσώπων και της χρήσης τους ως συμβολικών κτηρίων. [3]


Κατάλογος πρωθυπουργώνΕπεξεργασία

Πολιτικά κόμματα

      Πολιτική Ένωση       Εθνικιστικό Κόμμα       Συνταγματικό Κόμμα       Εργατικό Κόμμα       Κόμμα Εργατών

Πρωθυπουργός Εκλογές Θητεία Πολιτικό κόμμα
Σειρά Πορτρέτο Όνομα
(Γέννηση–Θάνατος)
Από Έως Διάρκεια
1   Τζόζεφ Χάουαρντ
(1862–1925)
1921 26 Οκτωβρίου 1921 13 Οκτωβρίου 1923 1 χρόνος, 352 ημέρες Πολιτική Ένωση
2   Φραντσέσκο Μπουχατζιάρ
(1876–1934)
13 Οκτωβρίου 1923 22 Σεπτεμβρίου 1924 345 ημέρες Πολιτική Ένωση
3   Ούγκο Πασκουάλε Μιφσούντ
(1889–1942)
1924 Σεπτέμβριος 1924 Αύγουστος 1927 2 χρόνια, 313 ημέρες Εθνικιστικό Κόμμα
4   Τζέραλντ Στρίκλαντ
(1861–1940)
1927 Αύγουστος 1927 21 Ιουνίου 1932 4 χρόνια, 317 ημέρες Συνταγματικό Κόμμα
(3)   Ούγκο Πασκουάλε Μιφσούντ
(1889–1942)
1932 21 Ιουνίου 1932 2 Νοεμβρίου 1933 1 χρόνος, 134 ημέρες Εθνικιστικό Κόμμα
Η θέση καταργήθηκε (2 Νοεμβρίου 1933 – 4 Νοεμβρίου 1947)
5   Πολ Μπόφα
(1890–1962)
1947 4 Νοεμβρίου 1947 15 Οκτωβρίου 1949 2 χρόνια, 326 ημέρες Εργατικό Κόμμα
(5) 15 Οκτωβρίου 1949 26 Σεπτεμβρίου 1950 Κόμμα Εργατών
6   Ενρίκο Μίτσι
(1885–1950)
1950 26 Σεπτεμβρίου 1950 20 Δεκεμβρίου 1950 85 ημέρες Εθνικιστικό Κόμμα
7   Τζόρτζιο Μποργκ Ολίβιερ
(1911–1980)
20 Δεκεμβρίου 1950 Μάιος 1951 4 χρόνια, 81 ημέρες Εθνικιστικό Κόμμα
1951 Μάιος 1951 Δεκέμβριος 1953
1953 Δεκέμβριος 1953 11 Μαρτίου 1955
8   Ντομ Μιντόφ
(1916–2012)
1955 11 Μαρτίου 1955 26 Απριλίου 1958 3 χρόνια, 46 ημέρες Εργατικό Κόμμα
Η θέση καταργήθηκε (26 Απριλίου 1958 – 5 Μαρτίου 1962)
(7)   Τζόρτζιο Μποργκ Ολίβιερ
(1911–1980)
1962 5 Μαρτίου 1962 Μάρτιος 1966 9 χρόνια,108 ημέρες Εθνικιστικό Κόμμα
1966 Μάρτιος 1966 21 Ιουνίου 1971
(8)   Ντομ Μιντόφ
(1916–2012)
1971 21 Ιουνίου 1971 18 Σεπτεμβρίου 1976 13 χρόνια, 184 ημέρες Εργατικό Κόμμα
1976 18 Σεπτεμβρίου 1976 12 Δεκεμβρίου 1981
1981 12 Δεκεμβρίου 1981 22 Δεκεμβρίου 1984
9   Καρμένου Μιφσούντ Μπονίτσι
(1933-)
22 Δεκεμβρίου 1984 12 Μαΐου 1987 2 χρόνια, 141 ημέρες Εργατικό Κόμμα
10   Έντι Φενέκ Αντάμι
(1934-)
1987 12 Μαΐου 1987 22 Φεβρουαρίου 1992 9 χρόνια, 169 ημέρες Εθνικιστικό Κόμμα
1992 22 Φεβρουαρίου 1992 28 Οκτωβρίου 1996
11   Άλφρεντ Σαντ
(1948-)
1996 28 Οκτωβρίου 1996 6 Σεπτεμβρίου 1998 1 χρόνος, 313 ημέρες Εργατικό Κόμμα
(10)   Έντι Φενέκ Αντάμι
(1934-)
1998 6 Σεπτεμβρίου 1998 12 Απριλίου 2003 5 χρόνια, 199 ημέρες Εθνικιστικό Κόμμα
2003 12 Απριλίου 2003 23 Μαρτίου 2004
12   Λόρενς Γκόνζι
(1953-)
23 Μαρτίου 2004 10 Μαρτίου 2008 8 χρόνια, 353 ημέρες Εθνικιστικό Κόμμα
2008 10 Μαρτίου 2008 11 Μαρτίου 2013
13   Τζόζεφ Μούσκατ
(1974-)
2013 11 Μαρτίου 2013 3 Ιουνίου 2017 6 χρόνια, 308 ημέρες Εργατικό Κόμμα
2017 3 Ιουνίου 2017 13 Ιανουαρίου 2020
14   Ρόμπερτ Αμπέλα
(1977-)
13 Ιανουαρίου 2020 26 Μαρτίου 2022 Εν ενεργεία Εργατικό Κόμμα
2022 26 Μαρτίου 2022 Σημερινός

Εν ζωή πρώην πρωθυπουργοίΕπεξεργασία

Όνομα Διάρκεια θητείας Ημερομηνία γέννησης
Καρμένου Μιφσούντ Μπονίτσι 1984–1987 17 Ιουλίου 1933 (1933-07-17) (89 ετών)
Έντι Φενέκ Αντάμι 1987–1996
1998–2004
7 Φεβρουαρίου 1934 (1934-02-07) (88 ετών)
Άλφρεντ Σαντ 1996–1998 28 Φεβρουαρίου 1948 (1948-02-28) (74 ετών)
Λόρενς Γκόνζι 2004–2013 1 Ιουλίου 1953 (1953-07-01) (69 ετών)
Τζόζεφ Μούσκατ 2013-2020 22 Ιανουαρίου 1974 (1974-01-22) (48 ετών)


ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. «Archived copy» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 28 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 8 Μαρτίου 2011. 
  2. «Archived copy». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 14 Αυγούστου 2009. 
  3. «Archived copy». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 14 Αυγούστου 2009. 

Δείτε επίσηςΕπεξεργασία