Κώστας Δούκας

Έλληνας ηθοποιός

Ο Κώστας Δούκας (Σμύρνη, 1895[1] - Αθήνα, 1967) ήταν Έλληνας ηθοποιός.

Κώστας Δούκας
Κώστας Δούκας.jpg
Ο Κώστας Δούκας στην ταινία "Ο Μπακαλόγατος"
Γέννηση1895
Σμύρνη
ΘάνατοςΙούλιος 1967 (72 ετών)
Αθήνα
ΕθνικότηταΕλληνική
Χώρα πολιτογράφησηςΕλληνική
Ιδιότηταηθοποιός, σκηνοθέτης κινηματογραφικών έργων και σεναριογράφος
Είδος τέχνηςηθοποιός

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Το πραγματικό του όνομα ήταν Κωνσταντίνος Ασλανίδης. Σπούδασε στην Εμπορική Σχολή και εργάστηκε στην Τράπεζα Αθηνών. Άφησε την εκεί δουλειά του για να γίνει ηθοποιός.[2] Έλαβε μέρος σε ταινίες του Κώστα Χατζηχρήστου, όπως Της κακομοίρας (Ο μπακαλόγατος).

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος Ρόλος
1947 Μαρίνα κράχτης
1952 Μαύρη γη
1954 Τρεις δραπέται του φρενοκομείου
1957 Έχει θείο το κορίτσι
Ο Φανούρης και το σόι του Γιάννης Σκαρβέτσος (Τζον)
1959 Δράκουλας και σία Απόστολος
Η φτώχεια θέλει καλοπέραση δικαστής
1960 Τα κίτρινα γάντια στρατηγός Χατζηαντωνίου
Ποτέ την Κυριακή
Ο Θύμιος τα 'χει 400
Της μιας δραχμής τα γιασεμιά ταβερνιάρης
1962 Ο ταξιτζής πατέρας Ρένου
Το καρπουζάκι οδηγός
Η Αθήνα τη νύχτα
Μην είδατε τον Παναή; Παντελής
Μερικοί το προτιμούν κρύο Αγγέλου
Ο άντρας της γυναίκας μου αστυνόμος
Ο γαμπρός μου ο δικηγόρος Τρύφων Καψομανώλης
1963 Ο τρελάρας Γρηγόρης
Της κακομοίρας Παντελής Σκουφάντερος
Οι κατεργάρηδες Τζον Πάπας
Ο κύριος πτέραρχος Θανάσης Στριγκάρης
1964 Τα 201 καναρίνια Κυριάκος Μαράκης
Ένας ζόρικος δεκανέας Ραζής
Ο Γιάννης τα 'κανε θάλασσα Κώστας Τσελέπης
Έξω φτώχεια και καλή καρδιά Γαληνός
1965 Το φτωχόπαιδο Μπάμπης Τραγόπουλος
Μοντέρνα Σταχτοπούτα Αριστείδης
Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα [3] εργολάβος οικοδομών
1966 Πονηρός πράκτωρ Καραγκιόζης πασάς
1969 Μενούσης: Ο λεβέντης της Ηπείρου

ΘέατροΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος
1943 Ακουαρέλλες
1949 Οι φοιτηταί

Ελληνικά όνειρα

Θέλω να χορεύω

Δώδεκα παρά πέντε

Μ'αγαπά - δε μ'αγαπά

1951 Πάμε πρίμα

Γαλανός ουρανός

Όλα τον ανήφορο

Σκάνδαλα γυναικών

1955 Ομόνοια πλας

Το τραγούδι της Αθήνας

1961 Σκάνδαλα και κομπίνες

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. IMDB Φιλμογραφία
  2. «Multimedia CD-ROM Ελληνικός Κινηματογράφος 1997 ΕΘΝΟDATA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Ιανουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 2 Ιανουαρίου 2008. 
  3. Καραπατσακίδου, Ελένη (2021). Αναπαραστάσεις της πόλης στον ελληνικό κινηματογράφο. Φλώρινα: Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. σελ. 55. 

ΠηγέςΕπεξεργασία

  • Έλληνες - Ελληνίδες ηθοποιοί
  • Θόδωρος Έξαρχος: "Έλληνες ηθοποιοί - Αναζητώντας τις ρίζες" - Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών
  • 90lepta.com