Κώστας Λυχναράς

Έλληνας σκηνοθέτης του κινηματογράφου και της τηλεόρασης

Ο Κώστας Λυχναράς είναι Έλληνας σκηνοθέτης του ελληνικού κινηματογράφου και της τηλεόρασης.

Κώστας Λυχναράς
Γέννηση4 Οκτωβρίου 1938 (1938-10-04) (81 ετών)
ΕθνικότηταΕλληνική
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότητασκηνοθέτης κινηματογραφικών έργων και σκηνοθέτης τηλεόρασης
Είδος τέχνηςΣκηνοθέτης
Σημαντικά έργαΚωνσταντίνου και Ελένης, Το καφέ της Χαράς, 10 Λεπτά Κήρυγμα

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Γεννήθηκε στις 4 Οκτωβρίου του 1938. Έχει σκηνοθετήσει πολλές σειρές και ταινίες. Ο Κώστας Λυχναράς έκανε τα πρώτα του βήματα στη σκηνοθεσία και το μοντάζ τη δεκαετία του 1960.

Μέχρι το 2005, ο Κώστας Λυχναράς έχει σκηνοθετήσει και έχει γίνει βοηθός σκηνοθέτη σε πάνω από 40 τηλεοπτικές ή κινηματογραφικές παραγωγές. Επίσης, έχει εργαστεί ως σκηνοθέτης στις ειδήσεις και σε πολλές ενημερωτικές και ψυχαγωγικές εκπομπές του MEGA, όπως τα: "7+7", "Φάκελοι", "Πρωταγωνιστές", "Μουσικά Βραβεία Αρίων", Τηλεμαραθώνιος "Αλυσίδα Αγάπης", Τηλεοπτικά Βραβεία "Πρόσωπα 2006", στις πρωινές εκπομπές "Σαν Στο Σπίτι Σας", "Όμορφος Κόσμος Το Πρωί", "Πρωινό μου", "Mega με μία", "Πρωινό μας", "Καλημερούδια", ενώ το 2016 μεταφέρθηκε στο Έψιλον ως σκηνοθέτης στην ψυχαγωγική εκπομπή "Επιτέλους Σαββατοκύριακο"[1][2].

Τηλεοπτικές σειρέςΕπεξεργασία

  • Ένας Πυγμαλίων
  • Έξοδος κινδύνου
  • Ας πρόσεχες
  • Γαλήνη
  • Δέκα λεπτά κήρυγμα
  • Η έκτη εντολή
  • Η αλεπού και ο μπούφος
  • Η οργή των θεών
  • Κεκλεισμένων των θυρών
  • Κωνσταντίνου και Ελένης
  • Λεηλασία μιας ζωής
  • Μεθυσμένη πολιτεία (1980)
  • Μη μου γυρνάς την πλάτη (1986)
  • Ο Βασίλης, ο Ιάσων και ο Ντόκυ (1992)
  • Ο Χριστός ξανασταυρώνεται (1975)
  • Ο άγνωστος (1988)
  • Ο δρόμος (1977)
  • Ο φιλαράκος μας (1981)
  • Ο φονιάς (1982)
  • Οι γιοί του Κάιν (1973)
  • Οι ιερόσυλοι (1983)
  • Οι παραστρατημένοι (1979)
  • Οικογένεια Καράμπελα (2001)
  • Παντρεμένοι... ανύπαντροι (1994)
  • Ρόκκος Χοϊδάς (1982)
  • Σκοτεινές δυνάμεις (1976)
  • Το καφέ της Χαράς (2003)
  • Το σπίτι των ξένων (1972)
  • Τρεις και ο... κούκος! (1986)
  • Φόνος χωρίς ταυτότητα (1990)

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

  • 1965-Ενώνει ο πόνος δυο καρδιές
  • 1966-Η αδελφή μου θέλει ξύλο
  • 1966-Κάνε με πρωθυπουργό
  • 1966-Κλεμμένη αγάπη
  • 1965-Περιπέτειες με τους Forminx
  • 1966-Φίφης ο ακτύπητος
  • 1965-Φτωχός αλλά τίμιος

Θεατρικές παραστάσειςΕπεξεργασία

  • 1972-Ένα δώρο για το δάσκαλο (ΕΙΡΤ)
  • 1972-Ένα όμορφο απόγευμα στον κήπο του Λουξεμβούργου (ΕΙΡΤ)
  • 1980-Ένας ταξιδιώτης (ΥΕΝΕΔ)
  • 1973-Έρωτας και πιάνο (ΕΙΡΤ)
  • 1973-Απρόοπτη επίσκεψη (ΕΙΡΤ)
  • 1980-Από το παράθυρο (ΥΕΝΕΔ)
  • 1972-Δοκιμάστε ξανά (ΕΙΡΤ)
  • 1979-Καληνύχτα Καρολίνα (ΥΕΝΕΔ)
  • 1976-Μαρία του Οκτώβρη (ΕΡΤ)
  • 1972-Ο άνθρωπος από τη Ραγκούν (ΕΙΡΤ)
  • 1977-Ο μακρύς ο κοντός και ο ψηλός (ΕΡΤ)
  • 1972-Ο προικοθήρας (ΕΙΡΤ)
  • 1978-Οι βάτραχοι (ΕΡΤ)
  • 1980-Οι γυναίκες έχουν πάντα δίκιο (ΥΕΝΕΔ)
  • 1973-Σήμερα το βράδυ είμαι μόνη (ΕΙΡΤ)
  • 1976-Στέλλα Βιολάντη (τηλεσκηνοθεσία) (ΕΡΤ)
  • 1972-Το αστεράκι (ΕΙΡΤ)
  • 1972-Το γαϊτανάκι (ΕΙΡΤ)

ΤηλεπαιχνίδιαΕπεξεργασία

  • 1986-Αν θυμάμαι καλά (ΕΡΤ2)

ΕκπομπέςΕπεξεργασία

  • 1989-MEGA γεγονότα (Mega Channel)
  • 1986-Πες το και θα γίνει (ΕΡΤ2)
  • 1966-Τέχνη και λόγος (ΕΙΡ)
  • 1971-Τα φώτα της ράμπας (ΕΙΡΤ)
  • 1989-Ψηλά τα χέρια (Mega Channel)

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. «Άρης Λυχναράς». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Μαΐου 2017. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουνίου 2017. 
  2. «Epsilon Tv». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Μαρτίου 2017. Ανακτήθηκε στις 13 Ιουνίου 2017.