Άνοιγμα κυρίου μενού

Η Λάσα ντε Σέλα (Lhasa de Sela, 27 Σεπτεμβρίου 19721 Ιανουαρίου 2010), επίσημα γνωστή ως Λάσα, ήταν Αμερικανίδα τραγουδίστρια και τραγουδοποιός Πέθανε 31 Δεκεμβρίου 2009 (37 ετών)

Λάσα ντε Σέλα
Lhasa de Sela 29r.jpg
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Lhasa de Sela (Ισπανικά)
Γέννηση27  Σεπτεμβρίου 1972[1][2]
Big Indian
Θάνατος1  Ιανουαρίου 2010[3][1][2]
Μόντρεαλ
Αιτία θανάτουΚαρκίνος του μαστού
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
ΚατοικίαΜόντρεαλ
ΕθνικότηταMexican American
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής[4][5]
ΣπουδέςSt. John's College
Ιδιότητατραγουδιστής-τραγουδοποιός[6], τραγουδιστής και μουσικός
Όργαναφωνή
Είδος τέχνηςΕναλλακτική ροκ[7][8], παγκόσμια μουσική[9] και παραδοσιακή μουσική[10]
ΒραβεύσειςJuno Award for World Music Album of the Year
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τον καλλιτέχνη

Πίνακας περιεχομένων

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Γεννήθηκε στο Big Indian της Νέας Υόρκης από Μεξικάνο πατέρα και Αμερικανίδα μητέρα. Ξεκίνησε τραγουδώντας σε ελληνική καφετέρια στο Σαν Φρανσίσκο, όταν ήταν 13 ετών. Σε ηλικία 19 ετών εγκαταστάθηκε στο Μόντρεαλ του Κεμπέκ, ενώ το πρώτο της άλμπουμ, με τίτλο La Llorona, το 1997. Για την πρώτη της δισκογραφική δουλειά της κέρδισε Βραβείο Φελίξ για τον καλύτερο καλλιτέχνη από το Κεμπέκ, στο χώρο της παγκόσμιας μουσικής ("Artiste québécois — musique du monde") το 1997 και ένα καναδικό βραβείο Τζούνο για τον καλύτερο διεθνή καλλιτέχνη 1998.

Έπειτα από περιοδείες σε Ευρώπη και Αμερική εγκατέλειψε το τραγούδι και ασχολήθηκε με το τσίρκο Pocheros. Τελικά πήγε στη Μασσαλία και άρχισε να γράφει τραγούδια. Έπειτα ηχογράφησε το δεύτερό της άλμπουμ, με τίτλο The Living Road, το οποίο κυκλοφόρησε το 2003. Το τρίτο της άλμπουμ με τίτλο Lhasa κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2009 στον Καναδά και στην Ευρώπη.[11]

Σε ηλικία μόλις 37 ετών Απεβίωσε έπειτα από σχεδόν δύο χρόνια "μάχη" με τον καρκίνο του μαστού, την Πρωτοχρονιά του 2010, στην οικία της στο Μόντρεαλ.[12]

ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

  • 1997 - La Llorona (Audiogram/Atlantic)
  • 2003 - The Living Road (Audiogram/Nettwerk)
  • 2009 - Lhasa

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

  • 1997 - El Desierto
  • 2005 - Con toda palabra
  • 2009 - Rising

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. 1,0 1,1 (Γαλλικά) BnF authorities. data.bnf.fr/ark:/12148/cb14023484t. Ανακτήθηκε στις 10  Οκτωβρίου 2015.
  2. 2,0 2,1 (Αγγλικά) Find A Grave. 46357302. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. www.guardian.co.uk/music/2010/jan/06/lhasa-de-sela-obituary.
  4. www.allmusic.com/album/lhasa-mw0000815401.
  5. www.theguardian.com/music/2010/jan/06/lhasa-de-sela-obituary.
  6. www.bbc.co.uk/music/reviews/crvr.
  7. fandalism.com/arlettemoody.
  8. www.last.fm/user/margonber.
  9. www.cs.ubc.ca/~davet/music/bpm/108.html.
  10. aurgasm.us/2005/08/lhasa-de-sela/.
  11. «AMG Album entry». allmusic.com. Ανακτήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2010. 
  12. «Communiqué officiel: Décès de Lhasa» (στα French). LhasadeSela.com. 3 Ιανουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 3 Ιανουαρίου 2010. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία