Μάικλ Τζ. Φοξ

Καναδός ηθοποιός
(Ανακατεύθυνση από Μάικλ Τζέι Φοξ)

O Μάικλ Άντριου Φοξ, OC (αγγλικά: Michael Andrew Fox, 9 Ιουνίου 1961), περισσότερο γνωστός ως Μάικλ Τζ. Φοξ (Michael J. Fox), είναι Καναδός ηθοποιός.

Μάικλ Τζ. Φοξ
Michael J Fox 1988-cropped1.jpg
Ο Μάικλ Τζ. Φοξ το 1988.
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Michael J. Fox (Αγγλικά)
Γέννηση9  Ιουνίου 1961[1][2][3][4]
Έντμοντον
ΚατοικίαΜανχάταν
Χώρα πολιτογράφησηςΚαναδάς
ΣπουδέςBurnaby Central Secondary School
Ιδιότηταηθοποιός τηλεόρασης, ηθοποιός ταινιών, ηθοποιός, ηθοποιός φωνής, αυτοβιογράφος και μπλόγκερ[5]
ΣύζυγοςTracy Pollan (από 1988)
ΤέκναΣαμ Φοξ, Aquinnah Fox, Schuyler Fox και Esmé Fox
ΓονείςWilliam Fox και Phyllis Piper
ΑδέλφιαKelli Fox
Jacki Fox
Steven Fox
Karen Fox
ΒραβεύσειςΑξιωματικός του Τάγματος του Καναδά, Βραβεία Saturn (1985), Βραβεία Έμμυ (1986, 1987 και 1988), Χρυσές Σφαίρες (1989, 1998, 1999 και 2000), Βραβεία People's Choice (1997), Βραβεία Σωματείου Ηθοποιών (1999 και 2000), βραβείο Γκράμι (2010), Canada's Walk of Fame (2000) και Honorary Doctor at Karolinska Institutet (5  Μαρτίου 2010)
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τον καλλιτέχνη

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Γεννήθηκε στις 9 Ιουνίου 1961 στο Έντμοντον της Αλμπέρτα του Καναδά. Σε ηλικία 10 χρονών μετακόμισε μαζί με τους γονείς του και τις τρεις αδερφές του στο Βανκούβερ. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του εκεί σκέφτηκε για πρώτη φορά να γίνει ηθοποιός. Στα δεκαπέντε του πήρε τον πρώτο του ρόλο, παίζοντας το ρόλο ενός δεκάχρονου παιδιού στην ταινία Leo and Me (1976). Κεντρίζοντας λίγο λίγο την προσοχή στον Καναδά θεωρήθηκε ως ανερχόμενο αστέρι. Ο ίδιος συνειδητοποίησε την αγάπη του για την ηθοποιία παίρνοντας μέρος στο θεατρικό έργο The Shadow Box.

Σε ηλικία δεκαοκτώ χρονών μετακόμισε στο Λος Άντζελες, όπου του προτάθηκαν πολλοί ρόλοι σε τηλεοπτικές σειρές, όμως η επιτυχία του αυτή σταμάτησε νωρίς καθώς οι προτάσεις που είχε περιορίστηκαν σημαντικά. Έτσι για λίγο καιρό βρέθηκε σε δυσχερή θέση ώσπου κάποια στιγμή έλαβε τηλεφώνημα από τον ατζέντη του ο οποίος του πρότεινε να αντικαταστήσει τον Άλεξ Κίτον στην τηλεοπτική σειρά Family Ties (1982). Αυτή ήταν η κίνηση που σηματοδότησε θετικές εξελίξεις για την μετέπειτα καριέρα του, αφού πρωταγωνίστησε στις εξής ταινίες: Teen Wolf (1985), High School U.S.A. (1983) (TV), Poison Ivy (1985) (TV) και στην τριλογία Back to the Future (Επιστροφή στο Μέλλον) (1985).

To 1991, οπότε και τελείωσε η τριλογία, ο Μάικλ Τζέι Φοξ γύρισε κάποιες ταινίες μικρού μήκους ενώ συμμετείχε και σε διάφορα διαφημιστικά σποτ. Παράλληλα τραγούδησε κάποια τραγούδια στην ταινία Light Of Day με την Τζόαν Τζετ.

Το 1996 πρωταγωνίστησε στην τηλεοπτική σειρά του ABC Spin City (1996-2000). Συμμετείχε σε αρκετές ταινίες και τηλεοπτικές παραγωγές, με πιο σημαντική αυτή στην ταινία Stuart Little (Ο ποντικομικρούλης) (1999), όπου και δάνεισε τη φωνή του στον ήρωα της ταινίας. Το 1998 αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα υγείας καθώς βρέθηκε να πάσχει από τη νόσο Πάρκινσον, την οποία ακόμα καταπολεμεί, ενώ ίδρυσε και ένα ερευνητικό ίδρυμα για τη διάγνωση και την καταπολέμηση αυτής της νόσου.

Ο Μάικλ Τζέι Φοξ είναι παντρεμένος με την Τρέισι Πόλαν, συμπρωταγωνίστριά του στην σειρά Family Ties και μαζί έχουν τέσσερα παιδιά.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

  • Midnight Madness (1980)
  • Class of 1984 (1982)
  • Back to the Future (Επιστροφή στο μέλλον) (1985)
  • Teen Wolf (1985)
  • The Secret of My Succe$s (1987)
  • Bright Lights, Big City (1988)
  • Casualties of War (1989)
  • Back to the Future Part II (1989)
  • Back to the Future Part III (1990)
  • Doc Hollywood (1991)
  • The Hard Way (1991)
  • For Love or Money (1993)
  • Homeward Bound: The Incredible Journey (1993)
  • Life with Mikey (1993)
  • Greedy (1994)
  • The American President (1995)
  • Homeward Bound II: Lost in San Francisco (1996)
  • The Frighteners (1996)
  • Mars Attacks! (Οι Αρειανοί επιτίθενται) (1996)
  • Spin City (1996-2000)
  • Stuart Little (Ο ποντικομικρούλης) (1999)
  • Atlantis: The Lost Empire (2001)
  • Stuart Little 2 (2002)
  • Stuart Little 3 (2006)
  • Boston Legal (2006)
  • Ray Gun (2007)

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. (Αγγλικά) SNAC. w6555180. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. «Encyclopædia Britannica» (Αγγλικά) biography/Michael-J-Fox. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. «L'Encyclopédie canadienne» (Αγγλικά, Γαλλικά) michael-j-fox. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. (Γερμανικά) Munzinger-Archiv. 00000020788. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  5. Ανακτήθηκε στις 20  Ιουνίου 2019.

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία