Άνοιγμα κυρίου μενού

Μαρία Βασιλείου

Κύπρια ηθοποιός
(Ανακατεύθυνση από Μάρω Βασιλείου)

Η Μαρία Βασιλείου (και Μάρω Βασιλείου, μερικές φορές και Μαρί Βασιλείου, Λονδίνο, 16 Σεπτεμβρίου 1950 - Λονδίνο, 5 Ιουλίου 1989) ήταν Κύπρια ηθοποιός του κινηματογράφου. Έγινε γνωστή από τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ταινία του Αλέξη Δαμιανού, Ευδοκία.

Μαρία Βασιλείου
Eydokia.jpg
Γέννηση16 Σεπτεμβρίου 1950
Λονδίνο
Θάνατος5 Ιουλίου 1989 (38 ετών)
Λονδίνο
Εθνικότηταελληνική
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότηταηθοποιός
Είδος τέχνηςηθοποιός

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Υπήρξε ερασιτέχνης ηθοποιός. Επιλέχθηκε για το ρόλο της Ευδοκίας στην ομώνυμη ταινία (1971) όταν ο Δαμιανός είδε ένα άλμπουμ με φωτογραφία της στο Λονδίνο. Η νεαρή Βασιλείου ζούσε εκεί όταν ο ίδιος ο Δαμιανός την έφερε στην Αθήνα. Εγκαταστάθηκε στην Εκάλη.

Μετά την "Ευδοκία", η Μαρία Βασιλείου έπαιξε στα Παιδιά των λουλουδιών (1973) του Όμηρου Ευστρατιάδη και στον Θίασο του Θόδωρου Αγγελόπουλου (1975). Λίγο αργότερα, τα ίχνη της χάθηκαν.

Η ηθοποιός κέρδισε το βραβείο Α' Γυναικείου Ρόλου[1] στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης του 1971.

ΘάνατοςΕπεξεργασία

Οι περισσότερες πηγές ανέφεραν ότι η ηθοποιός είχε σκοτωθεί[2] σε τροχαίο δυστύχημα στο Λονδίνο,[3] το 1977, έπειτα από το θάνατο του Ιταλού συζύγου της, ή στα τέλη της δεκαετίας του '80. Στην πραγματικότητα η Βασιλείου απεβίωσε έπειτα από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο, στις 5 Ιουλίου του 1989,[4] στην βρετανική πρωτεύουσα και επί περισσότερο από μία δεκαετία είχε εξαφανιστεί από το προσκήνιο, τροφοδοτώντας τις φήμες που ανέφεραν ότι είχε σκοτωθεί σε δυστύχημα. Κατά την περίοδο αυτή υποβαλλόταν σε χημειοθεραπείες.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος
1965 Σπαραγμός

Ο μετανάστης

1966 Προξενήτρα, πράκτωρ 017

Δοσατζού : επιχείρηση γαμπρός

1971 Ευδοκία
1973 Τα παιδιά των λουλουδιών
1974 Ερωτισμός και πάθος
1975 Ο Θίασος

Τηλεοπτικές σειρέςΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος Κανάλι
1980 Λωξάντρα ΕΡΤ

Τηλεοπτικό θέατροΕπεξεργασία

Έτος Τίτλος Κανάλι
1979 Χωρίς οργή ΕΡΤ
1980 Νόρα ΕΡΤ

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. Έθνος[νεκρός σύνδεσμος], Aλέξης Δαμιανός: O ποιητής της εικόνας.
  2. Ελευθεροτυπία, Ο λοχίας της «Ευδοκίας», 26-11-2004.
  3. in.gr Αρχειοθετήθηκε 2005-09-04 στο Wayback Machine., Συγκίνηση και αναμνήσεις του '70 στην προβολή της θρυλικής «Ευδοκίας» στη Θεσσαλονίκη, 24-11-2004.
  4. IMDB, Φιλμογραφία της ηθοποιού.