Μαρί Μιριάμ

Γαλλίδα τραγουδίστρια

Η Μαρί Μιριάμ (Marie Myriam, γεννήθηκε ως Myriam Lopes στις 8 Μαΐου 1957, στο Λουλούαμπουργκ/Κανάνγκα, του Βελγικού Κονγκό, σημερινή Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό) είναι Γαλλίδα τραγουδίστρια πορτογαλικής καταγωγής.

Μαρί Μιριάμ
MarieMyriam.jpg
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Marie Myriam (Γαλλικά)
Προφορά
Γέννηση8  Μαΐου 1957[1][2]
Κανανγκά
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητατραγουδίστρια
Περίοδος ακμής1976
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Εκπροσωπώντας τη Γαλλία, κέρδισε τον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision το 1977 με το τραγούδι L'oiseau et l'enfant ("Το πουλί και το παιδί") σε μουσική του Ζαν Πολ Καρά και σε στίχους του Τζο Γκρέισι. Το single έφτασε στο #42 στο UK Singles Chart τον Ιούνιο του 1977.[3]

Το 1981, η Μιριάμ επίσης εκπροσώπησε τη Γαλλία στο Μουσικό Φεστιβάλ Yamaha με το τραγούδι "Sentimentale" και ήρθε στην ένατη θέση. Η τραγουδίστρια έκανε μια εμφάνιση στη συναυλία για την 50ή επέτειο στην Κοπεγχάγη τον Οκτώβριο του 2005 ως guest παρουσιάστρια και ηθοποιός. Την ίδια χρονιά, έγραψε την εισαγωγή στην γαλλική έκδοση του Διαγωνισμού Τραγουδιού Της Eurovision – Η Επίσημη Ιστορία με τον Τζον Κένεντι Ο'Κόνορ.[4]

Προσωπική ζωήΕπεξεργασία

Η Μιριάμ ήταν παντρεμένη με τον μουσικό παραγωγό Μισέλ Ελμοσνίνο (Michel Elmosnino) από τα τέλη της δεκαετίας του 1970 μέχρι το θάνατό του, σε ηλικία 67 ετών στις 20 Δεκεμβρίου 2013. Από τον γάμο τους απέκτησαν δύο παιδιά: τη Λορίν (γεννήθηκε το 1982) και τον Ρικ (γεννημένο το 1990).[5]

ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

ΆλμπουμςΕπεξεργασία

  • 1977: L'Oiseau et l'Enfant (Polydor)
  • 1979: Le Cœur somnambule (Polydor)
  • 1985: Calin Caline
  • 1988: En plein cœur
  • 1991: Album VII (μόνο στο Κεμπέκ)
  • 2008: Tous les anges chantent (χριστουγεννιάτικο άλμπουμ)
Συλλεκτικά άλμπουμ
  • 1991: Tout Simplement Marie Myriam
  • 1994: 14 plus grands succès
  • 1995: Atouts - Ses plus beaux inédits
  • 1996: Charme (plus 4 new tracks)
  • 2007: Encore (plus few new tracks)

SinglesΕπεξεργασία

  • 1976: "Ma colombe"
  • 1977: "L'oiseau et l'enfant"
  • 1979: "Un homme libre"
  • 1979: "Toujours partir"
  • 1979: "Le cœur somnambule
  • 1979: "Chansons pour Casimir"
  • 1980: "Los Olvidados"
  • 1981: "J'aime quand tu es jaloux"
  • 1982: "Sentimentale"
  • 1985: "La plus belle chanson d'amour" (διασκευή του "I'll Find My Way Home" των Τζον Άντερσον και Vangelis)
  • 1985: "Vivre"
  • 1985: "Nostalgia"
  • 1987: "Tout est pardonné"
  • 1988: "Dis-moi les silences"
  • 1988: "En plein cœur"
  • 1989: "La solitude des rois"
  • 1992: "Petit homme"
Συλλογές
  • 1989: "Pour toi Arménie" (με διάφορους καλλιτέχνες)
Σάουντρακ
  • 1982: "Le Merveilleux Voyage de Nils Holgersson au pays des oies sauvages" (τίτλοι έναρξης του anime)

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. 1,0 1,1 (Αγγλικά) Internet Movie Database. nm1059038. Ανακτήθηκε στις 13  Οκτωβρίου 2015.
  2. 2,0 2,1 (Αγγλικά) SNAC. w6k64skt. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. Roberts, David (2006). British Hit Singles & Albums (19th έκδοση). London, UK: Guinness World Records Limited. σελ. 385. ISBN 1-904994-10-5. 
  4. O'Connor, John Kennedy.
  5. Messina, Yann (5-1-2013). «France: Tragic Christmas for Marie Myriam». Esctoday.com. http://esctoday.com/73331/france-tragic-christmas-marie-myriam. Ανακτήθηκε στις 22-3-2014. 
Βραβεία και επιτεύγματα
Προκάτοχος
  Brotherhood of Man
Save Your Kisses for Me
Νικητές Διαγωνισμού Τραγουδιού Eurovision
1977
Διάδοχος
  Ιζχάρ Κοέν & Alphabeta
A-Ba-Ni-Bi
Προκάτοχος
Κατρίν Φερί
Un, deux, trois
Συμμετοχή της Γαλλίας στη Eurovision
1977
Διάδοχος
Ζοέλ Πρεβό
Il y aura toujours des violons