Άνοιγμα κυρίου μενού

Μελανί Λοράν

Γαλλίδα ηθοποιός και σκηνοθέτρια

Η Μελανί Λοράν (Mélanie Laurent, 21 Φεβρουαρίου 1983) είναι Γαλλίδα ηθοποιός και σκηνοθέτρια.

Μελανί Λοράν
Mélanie Laurent César 2016 (cropped).jpg
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Mélanie Laurent (Γαλλικά)
Προφορά
Γέννηση 21 Φεβρουαρίου 1983 (1983-02-21) (36 ετών)
Παρίσι, Ιλ-ντε-Φρανς, Γαλλία
Χώρα πολιτογράφησης Γαλλία
Ιδιότητα ηθοποιός, σκηνοθέτης κινηματογραφικών έργων, σεναριογράφος, μοντέλο και ηθοποιός ταινιών
Σημαντικά έργα Tomorrow
Βραβεύσεις Ιππότης των Τεχνών και των Γραμμάτων, Βραβείο Ρόμι Σνάιντερ και επίτιμος διδάκτωρ
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τον καλλιτέχνη

Πίνακας περιεχομένων

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Γεννήθηκε το 1983 στο Παρίσι από εβραϊκή οικογένεια[1]. Το υποκριτικό της ταλέντο ανακάλυψε ο Ζεράρ Ντεπαρντιέ[2] και ξεκίνησε να παίζει στον κινηματογράφο το 1999. Η πρώτη αναγνώριση ήρθε το 2007, όταν βραβεύτηκε με το Σεζάρ καλύτερης πρωτοεμφανιζόμενης ηθοποιού για τον ρόλο της στην ταινία Είμαι καλά, μη σε νοιάζει[3]. Στη συνέχεια, πρωταγωνίστησε στην ταινία Άδωξοι Μπάσταρδη του Κουέντιν Ταραντίνο και κέρδισε μαζί με όλο το καστ το βραβείο Σωματείου Ηθοποιών[4]. Εκτός από την υποκριτική, ασχολείται επαγγελματικά με τη σκηνοθεσία και είναι δημιουργός δύο ταινιών μεγάλου μήκους.

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Ηθοποιός
Σκηνοθέτρια
  • 2008 De moins en moins (μικρού μήκους)
  • 2008 X Femmes (τηλεοπτική σειρά, επεισόδιο: À ses pieds)
  • 2011 Les adoptés
  • 2012 Surpêche (ντοκιμαντέρ μικρού μήκους)
  • 2014 Δύο ανάσες
  • 2015 Demain (ντοκιμαντέρ)

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

Εξωτερικοί σύνδεσμοιΕπεξεργασία