Άνοιγμα κυρίου μενού

Dana International

Ισραηλινή τραγουδίστρια
(Ανακατεύθυνση από Ντάνα Ιντερνάσιοναλ)

Η Σαρόν Κοέν (εβραϊκά: שרון כהן, γ. 2 Φεβρουαρίου 1969), ευρύτερα γνωστή ως Dana International (εβραϊκά: דנה אינטרנשיונל), είναι Εβραία ποπ τραγουδίστρια. Έχει κυκλοφορήσει οκτώ σόλο και τρία συλλογικά άλμπουμ. Είναι κυρίως γνωστή για τη νίκη της στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 1998 στο Μπέρμιγχαμ με το τραγούδι "Diva".

Dana International
Η Dana ερμηνεύοντας το 2016
Βιογραφικό
Πραγματικό όνομαΓιαρόν Κοέν
Επίσης γνωστός ως
  • Σαρόν Κοέν
  • he: דנה אינטרנשיונל
Γέννηση2 Φεβρουαρίου 1969 (1969-02-02) (50 ετών)
Τελ Αβίβ, Ισραήλ
Είδη
ΙδιότητεςΤραγουδίστρια-τραγουδοποιός
Μουσικά όργαναΦωνητικά
Παρουσία1992–σήμερα
ΔισκογραφικέςHed Arzi Music
Ιστοσελίδαdanainternational1.com

Μετά την εδραίωση της αρχικής εμπορικής της επιτυχίας με τους δίσκους Umpatampa (1994) και Maganuna (1996), επιλέχθηκε το 1998 για να εκπροσωπήσει το Ισραήλ στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision με το τραγούδι της "Diva". Έγινε ευρέως γνωστή στο Ευρωπαϊκό κοινό μετά την πρώτη θέση στη Eurovision.

Η Dana μετά από την επιτυχία με τα άλμπουμ Free (1999), Yoter Veyoter (2001), HaHalom HaEfshari (2002) και Hakol Ze Letova (2007), εκπροσώπησε το Ισραήλ στην Eurovision για δεύτερη φορά το 2011, αυτή τη φορά με το τραγούδι "Ding Dong", το οποίο δεν κατάφερε να φτάσει στον τελικό. Την ίδια χρονιά, έγινε κριτής στον τηλεοπτικό διαγωνισμό Ισραηλινών μουσικών ταλέντων Kokhav Nolad.[1]

Πρώιμα χρόνιαΕπεξεργασία

Η Σαρόν γεννήθηκε στο Τελ Αβίβ ως Γιάρον Κοέν από μια οικογένεια με καταγωγή από Υεμένη, Ισραήλ και Ρουμανία. Σε μια συνέντευξη, είπε ότι ο παππούς της προέρχεται από τη Ρουμανία. Οι προ παππούδες της έζησαν στο Πετάχ Τίκβα. Ήταν το μικρότερο από τα τρία παιδιά και πήρε το όνομά του από έναν θείο που είχε σκοτωθεί κατά τη διάρκεια τρομοκρατικής επίθεσης.

Αν και ήταν άντρας κατά τη γέννηση, άλλαξε σε γυναίκα από πολύ μικρή ηλικία. Ήθελε να γίνει τραγουδίστρια από την ηλικία των οκτώ, όταν παρακολούθησε την Ισραηλινή τραγουδίστρια Ofra Haza να ερμηνεύει το τραγούδι "Chai" στο διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision του 1983. Παρά το γεγονός ότι η οικογένεια της ήταν αρκετά φτωχή, η μητέρα της εργάστηκε για να πληρώσει για τα μαθήματα μουσικής, και δήλωσε ότι η παιδική της ηλικία ήταν ευτυχισμένη. Αποκαλύφθηκε ότι είναι τρανσέξουαλ στην ηλικία των 13 ετών.

Η Dana International πήρε το καλλιτεχνικό της όνομα από μια φεμινισμένη έκδοση ενός παιδικού της φίλου, του Ντάνιελ, ο οποίος πέθανε σε τροχαίο ατύχημα.

Βαθμολογίες στη EurovisionΕπεξεργασία

Χρονιά Καλλιτέχνης Γλώσσα Τίτλος Συνθέτες Τελικός Βαθμοί Ημιτελ. Βαθμοί Kdam
1995 Dana International Εβραϊκά "Layla Tov, Eropa" Dana International
Απέτυχε να προκριθεί για τη Eurovision
Όχι ημιτελικοί 2
1998 Dana International Εβραϊκά "Diva" Γιοάβ Γκινάι 1 172 -
2008 Μπόαζ Μαούντα Εβραϊκά, Αγγλικά "The Fire in Your Eyes" Dana International, Σέι Κερέμ 9 124 5 104 1
2011 Dana International Εβραϊκά, Αγγλικά "Ding Dong" Dana International
Απέτυχε να προκρθιεί
15 38 1

ΔισκογραφίαΕπεξεργασία

ΆλμπουμΕπεξεργασία

  • 1993 Danna International (Offer Nissim Presents), IMP Dance
  • 1994 Umpatampa, IMP Dance
  • 1995 E.P.Tampa (Offer Nissim Featuring), IMP Dance
  • 1996 Maganuna (Crazy), Helicon/Big Foot
  • 1998 Diva - The Hits, IMP Dance
  • 1998 Dana International The Album, Helicon/Big Foot/PolyGram
  • 1999 Free, (Ευρωπαϊκή έκδοση), CNR Music
  • 2000 Free, (Ισραηλιτική & Ιαπωνική έκδοση), NMC/NXCA
  • 2001 Yoter Ve Yoter (More and More), NMC
  • 2002 HaHalom HaEfshari (The Possible Dream), IMP Dance
  • 2003 The CDs collection, IMP Dance
  • 2007 Hakol Ze Letova (It's All for The Best), Hed Arzi Ltd.

ΣινγκλςΕπεξεργασία

  • 2002 "Makat hom (i la dirla da da)" (Single)
  • 2008 "I Need Your Love (feat. neAngely)" (Single)
  • 2010 "Alay (feat. Subliminal)" (Single)
  • 2011 "Ding Dong" (Single)
  • 2012 "When Men Dance (feat. Yardena Arazi)" (Single)
  • 2013 "Ma La'asot" (What Can You Do?) (Single)
  • 2013 "Loca" (Single)
  • 2013 "Ir Shlema" (Entire City) (Single)
  • 2014 "Down On Me" (Single)
  • 2014 "Yeladim Ze Simcha" (Children Are Joy) (Single)
  • 2014 "Emunot Ktanot" (Little Faiths) (Single)
  • 2016 "We Can Make It (feat. Offer Nissim)" (Single)
  • 2017 "Ruti" (Single)
  • 2017 "Yesh Li Ahava" (Single)
  • 2017 "Nish'eret Itcha" (Single)
  • 2019 "Diva To Diva (along Charlotte Perrelli)" (ειδικό σίνγκλ για τα 20 χρόνια της νίκης της στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision 1998)

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. «Nikia Brown proceeds in Kochav Nolad - Arts & Culture - Jerusalem Post». www.jpost.com. Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2019. 

Επιπλέον ιστοσελίδεςΕπεξεργασία