Η Ολυμπία Δουκάκη (αγγλικά: Olympia Dukakis, Λόουελ, Μασαχουσέτη, 20 Ιουνίου 1931 - Νέα Υόρκη, 1 Μαΐου 2021), ήταν Ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός, κόρη Ελλήνων μεταναστών. Ο πατέρας της Κώστας Δουκάκης ήταν Μικρασιάτης που μετανάστευσε στις Η.Π.Α.

Ολυμπία Δουκάκη
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Olympia Dukakis (Αγγλικά)
Γέννηση20  Ιουνίου 1931[1][2][3]
Λόουελ
Θάνατος1  Μαΐου 2021[4]
Μανχάταν[5]
ΚατοικίαΝέα Υόρκη
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΣπουδέςBoston University College of Fine Arts[6] και Arlington High School[7]
Ιδιότηταηθοποιός τηλεόρασης, ηθοποιός ταινιών, ηθοποιός θεάτρου, ηθοποιός, σκηνοθέτης[8], παραγωγός ταινιών[8] και παιδαγωγός[8]
ΣύζυγοςΛουίς Ζόριτς (από 1962)
ΤέκναΧριστίνα Ζόριτς[9], Πίτερ Ζόριτς[9] και Στεφάν Ζόριτς[9]
ΑδέλφιαΑπόλλωνας Δουκάκης
ΣυγγενείςΜάικλ Δουκάκης (πρωτοξάδερφος)
ΒραβεύσειςΌσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου (1988), Χρυσή Σφαίρα Β' Γυναικείου Ρόλου - κινηματογραφική ταινία (1987), Αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ[10], Ellis Island Medal of Honor και Βραβείο Όμπι
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ξεκίνησε την θεατρική της καριέρα στην Βοστώνη το 1958 και το 1963 έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στην ταινία του Ρόμπερτ Ρόσεν Λίλιθ. Κέρδισε το Όσκαρ δεύτερου γυναικείου ρόλου το 1987 για τη συμμετοχή της στην ταινία Κάτω από τη λάμψη του φεγγαριού (Moonstruck)[11]. Δίδαξε επίσης από το 1965 στο τμήμα New School of Arts του πανεπιστημίου Καλών Τεχνών Tisch της Νέας Υόρκης. Προς τιμήν της δίνεται κάθε χρόνο υποτροφία με το όνομά της σε φοιτητή ή φοιτήτρια του πανεπιστημίου που σημείωσε ιδιαίτερα υψηλές αποδόσεις. Ήταν ξαδέρφη του Μάικλ Δουκάκης, πολιτικού, υποψήφιου των Δημοκρατικών για την Προεδρία της Αμερικής το 1988.

Το 2020, κυκλοφόρησε το ντοκιμαντέρ με τίτλο Ολυμπία του Χάρη Μαυρομιχάλη το οποίο καταγράφει πτυχές από τη ζωή και τη προσωπικότητα της Ολυμπίας Δουκάκη.[12] Την ίδια χρονιά έλαβε το "Life Achievement Award" στα πλαίσια του 11ου Bridges International Film Festival, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.[13][14]

Απεβίωσε την 1 Μαΐου 2021, στο σπίτι της, στη Νέα Υόρκη, έπειτα από πολύμηνης διάρκειας προβλήματα υγείας, σε ηλικία 89 ετών[15].

Φιλμογραφία

Επεξεργασία
Έτος Πρωτότυπος τίτλος Τίτλος στα ελληνικά Ρόλος
1963 Twice a Man Δυο φορές άντρας νεαρή μητέρα
1964 Lilith Παράξενο ρομάντσο ασθενής
1969 Stiletto Στιλέτο κυρία Αμάτο
John and Mary Τζον και Μαίρη μητέρα του Τζον
1971 Made for Each Other μητέρα του Τζίτζι
1972 Sisters Οι αδελφές Λουίζ Βιλάνσκι
1974 The Rehearsal Η δοκιμή[16] Ολυμπία Δουκάκη
Death Wish Ο εκτελεστής της νύχτας αστυνομικός
1979 The Wanderers Ατίθασοι μαχητές μητέρα του Τζόι
Rich Kids δικηγόρος
1980 The Idolmaker κυρία Βακάρι
1982 Movie Madness Έλενα Νάξος
1987 Moonstruck[17] Κάτω από τη λάμψη του φεγγαριού Ρόουζ Καστορίνι
1988 Working Girl Εργαζόμενο κορίτσι προσωπάρχης
1989 Look Who's Talking[18] Κοίτα ποιος μιλάει Ρόουζι
Dad Ο μπαμπάς μου κι εγώ Μπέτι Τρεμόντ
Steel Magnolias Ανθισμένες μανόλιες Κλερ Μπέλτσερ[19]
1990 In the Spirit Σου
Look Who's Talking Too Κοίτα ποιος άλλος μιλάει Ρόουζι
1992 Over the Hill Άλμα Χάρις
1993 The Cemetery Club Εύθυμες μοναχικές γυναίκες Ντόρις Σίλβερμαν
Digger Μπι
Look Who's Talking Now Κοίτα ποιος μιλάει τώρα Ρόουζι
1994 Naked Gun 33 1/3: The Final Insult Τρελές σφαίρες 33 1/3 Ολυμπία Δουκάκη
I Love Trouble Πρωτοσέλιδος έρωτας Τζίνι
1995 Dead Badge δρ Ντόρις Ράις
Jeffrey κυρία Μαρκάντζελο
Mighty Aphrodite Ακαταμάχητη Αφροδίτη[20] Ιοκάστη
Mr. Holland's Opus Το έπος του κυρίου Χόλαντ κυρία Τζέικομπς
1996 Never Too Late Ποτέ δεν είναι αργά Ρόουζ
Jerusalem μητέρα
Milk & Money Γκόνριλ Πλογκ
1997 Picture Perfect Εραστής σε τιμή ευκαιρίας Ρίτα
Balkan Island: The Last Story of the Century μητέρα
1998 Jane Austen's Mafia! Σοφία
Better Living Νόρα
2000 Brooklyn Sonnet Ο δρόμος του εγκλήματος Χέλεν Μάνερς
2002 The Intended Ερίνα
2003 The Event Λίλα Σαπίρο
Charlie's War Τσάρλι
2005 The Great New Wonderful Τζούντι Χίλερμαν
The Thing About My Folks Μιούριελ Κλάινμαϊν
3 Needles Χίλντε
Jesus, Mary and Joey Σοφία Βιτέλο
Whiskey School Έλεν Χέιγουντ
2006 Away from Her Υστερόγραφο μιας σχέσης Μάριαν
Day on Fire Παιχνίδια της μοίρας δρ Μαίρη Γουέιντ
2007 In the Land of Women Ανάμεσα σε τρεις γυναίκες Φίλις
2011 Birds of a Feather Ολυμπία
Cloudburst[18] Στέλλα
2012 Montana Amazon Άιρα
2013 The Last Keepers Ρόζμαρι Κάρβερ
2014 A Little Game γιαγιά
2015 7 Chinese Brothers 7 Κινέζοι αδελφοί
Emily & Tim Έμιλι Χάνρατι
2016 The Infiltrator Επιχείρηση Εσκομπάρ θεία Βίκυ
Secret Links Αρλίν
2018 Change in the Air Μάργκαρετ Λέμκε
2021 Not to Forget δικαστής

Παραπομπές

Επεξεργασία
  1. (Αγγλικά) SNAC. w6514rr6. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. (Αγγλικά) Internet Broadway Database. 38640. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. (Γερμανικά, Αγγλικά) FemBio database. 21131. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  4. «Olympia Dukakis, theater veteran and Oscar-winning ‘Moonstruck’ actress, dies at 89». (Αγγλικά) Los Angeles Times. Λος Άντζελες. 1  Μαΐου 2021. Ανακτήθηκε στις 1  Μαΐου 2021.
  5. «The New York Times». (Αγγλικά) The New York Times. The New York Times Company, A. G. Sulzberger. Μανχάταν. Ανακτήθηκε στις 2  Μαΐου 2021.
  6. www.bu.edu/cfa/alumni/alumni/notable-alumni/. Ανακτήθηκε στις 11  Δεκεμβρίου 2018.
  7. Ανακτήθηκε στις 4  Μαρτίου 2021.
  8. 8,0 8,1 8,2 Τσεχική Εθνική Βάση Δεδομένων Καθιερωμένων Όρων. xx0059011. Ανακτήθηκε στις 15  Δεκεμβρίου 2022.
  9. 9,0 9,1 9,2 (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/name/nm0001156/bio. Ανακτήθηκε στις 4  Μαΐου 2021.
  10. Ανακτήθηκε στις 6  Ιουνίου 2021.
  11. Κουκά, Αναστασία. «Ολυμπία Δουκάκη: Από τα ναρκωτικά και τις αυτοκτονικές σκέψεις στην λάμψη των Όσκαρ». https://www.protothema.gr/culture/article/1025197/olubia-doukaki-apo-ta-narkotika-kai-tis-autoktonikes-skepseis-stin-lampsi-ton-oskar/. 
  12. «Ολυμπία Δουκάκη εφ’ όλης της ύλης». https://www.tovima.gr/2020/07/07/culture/olympia-doukaki-ef-olis-tis-ylis/. 
  13. «Bridges Film Festival Awards». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Ιανουαρίου 2021. 
  14. «11o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πελοποννήσου «Γέφυρες»». https://www.ert.gr/ert3/11o-diethnes-festival-kinimatografoy-peloponnisoy-gefyres-video/. 
  15. «Πέθανε η βραβευμένη ηθοποιός Ολυμπία Δουκάκη σε ηλικία 89 ετών». lifo.gr. LiFO. 1 Μαΐου 2021. Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2021. 
  16. Νικολαΐδου, Αφροδίτη (2018). «Η στρατηγική της επιτελεστικότητας στα πολιτικά ντοκιμαντέρ για τη Δικτατορία: Η δοκιμή του Ζυλ Ντασέν και Τα τραγούδια της φωτιάς του Νίκου Κούνδουρου». ΠΡΑΚΤΙΚΑ Ε΄ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ (ΕΚΠΑ): 243. https://www.theatre.uoa.gr/fileadmin/depts/theatre.uoa.gr/www/uploads/ereyna/synedria/16_PRAKTIKA_PUCHNER_B_TOMOS_OPT.pdf. 
  17. «Ολυμπία Δουκάκη: H βραβευμένη με Όσκαρ, ελληνικής καταγωγής, ηθοποιός». Σαν Σήμερα .gr. Ανακτήθηκε στις 22 Μαρτίου 2024. 
  18. 18,0 18,1 Νικολίτσα, Φωτεινή (20 Ιουνίου 2021). «Ολυμπία Δουκάκη: Πέντε ρόλοι - σταθμοί στην καριέρα της ηθοποιού». monopoli.gr. Ανακτήθηκε στις 22 Μαρτίου 2024. 
  19. «Ποιοι είναι οι κανόνες κάθε dress code και πώς θα ντύνεσαι σωστά σε κάθε περίσταση». Madame Figaro. Ανακτήθηκε στις 22 Μαρτίου 2024. 
  20. «Ακαταμάχητη Αφροδίτη πληροφορίες για την ταινία». Αθηνόραμα. Ανακτήθηκε στις 22 Μαρτίου 2024. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Επεξεργασία