Άνοιγμα κυρίου μενού

Ο Ούγκο Τονιάτσι (Ugo Tognazzi, 23 Μαρτίου 1922 - 27 Οκτωβρίου 1990) ήταν Ιταλός ηθοποιός και σκηνοθέτης.

Ούγκο Τονιάτσι
Magnifico cornuto - Ugo Tognazzi cropped.png
Γέννηση 23 Μαρτίου 1922 (1922-03-23)
Κρεμόνα, Ιταλία
Θάνατος 27 Οκτωβρίου 1990 (68 ετών)
Ρώμη, Ιταλία
Αιτία θανάτου εγκεφαλική αιμορραγία
Υπηκοότητα Ιταλία
Ιδιότητα σκηνοθέτης κινηματογραφικών έργων, ηθοποιός, συγγραφέας, σεναριογράφος και ηθοποιός ταινιών
Σύζυγος Franca Bettoia (1972, 1990)
Τέκνα Ρίκι Τονιάτσι, Thomas Robsahm, Gianmarco Tognazzi και Maria Sole Tognazzi
Σημαντικά έργα Το μεγάλο φαγοπότι
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τον καλλιτέχνη

Το 1981 κέρδισε το βραβείο καλύτερου ηθοποιού στο φεστιβάλ των Καννών για την ερμηνεία του στην ταινία Η τραγωδία ενός γελοίου ανθρώπου.[1] Επίσης, έλαβε υποψηφιότητα για τη Χρυσή Σφαίρα Α' Ανδρικού ρόλου για την κωμωδία L'immorale (1968) και ως σκηνοθέτης τη Χρυσή Άρκτο για την ταινία Il fischio al naso (1967).[2]

Ενδεικτική φιλμογραφίαΕπεξεργασία

  • 1961 Ο φασίστας
  • 1961 Πλασιέ λευκής σαρκός
  • 1962 March on Rome
  • 1963 Τα τέρατα
  • 1964 Ένας υπέροχος κερατάς
  • 1964 Όταν την είδα γυμνή
  • 1965 Γνώρισα τη θέρμη του κορμιού της
  • 1965 Διά λόγους τιμής...
  • 1968 Μπαρμπαρέλα
  • 1968 Ένας κούκλος ζητάει νύφη
  • 1969 Αντόνιο Πεπέ: Επιθεωρητής τμήματος ηθών
  • 1969 Χοιροστάσιο
  • 1970 Ελάτε να πάρετε τον καφέ σ' εμάς
  • 1970 Αγάπη μέσα στη θύελλα
  • 1971 100 λεπτά αλήθεια
  • 1972 Ο πειρασμός
  • 1973 Το μεγάλο φαγοπότι
  • 1974 Κάτω τα χέρια απ' τη λευκή γυναίκα
  • 1975 Οι εντιμότατοι φίλοι μου
  • 1976 Κυρίες και κύριοι, καλησπέρα σας!
  • 1976 Το καρνέ με τα πονηρά... τηλέφωνα
  • 1976 Ποιος κοιμήθηκε με τη γυναίκα μου;
  • 1977 Τα απόρρητα της καμπίνας 19
  • 1977 Μοντέρνα τέρατα
  • 1977 Η κρεβατοκάμαρα του επισκόπου
  • 1979 Τρελές διακοπές για άγουρους πενηντάρηδες
  • 1979 Το μεγάλο μποτιλιάρισμα
  • 1980 Ο κύριος ήταν... κυρία!
  • 1980 Αποπλάνηση... τώρα!
  • 1981 Η τραγωδία ενός γελοίου ανθρώπου
  • 1983 Petomaniac
  • 1985 Οι εντιμότατοι φίλοι μου Νο 3
  • 1985 Οι τρελές παντρεύονται - Το κλουβί με τις τρελές Νο 3

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. «Ugo TOGNAZZI - Festival de Cannes 2017». Festival de Cannes 2017 (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 2017-07-22. 
  2. «Ugo Tognazzi». IMDb. Ανακτήθηκε στις 2017-07-22.