Άνοιγμα κυρίου μενού

Ο Πάμπλο Λαρέν (σωστή προφορά: Πάμπλο Λαραΐν) (Pablo Larraín, 19 Αυγούστου 1976) είναι Χιλιανός σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός.

Πάμπλο Λαρέν
Pablo Larraín (30116382680) (cropped).jpg
Γέννηση 19 Αυγούστου 1976 (1976-08-19) (42 ετών)
Σαντιάγο, Χιλή
Χώρα πολιτογράφησης Χιλή
Ιδιότητα σκηνοθέτης κινηματογραφικών έργων, σεναριογράφος, παραγωγός ταινιών και εκτελεστικός παραγωγός
Σύζυγος Antonia Zegers
Γονείς Hernán Larraín και Magdalena Matte
Αδέλφια Hernan Larrain Matte
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τον καλλιτέχνη

Πίνακας περιεχομένων

ΒιογραφίαΕπεξεργασία

Γεννήθηκε το 1976 στο Σαντιάγο και είναι γιος του καθηγητή νομικής και πολιτικού, Ερνάν Λαραΐν, και της πρώην υπουργού Μαγκνταλένα Μάτε.[1] Σπούδασε κινηματογράφο στο πανεπιστήμιο UNIACC της Χιλής.[2]

Ως σκηνοθέτης, έχει ασχοληθεί εκτενώς με τη δικτατορία του Αουγούστο Πινοσέτ στη Χιλή. Η τριλογία για το θέμα αυτό περιλαμβάνει τα έργα: Tony Manero, Post Mortem και No.

H πιο γνωστή του ταινία είναι το No (2012), η οποία ήταν υποψήφια για το βραβείο Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας.

Η ταινία Η μυστική λέσχη απέσπασε την Αργυρή Άρκτο στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου του 2015[3] και ήταν η πρόταση της Χιλής για το βραβείο Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας στα 88α βραβεία Όσκαρ[4].

Το Neruda ήταν η πρόταση της Χιλής για το βραβείο Όσκαρ καλύτερης ξένης ταινίας στα 89α βραβεία Όσκαρ[5] και υποψήφια για Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.[6]

ΦιλμογραφίαΕπεξεργασία

Έτος Ταινία Σημειώσεις
2006 Fuga
2008 Tony Manero
2010 Post Mortem Υποψηφιότητα - Χρυσός Λέων στο φεστιβάλ της Βενετίας
2011 Prófugos τηλεοπτική σειρά, επεισόδιο 1.1
2012 No Υποψηφιότητα - Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας
2013 Venice 70: Future Reloaded ντοκιμαντέρ
2015 Η μυστική λέσχη Αργυρή Άρκτος στο φεστιβάλ του Βερολίνου
Υποψηφιότητα - Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας
2016 Neruda Υποψηφιότητα - Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας
2016 Jackie Υποψηφιότητα - Χρυσός Λέων στο φεστιβάλ της Βενετίας
2019 Ema

ΠαραπομπέςΕπεξεργασία

  1. Rohter, Larry (2013-02-08). «Oscar-Nominated ‘No’ Stirring Debate in Chile» (στα αγγλικά). The New York Times. ISSN 0362-4331. https://www.nytimes.com/2013/02/10/movies/oscar-nominated-no-stirring-debate-in-chile.html. Ανακτήθηκε στις 2017-10-14. 
  2. «Profile: Pablo Larrain» (στα αγγλικά). The List. 2009-04-01. https://film.list.co.uk/article/16867-profile-pablo-larrain/. Ανακτήθηκε στις 2017-10-14. 
  3. Πάμπλο Λαρέν: "Δημιουργήσαμε επικίνδυνους χαρακτήρες"
  4. «Oscars: Chile Selects 'The Club' for Foreign-Language Category». Ανακτήθηκε στις 2016-09-25. 
  5. «Oscars: Chile Selects 'Neruda' for Foreign-Language Category». Ανακτήθηκε στις 2016-09-25. 
  6. «Neruda». www.goldenglobes.com. Ανακτήθηκε στις 2016-12-17. 

Εξωτερικοί ΣύνδεσμοιΕπεξεργασία