Πέτρος Γιαννακός

Έλληνας ηθοποιός

Ο Πέτρος Γιαννακός (γενν. Πέτρος Γιαννακάκης[1], Χανιά, Κρήτη, 1911 – 16 Ιουνίου 1989) ήταν Έλληνας κωμικός ηθοποιός, στιχουργός[2], σκηνοθέτης και σεναριογράφος του κινηματογράφου. Πολύπλευρος καλλιτέχνης, ο Γιαννακός πήρε μέρος σε αρκετές κινηματογραφικές ταινίες, σκηνοθέτησε παραστάσεις και επιμελήθηκε θεατρικές διασκευές, συνέγραψε τον ύμνο της ποδοσφαιρικής ομάδας του ΠΑΟΚ, ενώ για ένα διάστημα ήταν πρόεδρος των συνταξιούχων ηθοποιών. Έμεινε γνωστός κυρίως για τον κωμική του περσόνα ως "Κοκοβιός".

Πέτρος Γιαννακός
Ο Πέτρος Γιαννακός σε σκηνή από την ταινία Οι κληρονόμοι του Καραμπουμπούνα (1959)
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Πέτρος Γιαννακός (Ελληνικά)
Γέννηση1911
Χανιά
Θάνατος16 Ιουνίου 1989 (78 ετών)
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Ιδιότηταηθοποιός, σκηνοθέτης, σεναριογράφος και στιχουργός

Φιλμογραφία Επεξεργασία

Έτος [3] Τίτλος Ρόλος
1945 Διπλή θυσία
1948 Μαρίνος Κοντάρας
Οχυρό 27
1951 Να παιδί, να μάλαμα Κοκοβιός
1952 Δυο κοθώνια στο ναυτικό
1953 Ο Κοκοβιός πρωτευουσιάνος
1954 Οι παπατζήδες
Χαλιμά
1957 Αλλού το όνειρο κι αλλού το θαύμα Κοκοβιός
Τα μαναβάκια
1959 Οι κληρονόμοι του Καραμπουμπούνα
1963 Ένας βλάκας... με πατέντα![4]
Οι δύο αλεπούδες
1967 Κοκοβιός και Σπάρος στα δίχτυα της Αράχνης
1970 Ο αχαΐρευτος Μαρουλής
Οι αριστόγατες Ουάλντο (φωνή) [5]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι Επεξεργασία

Παραπομπές Επεξεργασία

  1. www.zarpanews.gr: Ο Χανιώτης «Κοκοβιός» του ελληνικού κινηματογράφου Ανακτήθηκε στις 5/11/2021
  2. Πέτρος Γιαννακός - Τα ρεμπέτικα του Κοκοβιού (ogdoo.gr) Ανακτήθηκε στις 5/11/2021
  3. Στις μεταγλωττισμένες ταινίες, η χρονολογία αναφέρεται στο έτος παραγωγής και όχι στο έτος μεταγλώττισης
  4. «Ένας βλάκας... με πατέντα!». tainiothiki.gr. Ταινιοθήκη της Ελλάδος. Ανακτήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 2023. 
  5. «Οι Αριστόγατες / The Aristocats Greek Voice Cast». WILLDUBGURU (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2022.